Τoυ Μανόλη Μαριόλου
Η παρακάτω έγγραφη καταγγελία απευθύνεται προς τον Εισαγγελέα Ρεθύμνου.
Αξιότιμε/η Εισαγγελέα Ρεθύμνου,
Σε συνέχεια της προηγούμενης καταγγελίας μου στις 6 Δεκέμβρη του 2014 προς τον τότε Εισαγγελέα, η οποία δημοσιεύτηκε και στον τοπικό τύπο, επικοινωνώ και πάλι μαζί σας για να τονίσω για δεύτερη φορά την επικινδυνότητα στον Κόμβο Αμαρίου. Στην περιοχή γύρω από εκείνο το σημείο, κατά τις εργασίες δημιουργίας του κόμβου, αφαιρέθηκαν τρεις υπόγειες διαβάσεις πεζών οι οποίες διέσχιζαν κάθετα τον Εθνικό δρόμο (Β.Ο.Α.Κ.) ξεκινώντας από τον Δρόμο του Αμαρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυκλοφορία να ανακατευθυνθεί υποχρεωτικά στην οδό Καπετάν Γιώργη, καθώς αυτή διασχίζει τον Εθνικό δρόμο και περιέχει τις λωρίδες ένταξης και εξόδου σε αυτόν.
Στην εν λόγω οδό τα οχήματα και οι πεζοί είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν τον Εθνικό Δρόμο από την οδό Καπετάν Γιώργη, η οποία δεν έχει πεζοδρόμια, διαγραμμίσεις, διαβάσεις πεζών ή την απαραίτητη σήμανση για πεζούς και οχήματα. Συγκεκριμένα, Ι.Χ., δίκυκλα, φορτηγά οχήματα, λεωφορεία, και οχήματα βαρέας μεταφοράς κινούνται στον δρόμο σε απόσταση αναπνοής με πεζούς και ιδιαίτερα μαθητές των σχολείων της περιοχής, οι οποίοι διασχίζουν τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας χωρίς καμία ασφάλεια θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους και την ζωή των οδηγών. Άξιο αναφοράς είναι ότι πάνω στην Καπετάν Γιώργη υπάρχει Παιδικός σταθμός.
Τέλος, η στάση του αστικού λεωφορείου βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, χωρίς να υπάρχει στέγαστρο ή ακόμα και πεζοδρόμιο ή σημείο αναμονής για τους επιβάτες, με αποτέλεσμα αυτοί να περιμένουν στην μέση του δρόμου, απροστάτευτοι από τον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα. Η επικινδυνότητα του δρόμου αυτού είναι μεγάλη και η άρνηση των αρμόδιων φορέων να λύσουν το ζήτημα αναγκάζει τους πεζούς να παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ διασχίζοντας κάθετα τον δρόμο και περπατώντας κατά μήκος του.
Για την επίλυση του ζητήματος έχουν γίνει πολλές κινήσεις μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρχικά, από το 2022, ζητήθηκε η βοήθεια της Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου για την τοποθέτηση μέτρων για την μείωση της ταχύτητας και καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας για την μείωση του κινδύνου. Κατόπιν διερεύνησης του αιτήματος και αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση του έργου από την Αντιπεριφερειάρχη και η μελέτη από τον Δήμαρχο και στάλθηκε σχετικό ενημερωτικό στην Τροχαία. Η απάντηση αυτής ήταν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στον Κόμβο Σπηλίου και θα ήταν προτιμότερο να τοποθετηθούν οι κάμερες σε εκείνο το σημείο.
Ως απάντηση στην Τροχαία, ο Δήμαρχος έστειλε δεύτερο ενημερωτικό με την ολοκληρωμένη μελέτη για την τοποθέτηση καμερών και η λύση της Τροχαίας ήταν μια περιορισμένη λίστα με διαφορετικές επεμβάσεις στο πρόβλημα που δεν μειώνουν την ταχύτητα και ουσιαστικά δεν μειώνουν την επικινδυνότητα στον δρόμο.
Στην συνέχεια, στις 10/04/2023 κατατέθηκε αίτηση προς την κα. Αν. Προϊστάμενη Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης στην οποία ζητήθηκε να γνωστοποιηθεί το αν η εν λόγω οδός είναι Δημοτική, ώστε να ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς η επίλυση των προβλημάτων. Μετά από άρνηση της να απαντήσει, στάλθηκε δεύτερη αίτηση, η οποία προωθήθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη. Ακόμα και με την μεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν έχει δοθεί απάντηση μέχρι και σήμερα.
Την ίδια μέρα, έγινε συνάντηση στο Δήμο με την Τροχαία στην οποία ζητήθηκε να μετακινηθεί η στάση του λεωφορείου σε ένα πιο φαρδύ μέρος του οδοστρώματος, 30 μέτρα μακριά από την υπάρχουσα στάση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και να μπορέσει να προστεθεί σκέπαστρο για τους επιβάτες. Η απάντηση της τροχαίας προϋπέθετε την δημιουργία εσοχής στον δρόμο, όπου θα μπορούσε να πραγματοποιήσει στάση το διπλό λεωφορείο, κάτι που δεν υπάρχει στο Ρέθυμνο.
Τέλος, ο Δήμαρχος και η Αντιπεριφερειάρχης, κάλεσαν συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία παρευρέθη και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών.Μέχρι και σήμερα ο δρόμος δεν έχει βελτιωθεί και ο κίνδυνος παραμένει, ενώ καθημερινά μεγαλώνει η πιθανότητα για κάποιο μεγάλο ατύχημα που θα στοιχίσει ζωές και θα γίνει παγκόσμιο πρωτοσέλιδο.
Καθώς δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα εδώ και 9 χρόνια, και την τελευταία φορά που έκανα αίτηση στην Εισαγγελία Ρεθύμνου η μόνη κίνηση ήταν η επιβεβαίωση των καταγγελιών μέσω της τροχαίας χωρίς καμία ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος, αιτούμαι τον επωμισμό της ευθύνης είτε από εσάς είτε του αρμόδιου φορέα μέσω δικής σας μεσολάβησης.
Συνημμένες θα βρείτε μερικές μόνο φωτογραφίες που παρουσιάζουν την επικινδυνότητα του δρόμου, και ότι έχει αναφερθεί στο παρόν κείμενο.
Παρακαλώ να λάβετε σοβαρά το αίτημα μου καθώς η σοβαρότητά του είναι μεγάλη. Περιμένω απάντησή σας για να ενημερωθώ για την κατάσταση της καταγγελίας, όπως επίσης και τις πιθανές απαντήσεις των υπηρεσιών σε εσάς, ότι επικοινωνία και αν κάνετε, ώστε να βεβαιωθώ για την ορθότητα των διαδικασιών.
Μαριόλος Μανόλης, τέως Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, κάτοικος Καπετάν Γιώργη, θύμα τροχαίου επί της Καπετάν Γιώργη, πλησίον Κόμβου Αμαρίου.