20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΦΟΡΤΕΤΖΑ

«Aysem»: Μια ιστορία με γενίτσαρους και βρυκόλακες στην οθωμανική Κρήτη

Συνεργασία της θεατρικής ομάδας Splish-Splash με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ

Η θεατρική ομάδα Splish-Splash ταξιδεύει στο Ρέθυμνο και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ παρουσιάζει σε πανελλήνια πρεμιέρα την ανατρεπτική μαύρη κωμωδία «Ayşem» το Σάββατο 11 Ιουνίου στη μαγευτική Φορτέτζα.

Έχοντας κλείσει 18 χρόνια πρωτότυπης θεατρικής δημιουργίας, οι Splish-Splash, συνεχίζουν να βασίζονται στην κίνηση και την έκφραση των ηθοποιών, τη μουσική και τον γρήγορο ρυθμό. Η αισθητική του ασπρόμαυρου, η έλλειψη λόγου στα χνάρια του βωβού κινηματογράφου, ο συνδυασμός του κωμικού στοιχείου με το τραγικό, η απομυθοποίηση των ηρώων και η ανατροπή, αποτελούν τα υλικά της δημιουργίας της ομάδας. Οι παραστάσεις των Splish-Splash όπου και να έχουν παρουσιαστεί έχουν αγαπηθεί από το κοινό εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, πού επιτρέπουν στους θεατές και να παρακολουθήσουν την ιστορία, αλλά και να μεταφερθούν στα χρόνια δημιουργίας των ασπρόμαυρων ταινιών από τις οποίες όλοι έχουμε κάποια στιγμή μαγευτεί.

Η «Ayşem» είναι μια μυθοπλασία, εμπνευσμένη από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα της εποχής των οθωμανικών χρόνων και περιγράφει τις προσπάθειες ενός κινηματογραφικού συνεργείου να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα της ταινίας με την οποία θα ζωντανέψουν τον μύθο του έρωτα μίας Κρητικοπούλας με έναν νεαρό σ’ ένα χωριό της Κρήτης στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Ο νέος εξισλαμίζεται και γίνεται Γενίτσαρος, για να μπορέσει να παντρευτεί την αγαπημένη του γειτόνισσα. Η διαμάχη των γονιών θα οδηγήσει στον «από λάθος» θάνατο του πατέρα του νεαρού. Ο χρόνος θα αρχίσει να σβήνει τη θλίψη του νέου, αλλά θα φέρει και το φάντασμα του πατέρα στο σπίτι του ζευγαριού.

Τότε μπαίνει στη ζωή τους ο Ρεϊμπώ, ένας Γάλλος μεγαλέμπορος που θα φέρει υποσχέσεις για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Θα φέρει όμως τη λύση ή την καταστροφή;

Συντελεστές Παράστασης:

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Johnny O

(Επιστημονική Καθοδήγηση Συγγραφής Μαρίνου Σαρηγιάννη, Γιάννη Σπυρόπουλου)

Πρωτότυπη Μουσική: Βασίλης Μπαμπούνης

Λύρα: Γιωργής Ξαγοράρης

Αφήγηση: Αγγελική Αγαλιανού

Σκηνικά: Αντώνης Νομικός

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μαρία Γεωργάτου

Φωτιστής: Αποστόλης Τσατσάκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαίδου

Παίζουν: Johny O, Γιώργος Ντούσης, Ντίνος Ποντικόπουλος, Βασίλης Καζής, Αργυρώ Ταμβάκου, Σίμος Κυπαρισσόπουλος

Θέατρο: Ερωφίλη – Φορτέτζα

Hμέρα: Σάββατο 11/6

Ώρα έναρξης: 21:15

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10€

Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/ayse-m/

«*Η Παράσταση «Ayşem» είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο που γράφτηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση ερευνητών του ΙΜΣ για να εκλαϊκεύσει και να επικοινωνήσει κομμάτια των δράσεων και αποτελεσμάτων των εξής δύο μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος:

«GHOST: Geographies and Histories of the Ottoman Supernatural Tradition: Exploring Magic, the Marvelous, and the Strange in Ottoman Mentalities» (2017-2023)

«JaNet: Janissaries in Ottoman Port-Cities: Muslim Financial and Political Networks in the Early Modern Mediterranean» (2019-2025). «Ευχαριστούμε τους «Cretan jazz project» για την παραχώρηση του τραγουδιού «Χανιώτικος Συρτός»

Ευχαριστούμε την Α.Ν.Ε.Κ. και τα Blue Star Ferries για την διευκόλυνση στις μετακινήσεις μας « τονίζουν οι διοργανωτές.

Παραγωγή: ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ / Υπό την Αιγίδα: ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ