Ενθαρρυντικά εξακολουθούν να είναι τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο η οποία ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές. Ωστόσο αν και το πρώτο δίμηνο κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ανείμεναν οι τουριστικοί φορείς, ωστόσο ήταν περισσότερες οι αφίξεις από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οπότε σίγουρα το πρόσημο συγκριτικά τουλάχιστον είναι θετικό.
Την περίοδο του Καθολικού αλλά και του Ορθόδοξου Πάσχα η κίνηση ενισχύθηκε σημαντικά ωστόσο στη συνέχεια περιορίστηκαν ξανά οι αφίξεις με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο οι πληρότητες των ξενοδοχείων να μη ξεπερνούν το 70%. Ωστόσο από αυτή την εβδομάδα οι αφίξεις αναμένεται να ενισχυθούν αφού αυξάνεται ο προγραμματισμός των αεροπορικών πτήσεων. Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σύμφωνα με το Airdata tracker του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του INSETE ότι ο αριθμός του συνόλου των προγραμματισμένων θέσεων για φέτος είναι αυξημένος κατά 2,2% σε σύγκριση με το 2022. Οι θέσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ είναι αυξημένες κατά 3,6% και 1,4% αντίστοιχα ενώ από άλλους προορισμούς οι αριθμοί είναι μικρότεροι. Ειδικότερα από Ολλανδία η πτώση του αριθμού των προγραμματισμένων θέσεων είναι 1,5%, της Ιταλίας 2,5% και της Γαλλίας 8,3%, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση από τη Γερμανία (-14,9%).
Την ίδια στιγμή η ροή των κρατήσεων συνεχίζεται κανονικά, ενώ πολλοί εκμεταλλεύονται ακόμα τις προσφορές που υπάρχουν και προχωρούν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Γερμανοί, Σκανδιναβοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί μαζί με Αυστριακούς, Αμερικανούς και Ρουμάνους αποτελούν κυρίως το μείγμα των επισκεπτών τη φετινή χρονιά.
Μια χρονιά που όπως όλα δείχνουν θα κυλήσει στα επίπεδα του 2022 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αφίξεων, ενώ θα καταγράψει αύξηση σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις των ξενοδοχείων με δεδομένο ότι τα συμβόλαια για την φετινή χρονιά έκλεισαν με ποσοστό αύξησης που κυμαίνεται από 8 έως 10%.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Η εικόνα στον τουριστικό κλάδο εξακολουθεί να είναι η ίδια. Ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν κατώτεροι των προσδοκιών μας. Περιμέναμε κάτι καλύτερο που δεν ήρθε. Παρόλα αυτά όμως, η τουριστική κίνηση το διάστημα αυτό ήταν μεγαλύτερη από το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο. Ευελπιστούμε ότι οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος θα πάνε καλά, εκτός απροόπτου. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία κυμαίνεται από 50% έως 70%. Υπάρχουν κάποια λίγα ξενοδοχεία, τα οποία είναι σε 90% πληρότητα και πλέον σε 100%. Κάποια άλλα λίγα είναι πιο κάτω από το 50%. Η πλειάδα είναι μεταξύ 50% και 70%. Θεωρώ ότι στο 65%-70% είναι το σύνολο.
Πάντως ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα ενισχύεται η τουριστική κίνηση. Η πληρότητα όμως δεν θα φτάσει τώρα στο 100%, άλλα θα ξεπεράσει το 75%-80%».
Μεγάλο ζητούμενο όμως για τους επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και τους φορείς του τόπου παραμένει η καταπολέμηση της εποχικότητας. Και αυτό γιατί ούτως ή άλλως τα ξενοδοχεία τα πολλά τελευταία χρόνια είναι γεμάτα αν όχι σχεδόν γεμάτα τους μήνες αιχμής (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο), με αποτέλεσμα αφενός αυτό να μην είναι αρκετό αφετέρου παρατηρούνται φαινόμενα υπερτουρισμού σε πολλές περιοχές και κυρίως η πόλη αλλά και όλος ο νομός διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνα για να εξελιχτεί αν όχι σε τουριστικούς προορισμούς 12 μηνών σίγουρα όμως σε προορισμό για επτά μήνες. Ήδη γίνονται κάποιες προσπάθειες από τουριστικά γραφεία όπως το Apollo να συνεχίσουν οι πτήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο.
Στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τουριστικών Γραφείων
Συνάντηση με τον πρόεδρο της FedHATTA, κ. Λύσανδρο Τσιλίδη, είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γγ της ΠΟΞ, κ. Μανώλης Τσακαλάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στα γραφεία της ομοσπονδίας στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη μεθόδευση του γενικού συμβουλίου της ECTAA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων) στην Κρήτη, στις 27-30 Σεπτεμβρίου του 2023, στο οποίο πρόκειται να συζητηθούν όλες οι τελευταίες τάσεις στον ευρωπαϊκό τουρισμό και τα ταξίδια, καθώς και επιμέρους σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο όπως η αειφορία.
Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Στόχος της FedHATTA, είναι η Κρήτη, ως κορυφαίος Ελληνικός προορισμός, να περάσει στο αντικείμενο του έργου των 70.000 γραφείων ταξιδίων της Ευρώπης, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό φορέα των οργανωμένων ταξιδιών, την ECTAA, ώστε να αναδειχθεί ως ιδανική επιλογή διακοπών και για τη χειμερινή σεζόν, αφού διαθέτει πλεονεκτήματα που άπτονται του εναλλακτικού τουρισμού, του πολιτισμού αλλά και της γαστρονομίας.
Άλλωστε, τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος που προωθούμε στις μεγάλες διεθνείς αγορές ως γραφεία ταξιδιών, δηλαδή ως ο κατεξοχήν κλάδος που διακινεί τον τουρισμό σε παγκόσμια κλίμακα».
Αυξήθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο του έτους
Ο Αμερικανός ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο πιο γενναιόδωρος τουρίστας στη χώρα μας καθώς ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα, με τον βρετανό να είναι ο πιο τσιγκούνης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος, ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ο κάθε Αμερικάνος ξόδεψε 774,5 ευρώ ενώ ο κάθε Γάλλος ξόδεψε 623,9 ευρώ, ο κάθε Γερμανός μόλις 400 ευρώ ενώ ο Βρετανός απεδείχθη ακόμη πιο φειδωλος καθώς ξόδεψε μόλις 370,2 ευρώ. Τον Μάρτιο του 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 45,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και ανήλθαν στα 267,6 εκατ. ευρώ, ενώ υπολείπονται σημαντικά του Μαρτίου του 2019 που είχαν φτάσει στα 318,5 εκατ. ευρώ.
Πάντως τα περισσότερα έσοδα έφεραν οι Αμερικανοί καθώς οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 107,9% στα 38,5 εκατ. ευρώ. Επίσης από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 9,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 17,1 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα χώρες της ΕΕ οι Γάλλοι κατέγραψαν άνοδο 17,1% στις δαπάνες που έκαναν στη χώρα μας οι οποίες έφτασαν στα 13,3 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τους Γερμανούς οι οποίοι μείωσαν τις δαπάνες τους κατά 12,0% στα 23,4 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ, ήταν όμως ελαφρώς μειωμένες από το πρώτο τρίμηνο του 2019 που ήταν στα 759,9 εκατ. ευρώ. Οι Γερμανοί το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατέβασαν ταχύτητα με αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την συγκεκριμένη χώρα να μειωθούν κατά 3,5% και διαμορφώθηκαν στα 63,3 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 136,8% και διαμορφώθηκαν στα 57,9 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 35,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 54,9 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 98,4% και διαμορφώθηκαν στα 67,0 εκατ. ευρώ
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί τουρίστες στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έφτασαν τους 148,3 χιλιάδες (αύξηση 61,9% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι) και είναι η δεύτερη πιο πολυπληθέστερη τουριστική φυλή στη χώρα μας μετά τους Γερμανούς που ήταν 158,0 χιλιάδες (αύξηση μόλις 4,4%). Στην τρίτη θέση οι Γάλλοι καθώς επισκέφθηκαν την Ελλάδα 92,8 χιλιάδες (αύξηση 72,7% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο) και ακολουθούν οι Αμερικανοί με 86,5 χιλιάδες επισκέπτες (αύξηση 126,9%).
Σε σύγκριση τέλος με το πρώτο τρίμηνο του 2019 αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις από Γαλλία σχεδόν διπλασιάστηκαν φέτος (92,8 χιλιάδες έναντι 55,1 χιλιάδες το πρώτο τρίμηνο του 2019) ενώ αύξηση καταγράφεται και στις αφίξεις από Βρετανία (148,3 χιλιάδες φέτος έναντι 143,4 χιλιάδες το 2019). Αντιθέτως οι αφίξεις από ΗΠΑ μειώθηκαν φέτος το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου σε σύγκριση με το 2019 (86,5 χιλιάδες έναντι 104,4 χιλιάδες το πρώτο τρίμηνο του 2019). Επίσης μείωση καταγράφουν και οι αφίξεις από Γερμανία (158 χιλιάδες έναντι 177,4 χιλιάδες το πρώτο τρίμηνο του 2019).