Αρρυθμίες καταγράφονται στην αγορά κρέατος στο Ρέθυμνο λόγω του ιού της πανώλης. Τη Δευτέρα άνοιξαν τα σφαγεία μετά το εικοσαήμερο απαγορευτικό λουκέτο. Οι ουρές κτηνοτρόφων μεγάλες και οι σφαγές γίνονται με σειρά προτεραιότητας και με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και παρουσία κτηνιάτρων.
Τα κρεοπωλεία εφοδιάζονται με ποσότητες κρέατος, ωστόσο φαίνεται πως οι καταναλωτές είναι διστακτικοί και κάποιοι φοβισμένοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημών ότι πρόκειται για έναν ιό που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην προτιμούν το αρνί για τις αγορές τους. Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος του κρέατος διατίθεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως είχε προγραμματιστεί.
Επομένως, μπορεί τα σφαγεία να άνοιξαν και να έχει μπει σε μια κανονικότητα ο κλάδος, όμως αβεβαιότητα επικρατεί τόσο από τη μεριά των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος πανώλης, όσο και από τη μεριά των καταναλωτών που έχουν φοβηθεί για τα αμνοερίφια που προμηθεύονται.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ρεθύμνου Μιχάλης Κυριακόπουλος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Ο κόσμος δειλά-δειλά έχει άρχισε να αγοράζει αρνιά από τα κρεοπωλεία όμως είναι φοβισμένος, καθώς το θέμα πήρε μεγάλη έκταση με πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση. Δικαιολογημένα ο κόσμος φοβήθηκε, διότι έρχονταν και από άλλες χώρες αρνιά, π.χ. από τη Ρουμανία από όπου ήρθε και ο ιός. Οπότε ο κόσμος δυσανασχέτησε πολύ και είναι λογικό. Θέλει τον χρόνο του μέχρι οι καταναλωτές να ξανά εμπιστευτούν την αγορά. Είναι η πρώτη εβδομάδα και δεν μπορούμε να ξέρουμε την πορεία του. Ο κόσμος ρωτάει στα κρεοπωλεία για το τι αρνιά είναι, που τα έσφαξαν κ.λπ.».
Η κάθε κρίση έχει και το αντίκτυπό της, με αυτήν της πανώλης να μην έχει δείξει ακόμη τις συνέπειές της, όμως εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν οι τιμές.
Αυτήν τη στιγμή οι τιμές λιανικής πώλησης των αρνιών κυμαίνονται στα 12 -12,50 ευρώ το κιλό, τιμές που ενδέχεται να επηρεαστούν στο μέλλον από την κρίση που περνάει ο κτηνοτροφικός κλάδος με την έξαρση της πανώλης ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος:
«Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει ακόμη. Η κάθε κρίση όμως έχει και το αντίκτυπό της. Η πανώλη είναι μια κρίση και πάντα βγαίνοντας από μια κρίση επηρεάζονται οι τιμές είτε αρνητικά είτε θετικά, είτε να αυξηθούν, είτε να μειωθούν. Μια κρίση δημιουργεί έλλειψη, οπότε όταν δημιουργείται έλλειψη υπάρχει και άνοδος στην τιμή. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε έλλειψη, έχουμε παραπάνω αρνιά. Υπάρχει αβεβαιότητα. Ελπίζουμε να μην ξανά κλείσουν τα σφαγεία. Αυτό που έγινε ήταν για πολύ κόσμο οικονομική καταστροφή».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος επέλεξε να μην εφοδιαστεί με αρνιά εισαγωγής στη διάρκεια των κλειστών σφαγείων, μια πρακτική την οποία ακολούθησε μεγάλο μέρος των κρεοπωλών στον νομό.
Αποζημιώσεις ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Αποζημιώσεις ζητούν όλοι οι κτηνοτρόφοι για την οικονομική ζημία που προκάλεσε η απαγόρευση σφαγής και μετακίνησης των αιγοπροβάτων.
«Χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι τον Δεκαπενταύγουστο από την αγορά, μια μεγάλη ζημιά για τον πρωτογενή τομέα και των κτηνοτρόφων. Αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τα ζώα μας με παραπάνω κόστος όλο αυτό το διάστημα για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια αυτή. Θεωρώ ότι θα έχουμε μια καλή εξέλιξη και να μην ξανά εμφανιστεί η πανώλη. Η πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλάι μας, να μας δοθούν κάποιες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για τη ζημιά που έχουν υποστεί από αυτήν την ασθένεια, που αναγκάστηκαν να ταΐζουν παραπάνω για να περιορίσουν τα ζώα τους», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης σε δήλωσή του στα «Ρ.Ν.», ενώ συμπλήρωσε: «Ευτυχώς άνοιξαν τα σφαγεία τη Δευτέρα, η διαδικασία προχωράει κανονικά με εντατικούς ελέγχους από κτηνιάτρους για τα σφάγια και για τον έλεγχο των αμνοεριφίων. Περιμέναμε «πως και πως» αυτήν την εξέλιξη. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους ανεπαρκείς ελέγχους που γίνονται και στη στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών που δεν έλεγχαν στο σύνολό τους τα αμνοερίφια που εισάγονταν στη χώρα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να παραμείνουν τα σφαγεία ανοιχτά στις περιοχές που δεν υπήρχε πρόβλημα και να μην κλείσουν».
Τις συνέπειες των κλειστών σφαγείων αυτήν την περίοδο για τον κτηνοτροφικό κλάδο περιέγραψε ο κ. Βενιεράκης τονίζοντας: «Αυτήν τη στιγμή σφάζονται πάρα πολλά αρνιά, όμως υπάρχει μια προτεραιότητα από σταβλισμένες μονάδες που σφάζουν. Ήταν μεγάλος ο αριθμός των αρνιών που ήταν να σφαγούν για να πάνε σε αγορές της Αθήνας ή του εξωτερικού. Αυτά έμειναν και τώρα τα σφάζονται κατά προτεραιότητα. Προτεραιότητα δίνεται στους εκτροφείς. Χάθηκε η μεγάλη αγορά του Αυγούστου που είναι η μεγάλη αγορά του χρόνου, με τόσους χιλιάδες επισκέπτες, ξένους και ντόπιους. Αυτό τώρα δεν μπορεί να καλυφτεί. Αναγκαστήκαμε να ταΐζουμε τα ζώα παραπάνω για να τα περιορίσουμε σε έναν χώρο, ώστε να μην υπάρξουν με άλλα κοπάδια στα ορεινά και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Αυτό είχε ως συνέπεια οικονομική επιβάρυνση για τον κτηνοτρόφο».
Τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο το κοπάδι τους από τυχόν εμφάνιση κρούσματος πανώλης, όπως ανέφερε ο κ. Βενιεράκης: «Απολυμαίνονται όλα τα αυτοκίνητα που μπαίνουν και βγαίνουν στα σφαγεία. Όπως έχω δει προσωπικά δεν μπαίνει κανείς κτηνοτρόφος μέσα στο σφαγείο και θεωρώ ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Είναι πιο προσεκτικοί τώρα οι κτηνοτρόφοι, διότι χρειάζεται μεγάλο κόπο και έξοδα για να δημιουργήσει κάποιος ένα κοπάδι εκ νέου».
Παράλληλα, με τη βιωσιμότητα παλεύει και ο κλάδος της κτηνοτροφίας, με τον ιό της πανώλης να αποτελεί άλλο ένα «χτύπημα».
«Έχουμε σοβαρά προβλήματα στον κλάδο, αντιμετωπίζουμε την ανομβρία που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και σε εμάς. Αναγκαζόμαστε να κουβαλάμε ακόμα και νερό στα πρόβατα, καθώς όλες οι πηγές έχουν στερέψει. Είναι δύσκολη η κατάσταση για την κτηνοτροφία, είναι ακριβά τα κοστολόγια, είναι ακριβό το ρεύμα, τα καύσιμα, όλα αυτά είναι εις βάρος του πρωτογενή τομέα που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι», τόνισε ο κ. Βενιεράκης.
Σημειώνεται ότι στο Ρέθυμνο τα σφαγεία ήταν κλειστά από τις 29 Ιουλίου έως και τις 19 Αυγούστου.
Δεν ανοίγουν τα σφαγεία στον νομό Ηρακλείου μέχρι τέλος Αυγούστου – Επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους, σε κάθε νησί της χώρας, εκτός της Κρήτης
Μετά από εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στη ζωονόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετέβαλε τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει για τις πληγείσες περιοχές και για όλη τη χώρα, πάντα με στόχο την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος, ως εξής:
– Απαγορεύονται από 23/08 έως 30/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.
– Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους, σε κάθε νησί της χώρας, εκτός της Κρήτης, αποκλειστικά και μόνο εντός αυτού.
– Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
– Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή γίνονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και την εφαρμογή των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).