Αρχές του έτους θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι, η οποία θα εξυπηρετεί τους πέντε δήμους του νομού Ρεθύμνου. Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρίας «Θαλή», κατά τη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης του νέου έργου στους αυτοδιοκητικούς του νομού. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, o αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων του Ρεθύμνου. Η πιλοτική λειτουργία θα έχει διάρκεια έξι μήνες και ο στόχος της είναι να εντοπιστούν τυχόν αστοχίες ή προβλήματα και να διορθωθούν. Το εξάμηνο αυτό θα είναι σε λειτουργία τόσο ο ΧΥΤΑ όσο και το εργοστάσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα θα τεθεί σε πλήρη και αποκλειστική λειτουργία τον Ιούνιο του 2023.
Με τη λειτουργία του εργοστασίου θα αξιοποιηθούν και οι δυο χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.
Το νέο έργο κατασκευάζεται στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αμαρίου. Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, θα λειτουργεί για πέντε χρόνια με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από τον ΕΣΔΑΚ για άλλα πέντε χρόνια.
Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του Αμαρίου θεωρείται μια από τις πλέον σύγχρονες της χώρας και αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων ολόκληρου του νομού, με δεδομένο ότι οι εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν και τους πέντε δήμους του Ρεθύμνου. Ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, ήταν αρχικά 41,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η υλοποίησή του θα βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, θα αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία.
Στόχος του περιβαλλοντικού έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού, που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω μηχανικής διαλογής.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του και μεταξύ άλλων τόνισε: «Για όλη την Κρήτη έχουμε κάνει έναν περιφερειακό σχεδιασμό, που είχε εγκριθεί ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό το έργο εντάσσεται μέσα στον περιφερειακό σχεδιασμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εξ ολοκλήρου, 100% πληρώνεται από πόρους της Ε.Ε. και δεν είναι με οποιαδήποτε άλλη μορφή χρηματοδότησης. Με το έργο αυτό επιλύεται το πρόβλημα της Π.Ε. Ρεθύμνου και επίσης συνεχίζονται τα υπόλοιπα έργα σε όλη την Κρήτη. Θέλω να δηλώσω την ικανοποίησή μου, γιατί μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο και τη συνεργασία που είχαμε με όλους τους δήμους, ολοκληρώσαμε αυτόν τον σχεδιασμό και επιλύεται ένα μεγάλο πρόβλημα. Είμαστε μια περιφέρεια στην Ελλάδα που επιλύει το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από τις πρώτες».
«Για εμάς αυτό το έργο του Αμαρίου είναι πολύ σημαντικό. Νιώθουμε υποχρέωση να το ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε, με τις δυνατότητές μας. Όσον αφορά τις τεχνολογίες που έχουμε ακολουθήσει, πρέπει να πω ότι προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε οτιδήποτε αυτήν την στιγμή είναι πιο σύγχρονο σχετικά με την επεξεργασία αποβλήτων. Έχουμε σαν συνδυασμένη εμπειρία τα στελέχη της εταιρίας, που αρκετές εκατοντάδες χρόνια έχουν εμπλακεί στη διαχείριση των αποβλήτων σε τέτοια έργα ήδη από το πρώτο εργοστάσιο που είχε κατασκευαστεί στην Αθήνα στα Λιόσια. Άρα και εμείς έχουμε εντυπωσιαστεί με την εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα σε αυτά τα χρόνια και έχουμε προσπαθήσει και πιστεύω θα το πετύχουμε να την ενσωματώσουμε μέσα στις κατασκευές τις οποίες έχουμε κάνει. Έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία της κατασκευής του έργου. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα, πιστεύω θα δείτε και εσείς την πολυπλοκότητα και την αξία του έργου. Έχει μια ιδιαίτερη σημασία και συναισθηματική, γιατί ήταν με το όνομα του Βασίλη που ήταν πάντα σημαντικός για εμάς και σε προσωπικό επίπεδο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας, διευθυντής κατασκευής του έργου «Θαλής».
Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, από την πλευρά του επεσήμανε: «Μιλάμε για ένα εμβληματικό έργο για όλη την Κρήτη. Θα εξυπηρετήσει όλη την Π.Ε. Ρεθύμνου. Η μονάδα θα επεξεργάζεται γύρω στους 38.000 τόνους απορριμμάτων εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλων των δήμων της Π.Ε. Ρεθύμνου. Ο αποκλειστικός σκοπός που γίνεται αυτό το έργο είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. Το έργο προβλέπεται να κοστίσει περίπου, μαζί με τη δοκιμαστική λειτουργία και για τη λειτουργία του για τα πρώτα πέντε χρόνια, 42.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ξεκινάει αρχές του έτους, επειδή μιλάμε για δοκιμαστική λειτουργία, συγχρόνως θα επεξεργάζεται ένα κομμάτι των απορριμμάτων, θα συνεχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ μέχρι να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων».
Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δημιουργία τρίτου ΧΥΤΥ με δεδομένο ότι ο χρόνος ζωής του δεύτερου είναι περίπου δέκα έτη ο κ. Μουρτζανός είπε «Σε ό,τι αφορά τα κύτταρα του ΧΥΤΥ, βάσει της μελέτης θα εξυπηρετήσουν περίπου 10 έτη. Εμείς έχουμε προχωρήσει, έχει γίνει η γεωλογική μελέτη σε διάφορα σημεία του δήμου και έχει προκριθεί ένα σημείο για το οποίο όμως πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση για την εξαγορά, για να λύσουμε το πρόβλημα όχι μόνο για τα πρώτα 10 χρόνια, αλλά και για τα επόμενα 40-50 χρόνια».
Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρίας Καλογεράκης, ανάφερε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο, καθώς 31/1 το έργο μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία. Είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες που έχουμε ολοκληρώσει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ., τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Ήδη υπογράφηκε από τον γενικό γραμματέα και στη συνέχεια παίρνει τον δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης, όπου το περιφερειακό συμβούλιο, θα κλιθεί να ψηφίσει το πρώτο δίμηνο του 2023» και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μια κατεύθυνση σε όλες τις μονάδες που κατασκευάστηκαν σε όλη την χώρα, και υπάρχει μια χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ, όπου θα κληθούν να μετατραπούν οι μονάδες αυτές και να έχουν τη δυνατότητα παράλληλα με τη λειτουργία τους να βγάζουν ένα είδος κομπόστ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 40% που θα οδηγείται στην ταφή να μειώνεται κατά πολύ, άρα θα μειώνεται και το κόστος. Αυτή η δέσμευση υπάρχει για την χρηματοδότηση από το υπουργείο. Το επόμενο διάστημα κάνουμε την μελέτη για την μετατροπή και την συμπλήρωση του εργοστασίου. Εκεί απαιτείται μια απαλλοτρίωση περίπου 100 στρεμμάτων είτε θα το εντάξουμε στο ΠΔΕ και το υπόλοιπο ευελπιστούμε στην κάλυψη της περιφέρειας».
Προχωρούν τα τοπικά σχέδια – Τον Νοέμβριο παρουσιάζονται οι μελέτες
Όπως ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΔΑΣΚ, Ζαχαρίας Καλογεράκης, ολοκληρώνονται οι μελέτες των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες θα παρουσιαστούν στις 2 Νοεμβρίου στο δημαρχείο Ρεθύμνου (για τους πέντε δήμους του νομού).
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη αποφασίστηκε να δημιουργήσουν σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και μάλιστα με ενιαία τιμολόγηση για όλους τους δήμους. Επίσης σε ό,τι αφορά τα πράσινα σημεία, όπως είπε, ολοκληρώνονται με χρηματοδότηση της μελέτης τους από την περιφέρεια Κρήτης.
«Έχουμε καταθέσει ήδη πρόταση για ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) ύψους 10.500.00 ευρώ και στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται ΣΜΑ για το Ρέθυμνο, τον Άγιο Βασίλειο και τον Μυλοπόταμο. Έχει κατατεθεί αυτή η μελέτη, και είναι προς έγκριση στο υπουργείο. Αυτό που έχουμε σαν στόχο είναι να έχουμε σταθμό μεταφόρτωσης, το πετυχαίνουμε τουλάχιστον στο επίπεδο του Ρεθύμνου. Το άλλο θέμα που θα ήθελα να ενημερώσω είναι ότι έχει ήδη χρηματοδοτηθεί και έχουμε κάνει αποδοχή για 60 γωνίες ανακύκλωσης στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, έργο 22.000.000 ευρώ. Ήδη το επόμενο διάστημα θα κληθούν οι δήμοι να καθορίσουν τους χώρους για να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση. Στον σχεδιασμό και στην μελέτη είναι η αποκατάσταση του Λατζιμά, ένα έργο το όποιο είναι σημαντικό».