«Αριστοτέλης Ωνάσης: Ο μύθος και η ιστορία επιχειρηματικών παιγνίων» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο του κύκλου των ανοιχτών επιστημονικών ομιλιών που συνδιοργανώνουν ο δήμος Ρεθύμνου και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Τη διάλεξη προσφέρει η Διευθύντρια ΙΜΣ-ΙΤΕ κα Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για το περιχεόμενο της διάλεξης αναφέρει:
«Δεν παίζω ποτέ τυχερά παιχνίδια, δεν με διασκεδάζει», δήλωνε ο Ωνάσης στους δημοσιογράφους των Νew York Times το 1958. «Δεν είμαι αντίθετος όμως. Το καταλαβαίνω. Όλη μου η ζωή είναι ένα απίθανο παιχνίδι».
Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975 ήταν ένας από τους δέκα μεγαλύτερους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στον κόσμο. Ωστόσο, δεν ήταν το μέγεθος του στόλου του, που έκανε πρωτοπόρο τον Ωνάση στην παγκόσμια ναυτιλία. Αυτό που τον διέκρινε από τους υπόλοιπους ήταν η καθοριστική συμβολή του στη εξέλιξη του θεσμού της ναυτιλιακής επιχείρησης, όπου συνδύασε την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή τεχνογνωσία με τους αμερικανικούς θεσμούς και πόρους.
Η ζωή του Ωνάση έγινε παγκόσμιος μύθος: από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Σοβιετική Ένωση, από την Αργεντινή μέχρι την Ινδονησία, από την Ιαπωνία και την Αυστραλία μέχρι την Αφρική. Έγινε το σύμβολο του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρότυπο της επιτυχημένης ζωής ενός επιχειρηματία που μπόρεσε να διεκδικήσει και να αποκτήσει τα πάντα. Η πρόσληψη του Ωνάση όμως από το ευρύτερο κοινό έχει γίνει μέσα από τις προσωπικές του σχέσεις κυρίως με τις δύο διάσημες γυναίκες του, από το life style. Το ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήγε το Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του ΙΜΣ-ΙΤΕ ήταν η πρωτοποριακή καταγραφή και ταξινόμηση του Αρχείου Ωνάση (που αποτελείται από εκατομμύρια έγγραφα) του Ιδρύματος Ωνάση και η συγγραφή μιας τεκμηριωμένης ιστορίας της μυθιστορηματικής ζωής και επιχείρησης του Αριστοτέλη Ωνάση».
Σημειώνεται ότι οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στο χώρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου (Δ/νση: Νικηφόρου Φωκά 130 και Μελισσινού – στο τέλος του Μακρύ Στενού).
Οι ενδιαφερόμενοι -ες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη είτε με φυσική παρουσία στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης είτε διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου https://www.ims.forth.gr/el/news-item/view?id=1784.