Της ΜΕΡΣΙΝΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΝΗ*
Χωρίς αμφιβολία οι χώροι πρασίνου, καθώς και οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν σημαντικότατους παράγοντες του επιπέδου της ποιότητας ζωής μιας πόλης. Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις ημέρες μας, εκτός από τις οικονομικές συνθήκες συνδέεται και με την έλλειψη χώρων πρασίνου δηλαδή την απουσία επαφής των Πολιτών με το φυσικό περιβάλλον.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι πολίτες των πόλεων της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις, οι διοικήσεις, οι οικολογικές οργανώσεις ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο και οργανώνονται σε θέματα προστασίας και επέκτασης του αστικού πρασίνου.
Όσο μεγαλώνει η πόλη μας, το Ρέθυμνο, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τη φύση, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της πόλης μας τόσο μικρότερο ποσοστό χώρου μένει ανά άτομο, όσο αυξάνονται σε μέγεθος και ύψος τα νέα κτίρια τόσο μεγαλώνει και η συγκέντρωση των ατόμων στο ίδιο περιορισμένο χώρο, όσο περισσότερο μπετόν απλώνεται σε πλατείες και παιδικές χαρές τόσο περισσότερο αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της πόλης μας.
Οι αστικοί υπαίθριοι χώροι θεωρούνται βασικά τμήματα του αστικού ιστού, στους οποίους καθημερινά εξελίσσεται η αστική υπαίθρια διαβίωση και η πολιτιστική και κοινωνική ζωή των πολιτών μας!
Ονειρεύομαι λοιπόν, την αύξηση του αστικού πρασίνου της πόλης μας και πέραν του «Κήπου μας», με την αναδιοργάνωση εκ νέου πλατειών με έντονη φύτευση πρασίνου.
Ονειρεύομαι την σύνδεση χώρων πρασίνου με άλλους ανοιχτούς χώρους, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, ενισχύοντας την αυτονομία της κίνησης ατόμων ΑΜΕΑ, καθιερώνοντας ένα ευχάριστο περιβάλλοντα χώρο που θα προσελκύει χρήστες και θα εξοικονομεί ενέργεια.
Ονειρεύομαι να δίνεται χώρος για χρήση ποδηλάτων σε ασφαλή δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοπορίας για τους πολίτες μας προσφέροντας κίνηση και δράση συμβάλλοντας στη ψυχική και σωματική υγεία και αυξάνοντας την παραγωγικότητα του ενεργού μας πληθυσμού.
Ονειρεύομαι αυτή την αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου που αξίζει το Ρέθυμνο, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση πόρων, με τη βελτίωση των μετακινήσεων.
Ονειρεύομαι οι πράσινοι χώροι της πόλης μας να αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες μας, οι οποίοι συχνά δεν γνωρίζουν την πόλη, δεν διαθέτουν αυτοκίνητα, αποτελούν διερχόμενο τουρισμό και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Ονειρεύομαι έτσι, τη δημιουργία νέων πόλων έλξης πολιτισμικού, αναψυχικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, δημιουργώντας ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων στο σύνολο της πόλης και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σήμερα σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Ευρώπης ζουν σε αστικές περιοχές και γίνεται ολοένα πιο αντιληπτό ότι η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού πρασίνου καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής των Ευρωπαίων.
Η φύση μέσα στην πόλη θα πρέπει να «καλλιεργείται» και να αναδεικνύεται και όχι να αγνοείται και να υποβαθμίζεται.
Ένα δίκτυο χώρων πρασίνου συμβάλλει μόνο θετικά στην λειτουργία του αστικού συστήματος.
Είναι σίγουρο, ότι ο βαθμός επιρροής του πρασίνου στον αστικό ιστό εξαρτάται, βασικά, από τον σωστό σχεδιασμό του τοπίου, τις σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος από τους χρήστες και τις Διοικούσες Αρχές. Η οικολογική προσέγγιση σχεδιασμού και διαχείρισης των χώρων πρασίνου συνηγορεί στην εξασφάλιση καλύτερου περιβαλλοντικά και αισθητικά αστικού χώρου.
Αυτά ονειρεύομαι, αυτά θέλω για το τόπο μου!
* Η Μερσίνη Καρνή είναι δικηγόρος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Μαζί για την Αλλαγή»