Η συνεργασία της πολιτείας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη για την ενίσχυση και ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, μια ανάπτυξη που πρέπει να επέλθει με μέτρο, ισορροπία, προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Αυτό επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, που συμμετείχε το πρωί του Σαββάτου στο συνέδριο με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Προορισμός Κρήτης», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.
Σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η κ. Κεφαλογιάννη είπε πως «ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί συνεργασίες της κεντρικής εξουσίας με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και με τους εργαζόμενους στον τουρισμό» συμπληρώνοντας ότι «είναι κάτι που μας αφορά όλους και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι τα περιφερειακά συμβούλια Τουρισμού, μπορούν να βοηθήσουν πολύ». Η υπουργός Τουρισμού, αναφερόμενη στο 2023, είπε ότι ήταν η χρονιά με τα περισσότερα έσοδα αλλά και τις περισσότερες αφίξεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «στο υπουργείο, δεν είναι στόχος να ακολουθηθεί η πεπατημένη» και πως «πρέπει να δούμε ότι ο τουρισμός μπαίνει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, ότι αλλάζει σελίδα» καταλήγοντας ότι σε αυτή τη νέα εποχή, «ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να μπει με γνώμονα το μέτρο, την ισορροπία, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και βεβαίως με μέριμνα τις τοπικές κοινωνίες».
Η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «στοχεύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, και αναφέρθηκε ειδικά στις δυνατότητες που παρέχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τις οποίες η χώρα και η Κρήτη συγκεκριμένα, πρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο».
Ειδικότερα αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που παρέχεται για τον ελληνικό τουρισμό μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης από το ΤΑΑ και αφορά μεταξύ άλλων σε έργα για την αναβάθμιση υποδομών σε τουριστικούς λιμένες και χιονοδρομικά κέντρα, την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας, τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής που θα αναβαθμίσει το visitgreece, την παροχή κινήτρων για σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs) ανά την επικράτεια, αλλά και την αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανειδίκευση (upskilling και reskilling) για τους εργαζομένους στον τουρισμό.
Η υπουργός Τουρισμού κάλεσε επίσης τους δήμους της Κρήτης να ενταχθούν στο έργο του ΤΑΑ για την προσβασιμότητα στις παραλίες, καθώς η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ένας προορισμός φιλικός και προσβάσιμος για όλους.
Η υπουργός Τουρισμού, που εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην Κρήτη, μίλησε για την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού που αποτελεί στόχευση, αλλά και τη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πολιτισμό.
«Για εμάς στη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού, ο πολιτισμός πηγαίνει χέρι-χέρι με τον τουρισμό και νομίζω ότι αφενός δίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά στον τουρισμό, αλλά θεωρώ επίσης ότι και ο τουρισμός βοηθάει τον πολιτισμό να αναπτύξει πιο αναπτυξιακή λογική».
Η υπουργός Τουρισμού, σε συνέντευξή της στον εκδότη και διευθυντή της Realnews και πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ, Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε σχετικά με τη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, η υπουργός σημείωσε ότι οι συνέργειες του πολιτισμού και του τουρισμού είναι επιβεβλημένες, καθώς και ότι ο πολιτισμός της χώρας δεν είναι μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, αλλά είναι και η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι τόποι θρησκευτικής λατρείας. Είναι επίσης ο σύγχρονος πολιτισμός, τα φεστιβάλ, τα καλλιτεχνικά δρώμενα και η μουσική. Στοιχεία που καθιστούν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας μοναδική, και τα οποία έχουμε επίσης χρέος να αναδείξουμε.
Αναφερόμενη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτό ένα καθεστώς παραξενοδοχίας και ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και προανήγγειλε την εισαγωγή λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφάλειας για τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια. Η κα Κεφαλογιάννη δήλωσε τέλος, ότι «η Κρήτη συμπυκνώνει όλα όσα εννοούμε και επιδιώκουμε, μιλώντας για ποιοτική ανάπτυξη στη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού».
Στ. Αρναουτάκης: Συνεργούμε για να καταστήσουμε τον τουρισμό της Κρήτης πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο
Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της Περιφερειακής της πολιτικής για τον τουρισμό συνεργεί και συνθέτει δυνάμεις με το Υπουργείο, τον ΕΟΤ, τους Δήμους και τους Φορείς του Τουρισμού στοχεύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που θα είναι βιώσιμη, δίκαιη, ισόρροπη, θα διαφυλάττει και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, τη φυσική ομορφιά του νησιού μας, τη μοναδικότητα της κρητικής γαστρονομίας και προβάλλοντας τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και προορισμού, τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας το συνέδριο.
Ο κ. Αρναουτάκης καλωσορίζοντας την υπουργό και τους θεσμικούς εκπροσώπους επεσήμανε ότι, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση προσπαθούμε να αναδείξουμε την Κρήτη ως έναν τουριστικό προορισμό που είναι ιδανικός για όλη τη διάρκεια του χρόνου, που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξειδικευμένων ομάδων τουριστών, αθλητών, ερευνητών, επιστημόνων, μαθητών.
«Ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς, την προσπάθεια μέχρι να καταστήσουμε τον τουρισμό της Κρήτης, ως πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Παράλληλα εστιάζουμε και αναδεικνύουμε το πολιτιστικό απόθεμα του νησιού, ενισχύουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και συνεργαζόμαστε τόσο με τον Δήμο Ηρακλείου όσο και με το υπουργείο Πολιτισμού για την κατάθεση του φακέλου για την ένταξη της Κνωσού και των υπολοίπων ανακτορικών κέντρων, στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.
Κομβικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, θα διαδραματίσει η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία και βεβαίως η ολοκλήρωση του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι. Ένα αεροδρόμιο το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί 11 εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση, γεγονός που θα σημάνει την περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης.
Καθοριστικός ο ρόλος των προγραμμάτων Leader
Σε παρεμβάσεις του στην Ενότητα «Τα φημισμένα κρητικά προϊόντα και ο Θεματικός Τουρισμός – Προτάσεις και πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος επισήμανε ότι «η προώθηση των διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμού και των διακλαδικών συνεργασιών με τους λοιπούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αποτελούν από τις βασικές στρατηγικές ανάπτυξης της υπαίθρου, της εδαφικής συνοχής των περιφερειών και εν γένει της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των αγροτικών, περιαστικών και αστικών περιοχών της χώρας μας».
Ειδικά για τον τουρισμό υπαίθρου σε όλες τις εκφάνσεις του (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, οικοτουρισμός – πράσινος τουρισμός, περιηγητικές διαδρομές – πεζοπορία – ορειβασία, γεωτουρισμός και αλιευτικός τουρισμός) είπε ότι αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της πολυδραστηριότητας και της πολυαπασχόλησης, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και δραστηριότητες για τον τοπικό πληθυσμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Τα προγράμματα leader «συμβάλλουν στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, της παράδοσης και των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων των αγροτικών περιοχών, καθώς και στην σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον», είπε ο Γιώργος Στρατάκος, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσαν μέσα από την θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις θεματικές μορφές τουρισμού να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες που ήδη προσφέρουν.
Αναφερόμενος ειδικά στην Κρήτη ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι «η συνέργεια του Αγροτικού τομέα με τον Τουρισμό μπορεί να αποτελέσει για το νησί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα. Μορφές Αγροτουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός, ο τουρισμός στις υδατοκαλλιέργειες, ο διατροφικός-γαστρονομικός τουρισμός, τα επισκέψιμα τυροκομεία-ελαιοτριβεία-ζυθοποιεία, είναι βέβαιο ότι μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης». Ανέφερε δε ότι από τα 117 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας στην Κρήτη παράγονται τα 21.
Τέλος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε: «Για μας στο ΥΠΑΑΤ αποτελεί βασική προτεραιότητα, αυτονόητη υποχρέωση θα έλεγα, η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή αυτών των θησαυρών της κρητικής γης, που αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με τον τόπο της παραγωγής τους, μπορούν να αποτελέσουν κυρίαρχο μέρος της αγροτουριστικής ανάπτυξης».
Στη συγκεκριμένη ενότητα συμμετείχαν, επίσης, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Εβελίνα Μπάκιντα, ο οινοποιός και πρόεδρος του Wines of Crete, Νίκος Μηλιαράκης και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του European Institute Innovation and Technology, Νεκτάριος Ταβερναράκης.