Ώθηση στην ελληνική οικονομία έδωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό το α’ εξάμηνο, καθώς ξεπέρασαν την περασμένη χρονιά, αλλά και το 2019 που καταγράφηκε ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Οι τουριστικές εισπράξεις στο α’ εξάμηνο έφθασαν στα 6,17 δισ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχαν φθάσει στα 5,41 δισ. ευρώ και πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 4,98 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε.
το πρώτο εξάμηνο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αποδίδεται στον πληθωρισμό καθώς ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων αύξηση και φέτος τις τιμές. Μόνο κατά τον Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από μη κατοίκους στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 2,93 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. τον Ιούνιο του 2022 και 2,55 δισ. τον Ιούνιο του 2019.
Ακόμα καλύτερες επιδόσεις αναμένονται για τον Ιούλιο. Τα στατιστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα ταξιδιωτικά μεγέθη του ισοζυγίου πληρωμών του Ιουλίου του 2023 θα ανακοινωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος ο Αύγουστος αλλά και ο Σεπτέμβριος είναι καλύτεροι μήνες από τον Ιούνιο και ότι κατά την περίοδο του τρίτου τριμήνου σημειώνεται το 65% σχεδόν των τουριστικών εισπράξεων της χώρας, ανάλογες επιδόσεις κατά την περίοδο αυτή θα εκτινάξουν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις πάνω από τα επίπεδα των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι 18,17 δισ. ευρώ, το 2019, ποσό ρεκόρ μέχρι στιγμής.
Είναι χαρακτηριστικό πως, προ λίγων ημερών, η Εθνική Τράπεζα δημοσιοποίησε μελέτη με βάση την οποία οι τουριστικές εισπράξεις το 2023 μπορεί να φθάσουν τα 21 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 20% το ρεκόρ του 2019 (18,17 δισ. ευρώ) και φυσικά τα επίπεδα του 2022 (17,63 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος).
Καθοριστικό ρόλο, όπως προαναφέρθηκε διαδραματίζουν οι αυξήσεις των τιμών που μέχρι στιγμής αντισταθμίζουν ακόμα και το μικρό περιορισμό που καταγράφεται στη μέση διάρκεια της διαμονής των ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα.