15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Άσπας Μαρκουλάκη: «Κουβεντιάζοντας με τα περασμένα»

Νοσταλγικές νότες σε μια μυσταγωγική εκδήλωση

Μπορεί να βοήθησε και ο καιρός, αλλά η άψογη οργάνωση έκανε μοναδική την παρουσίαση του βιβλίου της Άσπας Μαρκουλάκη με τίτλο  «Κουβεντιάζοντας με τα περασμένα». Στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Δημοτικού Κήπου, το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε μια αναδρομή στο παρελθόν, με μνήμες που φόρτισαν συναισθηματικά την ατμόσφαιρα.

Στην βιβλιοπαρουσίαση ήταν παρόντα τα παιδιά της συγγραφέα, Έλμα και Δημήτρης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης κυρία Μαρία Λιονή, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σκορδίλης εκπροσωπώντας και τον δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρινάκη που απουσίαζε εκτός Ρεθύμνης και η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρεθύμνου κυρία Ελευθερία Μιχάλα αλλά και πάρα πολλοί φίλοι της κ. Μαρκουλάκη.

Συντονίζοντας την εκδήλωση η δημοσιογράφος κ. Εύα Λαδιά αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της συγγραφέως, που κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή της στον χώρο των εκδόσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Η Άσπα Μαρκουλάκη γεννήθηκε στην Καρέ Ρεθύμνου. Γονείς της ήταν ο Στέφανος και η Ευγενία Φραγκούλη.

Σε ηλικία μόλις τριών μηνών ορφάνεψε από τη μητέρα της και την υιοθέτησε ο πρώτος ξάδελφος του πατέρα της ο Γεώργιος Παπαδάκης αξιωματικός. Η σύζυγός του Ανδρομάχη αγάπησε ιδιαίτερα τη μικρή και της χάρισε αξέχαστα παιδικά χρόνια ενώ από το θετό πατέρα διδάχτηκε το αγωνιστικό φρόνημα, τον αλτρουισμό και την κοινωνική προσφορά. Από μικρή η Άσπα λάτρευε το διάβασμα. Κι εδώ στάθηκε τυχερή έχοντας στη διάθεσή της τη βιβλιοθήκη του θετού πατέρα με κλασσικούς ιδιαίτερα συγγραφείς.

Μετά το σχολείο διορίστηκε τηλεφωνήτρια στον ΟΤΕ όπου της δόθηκε η ευκαιρία να γράψει μια λαμπρή πορεία πλάι σε άξιους συναδέλφους της που τίμησε και την τιμούν σήμερα με την παρουσία τους  στην εκδήλωση  της βιβλιοπαρουσίασης.

Ένα ποίημα για την «ειρήνη» που έστειλε το 1984 σε παγκρήτιο φεστιβάλ Πολιτιστικών συλλόγων ήταν το ξεκίνημά της στον λογοτεχνικό χώρο.

Από το 2004 συμμετέχει ανελλιπώς στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Αγίου Νικολάου, στους διαγωνισμούς λογοτεχνίας με ποιήματα και πεζά Ανήκει στην Ένωση Λογοτεχνών Κρήτης και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Το 2008 τιμήθηκε με αναμνηστικό βραβείο και μετάλλιο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Το 2011 σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ Ρεθύμνου τιμήθηκε από το Δ.Σ με πλακέτα για το συγγραφικό της έργο.

Το πάνελ της βιβλιοπαρουσίασης (από αριστερά): Λένα Αντωνογιαννάκη, Μαρία Τζουρμπάκη και Άννα Πίτερη διάβασαν και απήγγειλαν κείμενα, Εύα Λαδιά συντόνισε την εκδήλωση και Ρένα Κουτσαλεδάκη που παρουσίασε το βιβλίο.

 

Η ποίηση της είναι ο ίδιος ο ψυχισμός της

Το βιβλίο παρουσίασε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και πρόεδρος της ΧΕΝ κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη τιμώντας έτσι την τόσο παραγωγική παρουσία και στον ιστορικό φορέα της πόλης μας, της Άσπας Μαρκουλάκη επί σειρά ετών. Αναλύοντας το ύφος του έργου η κυρία Κουτσαλεδάκη είπε μεταξύ άλλων:

Θα χαρακτήριζα την Άσπα Μαρκουλάκη, επηρεασμένη από το βαθύ προβληματισμό που διακατέχει κάποια από τα κείμενά της, σαν μια λογοτέχνιδα με δημοσιογραφική ματιά. Έμαθε να ανακαλύπτει την ομορφιά ακόμα και μέσα στη μιζέρια.

Αυτό που με εντυπωσίασε, επίσης, στο βιβλίο της Άσπας Μαρκουλάκη είναι ο σεβασμός που μυρώνει κάθε παράγραφο ιδιαίτερα σε αναφορές που έχουν σχέση με πρόσωπα οικείου περιβάλλοντος. Αυτά τα πρόσωπα για την Άσπα ήταν όλη η ομορφιά του κόσμου γιατί ήταν μορφές γεμάτες αλήθεια. Άνθρωποι απλοί αλλά πρόθυμοι να αγκαλιάσουν όλο τον κόσμο.

Αυτό το χάρισμα κληρονόμησε πλούσιο η εκλεκτή μας φίλη. Με βαθειά χριστιανική αντίληψη έκρινε πάντα πρόσωπα και γεγονότα. Έτσι στη γραφή της δεν υπάρχει καμιά διάκριση ανθρώπων ανάλογα με χρώμα, πατρίδα, θρησκεία, καταγωγή. Όλοι οι άνθρωποι παιδιά του ίδιου Θεού. Αυτή η διαπίστωση κυριαρχεί σε όλες τις σελίδες του βιβλίου. Αγάπη μόνο αγάπη διακρίνεις παντού.

Ο πεζός της λόγος, σε προβληματίζει όταν καλείσαι να τον χαρακτηρίσεις και να τον κατατάξεις σε μια κατηγορία λογοτεχνήματος. Γιατί αυτό που μοιάζει χρονογράφημα έχει σε πολλά σημεία και τη σοφία ενός δοκιμίου. Γράφει όπως σκέπτεται η Άσπα Μαρκουλάκη. Γι’ αυτό και έχει κατακτήσει, όσο κι αν δεν το ξέρουν πολλοί, μια καλή θέση στα Κρητικά Γράμματα όπως αποκαλύπτουν και οι τόσες διακρίσεις της.

Με την ίδια ευαισθησία η Άσπα Μαρκουλάκη υπηρετεί και την ποίηση. Διαθέτει μια απίστευτη στιχουργική ικανότητα, που αποτελεί κάτι ιδιαίτερο με τον τρόπο που ξεδιπλώνει ο στίχος νοήματα ζωής.

Η ποίησή της είναι ο ίδιος ο ψυχισμός της. Στα ποιήματά της η Άσπα Μαρκουλάκη απλώνει όλο τον πλούτο της ψυχής της και μας μεταφέρει σε κόσμους ονειρικούς. Και ενώ μπορεί κι ένας στίχος της ακόμα να συγκινήσει εκείνη παλεύει στα πιο δύσκολα μονοπάτια να εκφραστεί επιμένοντας στη ρίμα και στο μέτρο κι άλλες φορές ξομπλιάζοντας την έμπνευση της στιγμής με τη μελωδία του δεκαπεντασύλλαβου.

Η κ.Άσπα Μαρκουλάκη δέχεται τα συγχαρητήρια του κοινού

Είναι πολλά αυτά που έχει γράψει η Άσπα Μαρκουλάκη, καθώς η καθημερινότητα της δίνει πολλές αφορμές.

Απέφευγε όμως τη δημοσιότητα με τη φρόνιμη σκέψη των αγνών δημιουργών ότι το «περίσσιο μπορεί να χαλάσει το ίσιο». Έστω κι αν ήξερε την απήχηση που είχε κάθε της λογοτέχνημα που αποφάσιζε να μοιραστεί δοθείσης ευκαιρίας με αναγνωστικό κοινό.

Η κόρη της όμως Έλμα, από καιρό ονειρευόταν να δώσει στη μητέρα της αυτή την ικανοποίηση μιας συγκεντρωμένης δουλειάς.

Μάζεψε λοιπόν με ευλάβεια κάποια αντιπροσωπευτικά κείμενα από τα πεζά και τα ποιήματα της μητέρας της, επέλεξε φωτογραφίες, έγραψε και τις λεζάντες και μας έδωσε αυτό το βιβλίο, αλλά και μια ευκαιρία να πούμε στην Άσπα Μαρκουλάκη πόσο σημαντική είναι για τα Κρητικά Γράμματα.

Η συγγραφέας του βιβλίου, με την κόρη της Έλμα και το γιο της Δημήτρη

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και μια συνέχεια αν κρίνουμε από μια διαβεβαίωση της συγγραφέως στο βιογραφικό της σημείωμα, ότι: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ με την πένα μου τους λογοτεχνικούς συλλόγους για την επιτέλεση των υψηλών πνευματικών επιδιώξεων και ιδεώδους που μας τιμά και μας αναδεικνύει για να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου γράφοντας».

Από τις πολύ όμορφες στιγμές της εκδήλωσης ήταν η ανάγνωση και η απαγγελία κειμένων του βιβλίου από τις κυρίες Άννα Πίτερη, Μαρία Τζουρμπάκη και Λένα Αντωνογιαννάκη.

Οι τρεις κυρίες αν και ακολούθησαν θετικές επιστήμες και σήμερα υπηρετούν στο δημόσιο, τον τελευταίο χρόνο συμμετέχουν σε θεατρική ομάδα που δημιούργησε ο εξαίρετος καλλιτέχνης κ. Βαγγέλης Λιοδάκης. Και η εμπειρία από την επαφή με τον θεατρικό λόγο φάνηκε στην τόσο αισθαντική τους απόδοση που καταχειροκροτήθηκε.

Στη συνέχεια η κόρη της συγγραφέως κ. Έλμα Μαρκουλάκη, που χάρις σ’ αυτή σταχυολογήθηκε έργο για να αποτελέσει την έκδοση αυτή αναφέρθηκε στο σκοπό της που ήταν να δώσει στη μητέρα της την ικανοποίηση αυτής της αναγνώρισης.

Η  βραδιά έκλεισε με την συγγραφέα που ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους συντελεστές.

Δεν είναι υπερβολή να προσθέσουμε ότι για μια ακόμα φορά το κοινό της πόλης μας απέδειξε πόσο έχει ανάγκη από όμορφες εκδηλώσεις όπως αυτή η  βιβλιοπαρουσίαση που πλημμύρισε συναισθήματα τις καρδιές.

Ε.Λ