17 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με άριστα πιστοποιήθηκε το τμήμα Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ

Από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης πιστοποιήθηκε το τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που βρίσκεται στο Ρέθυμνο, λαμβάνοντας άριστα και στα δώδεκα ακαδημαϊκά κριτήρια στα οποία εξετάστηκε από την ανεξάρτητη αρχή. Η διαδικασία ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο όπου επιθεωρητές βρεθήκαν στους χώρους του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού και συγκεκριμένα στο κτίριο που στεγάζεται το τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας στα Περιβόλια όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με φοιτητές και καθηγητές, αλλά και να ξεναγηθούν στους χώρους για να μπορέσουν στη συνέχεια να συντάξουν το πρόσημά τους, το οποίο αποτελεί μια επιβράβευση αλλά και μια αναγνώριση του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται στο συγκεκριμένο τμήμα σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ είναι από τα ελάχιστα ακαδημαϊκά τμήματα της χώρας και το μοναδικό σε όλο το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που κατάφερε να πάρει άριστα και στα 12 ακαδημαϊκά κριτήρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι επιθεωρητές μέσα από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν εξέτασαν τα μαθήματα και την οργάνωσή τους, τους καθηγητές και την ικανότητά τους, τα εργαστήρια και τον εξοπλισμό τους αλλά και τη δουλειά που γίνεται σε αυτά.

Την ικανοποίηση του για τη βαθμολογία του τμήματος με άριστα και στα δώδεκα κριτήρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης εξέφρασε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, καθηγητής μέλος ΔΕΠ του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ τονίζοντας πως: «Είμαστε από τα ελάχιστα τμήματα σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας που πήραμε 12/12 Α. Στα 12 κριτήρια πήραμε σε όλα από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που πιστοποιεί τα πανεπιστημιακά τμήματα. Είναι ένα είδος ISO. Ουσιαστικά η Αρχή αυτή πιστοποιεί ότι από τα τμήματα αυτά, το πρόγραμμα σπουδών, τα εργαστήρια, οι καθηγητές και όλη η οργάνωση των σπουδών είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε τα πτυχία να έχουν διεθνή αντίκτυπο. Είναι ουσιαστικά μια πιστοποίηση των σπουδών, και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Γα την αξιολόγηση εργάστηκαν και οι άνθρωποι του τμήματος και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμά της».

Το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1999 και ακόμα και σήμερα είναι το μοναδικό στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας με γνωστικό αντικείμενο τις τεχνολογίες του ήχου και της μουσικής, καθώς και της επιστήμης της ακουστικής. Παρά την υψηλή ποιότητα σπουδών η οποία πλέον είναι και πιστοποιημένη, εν τούτοις οι φοιτητές του τμήματος στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους που δεν συνάδουν σε ένα αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό τμήμα.

Ήδη το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει κατατάξει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη χρηματοδότησης εργασιών επισκευής και συντήρησης του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται το τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας. Το σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας ωστόσο ακόμα δεν έχει ανοίξει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (πρώην ΠΔΕ ) για να ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Οι σχεδιαζόμενες εργασίες θα διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης για τους σπουδαστές των τμημάτων του πανεπιστημίου, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού για την επόμενη πενταετία, οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να γίνει η μεταστέγαση του τμήματος στις εγκαταστάσεις του Γάλλου, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση νέων κτιρίων για το ΕΛΜΕΠΑ.