Τις ενέργειες του δήμου Ρεθύμνου για τη διαχείριση και την αξιοποίηση των τριών ακινήτων του κληροδοτήματος Στυλιανού Αναστασάκη ανέλυσε διεξοδικά ο πρώην πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ρεθύμνου Στέλιος Σπανουδάκης απαντώντας στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, σε ερώτημα της δημοτικής συμβούλου Μυρσίνης Καρνή από τον συνδυασμό «Μαζί για την Αλλαγή».
Η κ. Καρνή στην ερώτησή της ζητούσε ενημέρωση για τη διάθεση των εσόδων από το κληροδότημα Αναστασάκη την προηγούμενη τουλάχιστον πενταετία, αλλά και για τις ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει ο δήμος για την επωφελέστερη αξιοποίηση των ακινήτων του κληροδοτήματος, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του από αυτά. Παράλληλα πρότεινε ενέργειες για τη συμπληρωματική ερμηνεία της βούλησης του διαθέτη, ώστε να ανταποκρίνεται στις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Πλατανιά, που όπως είπε έχει ανάγκες για εξεύρεση κοινόχρηστων χώρων, χώρων στάθμευσης και κοινωφελών εγκαταστάσεων.
Όπως είπε ο κ. Σπανουδάκης, ο Στυλιανός Αναστασάκης με τη διαθήκη του άφησε τρία αγροτεμάχια στο Γυμνάσιο Αρρένων (ένα ήταν τότε) με σκοπό τα ακίνητα αυτά να τα εκμεταλλεύεται το γυμνάσιο και τα έσοδα να διατίθενται στους αριστεύσαντες μαθητές για να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές.
Όταν ανάλαβε ο δήμος μέσα από την οικονομική επιτροπή του τη διαχείριση του κληροδοτήματος, το οποίο είχε ατονήσει, όπως είπε, κατάφερε να το αξιοποιήσει προχωρώντας σε μισθώσεις των ακινήτων και κατ’ επέκταση σε βράβευση αριστούχων μαθητών.
Η βούληση του διαθέτη ήταν να αξιοποιηθεί η περιουσία, κάτι που έγινε με το να βραβευτούν οι αριστούχοι του Γυμνασίου Αρρένων – γίνεται η βράβευση των μαθητών και του 1ου Γενικού Λυκείου και του 2ου ΓΕΛ.- σημείωσε ο κ. Σπανουδάκης.
Εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την καταγραφή των ακινήτων ώστε αυτά να ενσωματωθούν στο Ε9 του δήμου, στην προσπάθεια που έγινε για αναζήτηση παλιών οφειλών από ιδιώτες που έκαναν χρήση του ακίνητου, ασχέτως αν είχαν λήξει οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει παλαιότερα με τον δήμο Ρεθύμνου ή με τα σχολεία. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια πρόσθεσε, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Θεοδωράκης ως αρμόδιος τότε για τη διοίκηση, αναζήτησαν, πίεσαν και διεκδίκησαν τα χρήματα για να εισπραχθούν ως αποζημιώσεις χρήσης. Ακολούθως σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δόθηκαν οδηγίες για τη διαδικασία μίσθωσής τους με πρόταση μισθώματος από πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Σπανουδάκης διευκρίνισε ότι το 2010 λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτες για αυτό ήταν άγονοι οι διαγωνισμοί μίσθωσης των ακινήτων συνέχεια:
Αναφερόμενος αναλυτικά στα ακίνητα του κληροδοτήματος ενημέρωσε για τα παρακάτω:
- Τοποθεσία «Καλαμιές»: Εισπράξαμε αποζημιώσεις χρίσεων. Το ακίνητο μισθώθηκε το 2017 και είχε ενεργό μισθωτήριο έως το 2023. «Το 2023 όπου ήταν να γίνει εκ νέου πρόσκληση προχωρήσαμε εκ νέου σε ανάθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή για το ύψος του μισθώματος που όπως προέκυψε είναι τριπλάσιο από εκείνο του 2016. Δεν προχώρησε όμως η μίσθωση. Υπάρχει μια συνεννόηση, επειδή δεν υπήρχε ανάγκη χρήσης ολόκληρου του ακινήτου, να μπορούσαμε παράλληλα μέσα στον χώρο να δημηγορήσουμε χώρους για τους κατοίκους, κάποια παιδική χαρά κοινόχρηστους χώρους, όπου θα έκαναν χρήση τόσο ο επιχειρηματίας όσο και οι δημότες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή τη χρονιά θα χαθούν το χρήματα. Σύντομα θα έρθει στη Δημοτική Επιτροπή το θέμα για την πρόσκληση για μίσθωση» εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης.
- Τοποθεσία «Μοναχή Ελιά»: Πρόκειται για το γήπεδο που βρίσκεται πίσω από το 10ο δημοτικό σχολειό. Σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη δυο προσκλήσεις μίσθωσης από το 2016 ήταν άγονες, καθώς όπως είπε ενώ υπήρχε ένας ενδιαφερόμενος στο τέλος υπαναχωρούσε διότι θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του παρά το ότι το μίσθωμα ήταν χαμηλό.
Το 2021 συνέχισε ο κ. Σπανουδάκης, «Αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε με την ΚΕΔΗΡ, να μισθώσει τον χώρο, εφόσον η ΚΕΔΗΡ είχε αρμοδιότητα για δημιουργία αθλητικών χώρων και για άθληση μέσα από μια προγραμματική σύμβαση – για να εκτελείται η βούληση του διαθέτη (να βραβεύονται αριστούχοι μαθητές) – να δημιουργηθεί ένας χώρος αθλητικός, ώστε να εξυπηρετούνται οι ομάδες του σχολείου και οι κάτοικοι που θέλουν να αθληθούν. Έχει προχωρήσει το θέμα αυτό, η τοπική κοινωνία κάνει χρήση του χώρου και το μίσθωμα που εισπράττεται καταβάλλεται στους μαθητές».
- «Ξηροκάμαρο» (απέναντι από καταυλισμού Ρομά): Το ακίνητο αυτό δεν έχει όρους δόμησης. Στην περιοχή όπως ενημέρωσε ο κ. Σπανουδάκης, υπήρχε ένας δημοτικός λαχανόκηπος όπου ευπαθείς ομάδες έκαναν χρήση για να φυτεύουν μποστάνια μέσα από ένα προγράμματα. «Στις πρώτες προσπάθειες μίσθωσης του ακινήτου δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Είχαμε συμφωνήσει να παραμείνει ένα μέρος του ακινήτου για καλλιεργητές» είπε ο κ. Σπανουδάκης, τονίζοντας ότι «για το ακίνητο εκδήλωσε ενδιαφέρον ο πολιτιστικός σύλλογος Πλατανιά ο οποίος μίσθωσε τον χώρο για να τον διαθέσει για χρήσεις της περιοχής, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος χώρος για τους κατοίκους της περιοχής».
Τα ετήσια μισθώματα όπως είπε ο κ. Σπανουδάκης απατώντας στον κ. Μανουσογιάννη «Ετησίως ανέρχονται σε 2.000 ευρώ από τον πολιτιστικό σύλλογο Πλατανιά και σε 6.000 ευρώ αντίστοιχα».
Η Καρνή επέμεινε στην επωφελέστερη αξιοποίηση των ακίνητων κάνοντας λόγο για τρία σημαντικά ακίνητα που όπως είπε θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικότερα έσοδα και από τη χρήση τους να ωφεληθούν οι δημότες. Πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί νομικά η διεύρυνση της βούλησης του διαθέτη. «Στα πλαίσια της ερμηνείας της βούλησης του διαθέτη θα μπορούσε ας πούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός σχολείου. Θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα πράγματα» σημείωσε.
Ο δήμαρχος ήταν σαφής και ξεκάθαρος για τη βούληση του διαθέτη η οποία παραμένει σε ισχύ και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν για το Τρανταλίδειο κληροδότημα που απορρίφθηκαν τρεις φορές από τα ελληνικά δικαστήρια. Επέμεινε ότι η βούληση του διαθέτη δεν αφορά κανένα οικοδομικό έργο, υποστηρίζοντας ότι ο διαθέτης δεν επιθυμεί να μεταβληθεί η νομική κατάσταση του ακινήτου.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης ανέφερε ότι τα έσοδα από τα μισθώματα έχουν συμβολικό χαρακτήρα επισημαίνοντας ότι το κληροδότημα θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την παιδεία προτείνοντας να διερευνηθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να τροποποιηθεί δικαστικά η βούληση του διαθέτη για να επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν κάποια από τα ακίνητα αυτά για την κατασκευή σχολείων.