Στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «Κλαψινάκης» στο Ρέθυμνο παρουσιάστηκε την Παρασκευή το νέο βιβλίο του συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη, «ΑΥΓΗ. Το θαμμένο τετράδιο», από τις εκδόσεις Μίνωας, με μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε πλήθος φίλων και αναγνωστών του συγγραφέα προκειμένου να συνομιλήσουν μαζί του και να γνωρίσουν το νέο του έργο.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η τέως αντιδήμαρχος Τουρισμού και ξενοδόχος Πέπη Μπιρλιράκη, η Στεφανία Φραγκιαδάκη, και η σκηνοθέτης – ηθοποιός Μαρία Ζαχαράκη. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Στέλιος Κουνδουράκης, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε με μουσική και τραγούδι ο Μάνος Παπαδάκης.
Το βιβλίο «ΑΥΓΗ, Το θαμμένο τετράδιο» αναφέρεται στην εξορία των 5.000 γυναικών που εξορίστηκαν στο παλαιό Τρίκερι, ένα νησί στον Παγασητικό κόλπο, που σύμφωνα με τον συγγραφέα κ. Πετρουλάκη, είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.
Όπως ο ίδιος σημείωσε σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μοιράζοντας τη σκέψη του με τους αναγνώστες:
«Η «ΑΥΓΗ. Το θαμμένο τετράδιο» είναι η κρυφή ιστορία της Ελλάδας. Είναι μια ιστορία βγαλμένη μέσα από τον εμφύλιο, μια ιστορία χωμένη κάτω από το «χαλάκι». Αυτό που έκανα ήταν να σηκώσω το «χαλάκι» και να βγάλω από εκεί τα πετραδάκια και τα σκουπιδάκια της ιστορίας μας, αυτά που θεωρούμε ότι πρέπει να τα κρύβουμε. Μαρτυρώ μια ιστορία για 5.000 εξόριστες γυναίκες που εξορίστηκαν στο παλαιό Τρίκερι, σε ένα μικρό νησί του Παγασητικού κόλπου. Πάντα όταν εκδίδεται ένα βιβλίο, σημαίνει μια καινούργια γέννηση. Για εμένα είναι η αυγή μιας καινούργιας πορείας και χαίρομαι πολύ γιατί με ικανοποίησε από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με αυτό το θέμα. Έμαθα, διδάχτηκα, αναρωτήθηκα και θεωρώ ότι όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο έχει να πάρει πολλά πράγματα και να διδαχτεί παράλληλα. Έχει ιστορικά γεγονότα, τα οποία πάνω από το 95% είναι αληθινά και πιστεύω ότι ο αναγνώστης θα ανακαλύψει πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο για τις εξόριστες γυναίκες και για τον τρόπο που ζούσαν εκεί, αλλά θα κάνει και μια εσωτερική ενδοσκόπηση, με την οποία θα ανακαλύψει και πράγματα τα οποία μένουν κρυφά και τα έχουμε κρύψει από μόνοι μας, γιατί την ιστορία μας δεν την ξέρουμε οι Έλληνες, δεν την μαρτυράμε εύκολα».