Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι για το 2025 ταξιδεύουν νότια με προορισμό την Κρήτη. Ο θεσμός, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια, έχει στόχο τον κριτικό και αναστοχαστικό διάλογο για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία. Πρόκειται για μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης ανοικτή σε όλους και όλες.
Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2025 εστιάζουν στις Χρήσεις του Παρελθόντος στον Λαβύρινθο της «Ανάπτυξης», καθώς τροφοδοτούνται από τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί της Κρήτης. Τις τελευταίες δεκαετίες, η μεγαλόνησος είναι σταθερά τόπος εξαγγελιών και υλοποίησης μεγάλων «αναπτυξιακών» έργων με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» της και την υποτιθέμενη βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι ευαίσθητες ισορροπίες των φυσικών και πολιτισμικών τοπίων, τα οποία, μαζί με τους κατοίκους τους, υφίστανται τις σοβαρότερες επιπτώσεις της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης. Αυτονόητα ερωτήματα όμως για μας είναι: «ανάπτυξη για ποιους και με τι κόστος;» και «πολιτισμός για ποιους και με τι σκοπό;»
Ο Λαβύρινθος του τίτλου της φετινής διοργάνωσης έχει διττή σημασία, από τη μία ως το εμβληματικό σύμβολο της κρητικής μυθολογίας και αρχαιολογίας και από την άλλη ως η αγωνιώδης αναζήτηση μιας εξόδου. Πλέον, η αναζήτηση ενός «μίτου» αποκτά ζωτική σημασία, δίνοντας το στίγμα της φετινής συνάντησης και βάζοντας στο τραπέζι τους όρους της «από-ανάπτυξης» και «μετά-ανάπτυξης».
Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2025 πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και με τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Στο πλαίσιο της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στον Καλλιτεχνικό Σταθμό της ΑΣΚΤ (λόφος Εβλιγιά) και σε δημόσιους χώρους της πόλης πάνω από 20 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια με ανακοινώσεις και συζητήσεις. Παράλληλα θα λάβουν χώρα προβολές ταινιών, εικαστικές εκθέσεις, επιτελέσεις, ξεναγήσεις, εργαστήρια και άλλες δράσεις από αρχαιολόγους, ιστορικούς, ανθρωπολόγους, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, συντηρητές, συλλογικότητες και κινήματα πολιτών.
Οι θεματικοί άξονες της συνάντησης περιστρέφονται γύρω από ζητήματα όπως:
-
Βιώσιμη ανάπτυξη και αντιφάσεις στις προσλήψεις της πολιτισμικής κληρονομιάς
-
Αρχαιολογία, τουρισμός και τοπικές κοινωνίες: Παρελθόν και παρόν μιας πολυκύμαντης σχέσης
-
Αρχαιολογία, ανθρωποτοπία και φυσικό περιβάλλον. Επικοινωνώντας την επιστημονική γνώση στα παιδιά
-
Ανάπτυξη, από-ανάπτυξη, μετά-ανάπτυξη στην πολιτισμική διαχείριση
-
Χρήσεις του παρελθόντος σε νησιωτικά και ηπειρωτικά περιβάλλοντα και ανθρωποτοπία
-
Αρχαιολογικές αναζητήσεις και κινήματα πολιτών
-
Μινωική εντοπία. Το αρχαιολογικό τοπίο ως εφαλτήριο βιώσιμης ανάπτυξης
-
Αρχαιολογία στα άκρα: Πόλεμοι, γενοκτονίες, μεταναστεύσεις, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές καταστροφές
Αναλυτικά το πρόγραμμα: https://archaiologikoidialogoi.wordpress.com
Η συμμετοχή στις συνεδρίες και τις υπόλοιπες δράσεις των Αρχαιολογικών Διαλόγων είναι ελεύθερη και ανοιχτή για το κοινό.
Πληροφορίες
Χρόνος: 30-31 Μαΐου και 1 Ιουνίου
Τόπος: Ρέθυμνο– Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Σπίτι του Πολιτισμού, Καλλιτεχνικός Σταθμός της ΑΣΚΤ (λόφος Εβλιγιά), δημόσιοι χώροι της πόλης
Είσοδος: ελεύθερη