15 °C Rethymno, GR
27/11/2022

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΛΙΚΩΝ

Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται το αρδευτικό έργο του Ρεθύμνου

Τεράστιες καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση του έργου που αφορά στην άρδευση των περιοχών του ανατολικού Ρεθύμνου. Το έργο για το οποίο ο εργολάβος πήρε την εξάμηνη παράταση που δόθηκε από το κράτος για να το ολοκληρώσει, εξακολουθεί να εκτελείται με ρυθμούς χελώνας, καθιστώντας με τα μέχρι σήμερα δεδομένα σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωσή του ως το τέλος του έτους.

Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον διευθυντή Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλη Μαμαγκάκη, στην τεράστια καθυστέρηση που καταγράφεται στις παραγγελίες για τους σωλήνες, οι οποίοι παραλαμβάνονται από τη Γαλλία σε διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους πέντε μήνες από τη στιγμή που θα γίνει η παραγγελία.

Το θέμα δεν μπορεί να ξεπεραστεί αφού στην αγορά υπάρχει αυτό το καθεστώς και ακόμα και σε άλλη εταιρία να απευθυνθεί ο εργολάβος οι καθυστερήσεις θα είναι αντίστοιχες.

Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση θεωρείται αδύνατη η παράδοση του έργου στο τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ. με προϋπολογισμό 4.800.000€.

Οι εργασίες ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισσίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι, οικισμοί στους οποίους έχουν ήδη γίνει οι συνδέσεις και αρδεύουν με φυσική ροή από τα νερά του Φράγματος των Ποταμών.

Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Παράλληλα στο έργο, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Επίσης το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης, «Δυστυχώς το έργο εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό καθώς δε ευθύνεται ο εργολάβος, αλλά οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην παραλαβή των σωλήνων που έρχονται από τη Γαλλία. Αυτό μας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς τώρα ήταν μια καλή περίοδος δεδομένων και των καιρικών συνθηκών, για να μπορέσει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το έργο, όμως κάτι τέτοιο πρακτικά φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο.

 Αυτό το διάστημα εκτελούνται εργασίες σε Πηγή, Λούτρα, Σταυρωμένου, Χαμαλεύρι. Εκεί κατασκευάζονται τα δίκτυα και γίνεται συνένωση και με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ. Ακολούθως θα συνεχίσει μέχρι τον Πρίνο».

Το έργο του αρδευτικού δικτύου κρίνεται ζωτικής σημασίας, με δεδομένο ότι σήμερα το Ρέθυμνο υδρεύεται αποκλειστικά από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης, με περίπου 4-4.5 εκ. κυβικά νερό τον χρόνο. Στα ανατολικά του Ρεθύμνου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, λόγω αυξημένης εποχιακής κατανάλωσης και φυσικά υπάρχουν περίοδοι, όπου οριακά το σύστημα ανταποκρίνεται με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται φαινόμενα λειψυδρίας. Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών, εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3 – 4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.

 

Αργεί και η απάντηση της Διαχειριστικής Αρχής για τη χρηματοδότηση του έργου του διυλιστηρίου

Εν τω μεταξύ, παρά τις ισχυρές δεσμεύσεις που έχουν δοθεί για την ένταξη του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ («Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») συνολικού προϋπολογισμού 22.5 εκ. ευρώ, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει επίσημο έγγραφο για την ένταξη του έργου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του, κάτι που αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο, πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς το 2018 είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Φιλόδημος» με προϋπολογισμό 18,2 εκ. ευρώ, οπότε και είχε δημοπρατηθεί. Ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, μετά από ένσταση που κατατέθηκε από έναν ενδιαφερόμενο έναντι του ανάδοχου, που είχε προκριθεί και δικαιώθηκε. Στη συνεχεία η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών ζήτησε να γίνει γεωλογική μελέτη, την οποία και έκανε ο ΙΑΚ και από κει προέκυψε ένα επιπλέον ποσό της τάξεως του 2 εκ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα επικαιροποιήθηκε η μελέτη και αναθεωρήθηκε με τον νέο προϋπολογισμό.

Τότε, ο ΟΑΚ, μετά και τη σχετική πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος, θεώρησε ως καλύτερη λύση τη χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών, για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου – Πρασσών.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.