16 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αύριο στο Ηράκλειο η παγκρήτια κινητοποίηση για την υγεία

Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, τα σωματεία εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου και οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου συνδιοργανώνουν απογευματινό συλλαλητήριο και συναυλία για την υγεία στις 22 Φλεβάρη στις 17:00 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Σε σχετική ανακοίνωση που συνυπογράφουν τα πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και φορείς το Ρεθύμνου αναφέρεται: «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ραγδαία υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας και το «ξήλωμα» του ΕΣΥ, που επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον καταστροφικό νόμο Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οι συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πρόσβαση των non-covid ασθενών σε υπηρεσίες υγείας περιορίστηκε, οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων εκτοξεύτηκαν (με τις λίστες χειρουργείου της Κρήτης να περιλαμβάνουν πλέον πάνω από 12500 ασθενείς) και οι συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών επιδεινώθηκαν με τον εξαναγκασμό τους σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες, σε μετακινήσεις, σε αναστολή αδειών (με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστούνται χιλιάδες ημέρες αδειών).

Η εντατικοποίηση, η συσσωρευμένη κόπωση και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, αλλά και νοσηλευτών. Οι παραιτήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, του διευθυντή ΤΕΠ του ΓΝ Χανίων, της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου και ενός ειδικευμένου παιδοψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου, δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του ΓΝ Ιεράπετρας, δύο ακτινολόγων του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου κοκ. οδηγούν στα πρόθυρα κλεισίματος τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε όλη την Κρήτη. Σε αυτές τις συνθήκες κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό περιόδευσε πρόσφατα στην Κρήτη και – παράλληλα – η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα είχε το θράσος να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της Κρήτης, όμως οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού του νησιού έκαναν σαφές πως η πολιτική εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών είναι απορριπτέα!

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις (π.χ. παθολόγων, αναισθησιολόγων). Μάλιστα, ο πρόσφατος νόμος – ταφόπλακα για το ΕΣΥ – προβλέπει μπαλώματα και με ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής, εξαναγκάζοντας μάλιστα τους αποφοίτους σε μετανάστευση, αφού συντρίβεται κάθε προοπτική για μόνιμη δουλειά με ανθρώπινα ωράρια και καταργείται η ισότιμη ενιαία ένταξη στην ειδικότητα. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές υγείας ολοένα συρρικνώνονται.

Η κατάσταση ολοένα θα χειροτερεύει όσο προχωράει η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων με ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησής τους και άντληση εσόδων από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων). Προβλέπεται αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), διαμόρφωση νέου χάρτη υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, παράδοση υπηρεσιών υγείας σε εργολάβους και ΜΚΟ. Τα σχέδια αυτά επιχειρούν να τα επιβάλλουν με την ένταση του αυταρχισμού διοικήσεων νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και οι φοιτητές στις σχολές υγείας της Κρήτης αντιδρούμε στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άνεργους, συνταξιούχους, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλογικό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Διεκδικούμε:

 • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.
 • Επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
 • Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας.
 • Καμία συγχώνευση, υποβάθμιση, κλείσιμο τμημάτων/δομών υγείας.
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Όχι στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.
 • Κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.
 • Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
 • Όχι στον αυταρχισμό διοικήσεων .
 • Καμία υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων ιατρικής με την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης-φίλτρων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εκπαιδευτικών, των καλλιτεχνών, των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στα μουσεία.

Όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την υγεία στις 22 Φλεβάρη στις 5 μμ. στο Ηράκλειο».

Το συλλαλητήριο για την υγεία στις 22 Φλεβάρη στηρίζουν και συμμετέχουν η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Ιατρικός σύλλογος Ρεθύμνου. Με  κοινή ανακοίνωσή τους ο ιατρικός σύλλογος, η ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο οδοντιατρικός σύλλογος και ο φαρμακευτικός σύλλογος Ρεθύμνου απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και αναφέρουν:

«Με πρωτοβουλία του Ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου και της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις (09/01/2023 και 09/02/2023) με φορείς της πόλης μας για θέματα υγείας και το συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο  μας, καθώς επίσης και συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού μας.

Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την υγεία με τη συμμετοχή μας στο παγκρήτιο συλλαλητήριο την Τετάρτη 22/02/2023 στις 5μμ, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Αγωνιζόμαστε για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Απαιτείται άμεση στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Απαιτείται αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, αφού οι αμοιβές τους υπολείπονται δραματικά έναντι της πλειοψηφίας των Ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και όταν η σύγκριση αφορά χώρες όπως η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Απαιτείται να εκδοθεί άμεσα η Κ.Υ.Α για το επίδομα αγόνου και να δοθούν κίνητρα για τη στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, σε άγονες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

Κίνητρα οικονομικά-μισθολογικά, διοικητικά και επιστημονικά και για τις άγονες ειδικότητες και τμήματα στην επαρχία.

Απαιτείται άμεση ενίσχυση της δημόσιας  Π.Φ.Υ με στελέχωση των κέντρων υγείας.

Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ (αφορά κλινικούς, κλινικοεργαστηριακούς, εργαστηριακούς ιατρούς).

Κατάργηση clawback, rebate. Απειλείται η βιωσιμότητα των εργαστηρίων που εκτελούν σε πόλεις όπως η δική μας πάνω από το 90% των εξετάσεων που απαιτούνται στην Π.Φ.Υ.

Ζητάμε ισχυρά μέτρα αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων και χρήση ψηφιακών εργαλείων για το σκοπό αυτό με τη συνδρομή φαρμακοποιών και ιατρών».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και του συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίοι καλούν σε παγκρήτια συγκέντρωση για τη δημόσια υγεία την Τετάρτη 22/02/23 στις 5.00 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του Ρεθύμνου, ενώνουμε τη φωνή μας με το ιατρικό προσωπικό και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τα λεωφορεία από το Ρέθυμνο θα ξεκινήσουν στις 3.00 μ.μ. από τα ΚΤΕΛ και η μεταφορά θα είναι δωρεάν.

«Όλοι στην παγκρήτια συγκέντρωση στις 22/02/2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 5 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.