Ευνοϊκές είναι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στο νησί, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς φαίνεται πως τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν με τον δάκο αντιμετωπίστηκαν με τον σχεδιασμό των δολωματικών ψεκασμών της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ για τις περιοχές στις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν αυξημένοι δακοποπληξισμοί υπάρχει επιτήρησή τους από την αρμόδια επιτροπή αυτοπροστασίας που είναι σε εγρήγορση προκειμένου να παράσχει τις σχετικές οδηγίες στους παραγωγούς για την προστασία των δέντρων τους.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ρεθύμνης ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2022 στον νομό. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στους ελαιώνες που ψεκάστηκαν κατά τη διενέργεια του τελευταίου (5ου) δολωματικού ψεκασμού του προγράμματος, μπορεί να ξεκινήσει, με ασφάλεια όσον αφορά την ύπαρξη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο ελαιόλαδο, στις 20 Οκτωβρίου.
Η αρμόδια διεύθυνση επισημαίνει επίσης ότι οι δακοπληθυσμοί στην Π.Ε. Ρεθύμνης εξακολουθούν να είναι υψηλοί και ως εκ τούτου συνιστάται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή, ιδίως στις πρώιμες πεδινές περιοχές, στους αρδευόμενους ελαιώνες και στα μη φορτωμένα ελαιόδεντρα. Οι παραγωγοί που θα κάνουν καθυστερημένη συγκομιδή (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα ελαιόδεντρα τους γιατί είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων φαρμάκων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τηρείται αυστηρά ο χρόνος που απαιτείται να περάσει από την εφαρμογή του φαρμάκου μέχρι τη συγκομιδή για να μην υπάρξουν υπολείμματα στο ελαιόλαδο.
Χθες μάλιστα συνεδρίασε και η αρμόδια επιτροπή φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης που συνδράμει με επιστημονικές γνώσεις την Περιφέρεια σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της ελιάς αλλά και στον σχεδιασμό του προγράμματος δακοκτονίας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Ροδιτάκης, γεωπόνος καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ, η κατάσταση με τον δάκο σε περιοχές όπου εξακολουθεί να υπάρχει, είναι ελεγχόμενη: «Ο δάκος πάει σχετικά καλά. Υπάρχουν περιοχές που ζορίζονται, αλλά η γενική εικόνα είναι καλή. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν υψηλοί δακοπληθυσμοί σε κάποιες περιοχές όμως είναι χαμηλή η δακοπροσβολή. Αυτό σημαίνει ότι οι πληθυσμοί αυτοί του δάκου δεν επιλέγουν ακόμα να ωοτοκήσουν. Αν όμως υπάρχουν πάρα πολύ υψηλοί πληθυσμοί και ανησυχία θα πρέπει κάποιος ψεκασμός να γίνει τώρα, γιατί μετά δεν μπορείς ξανά να ψεκάσεις γιατί θα είσαι πολύ κοντά στη συλλογή. Σε αυτήν τη φάση που είμαστε ένα μήνα πριν την ελαιοσυλλογή, η οποία τοποθετείται αρχές Νοέμβρη, εφόσον κρίνεται απαραίτητος ένας ψεκασμός κάλυψης μπορεί να διενεργηθεί, εάν όμως τεκμηριώνεται. Ιδιαίτερα για το Ρέθυμνο όπως επισημαίνει η τοπική αρμόδια Διεύθυνση, νωρίτερα πρέπει να κάνουν ελαιοσυγκομιδή οι παραγωγοί αυτοί που είναι μπροστά στην ελαιοποίηση, αυτοί που έχουν αρδευόμενες ελιές, δηλαδή που έχει να δώσει ελιά. Οι άλλες ελιές δεν έχουν πιει ακόμα νερό, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μαζέψουν. Επίσης οι παραγωγοί καλό είναι να μαζέψουν αυτές τις ελιές που δεν έχουν καρποφορία, γιατί σε αυτές τις ελιές ωριμάζει γρηγορότερα ο καρπός. Οπότε νωρίτερα καλούνται να μαζέψουν αυτοί που έχουν πολύ λίγες ελιές, πρώιμες, με χαμηλή καρποφορία και αρδευόμενες, εφόσον γίνεται χαμός στο χωράφι».
Σύμφωνα με τον κ. Ροδιτάκη το βασικότερο όλων είναι ο συστηματικός έλεγχος της ελαιοκαλλιέργειας, ώστε το όποιο πρόβλημα να μπορεί εγκαίρως να αντιμετωπιστεί. «Αυτό που λέμε συνεχώς στους παραγωγούς είναι να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για δακοπληθυσμούς. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει εύκολα με μια παγιδούλα, ακόμα και ένα μπουκάλι τα μαζεύει. Αν δεν μαζεύει τίποτα σε πέντε μέρες, δεν έχεις κίνδυνο. Αν μαζέψει 150-200 δάκους κινδυνεύεις. Αυτό είναι ένα παράθυρο που θα γίνει τώρα, δηλαδή μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Μετά από αυτό το διάστημα δεν κινδυνεύουν πάρα πολύ, γιατί αν σε καλύψει το εντομοκτόνο που θα το ρίξεις μέσα στην επόμενη βδομάδα για μια-δυο βδομάδες, μετά έρχεται ο Νοέμβριος που είναι δροσερός μήνας, τόσο δροσερός που δεν μπορεί να γίνει έξαρση του δακοπληθυσμού. Ο δάκος δεν θα μεγαλώνει πια γρήγορα. Ό,τι είναι να γίνει έγινε Αύγουστο -Σεπτέμβριο, εκεί είναι το μπαμ το μεγάλο που μαζεύουμε χιλιάδες δάκους. Μετά καθώς ψυχραίνει ο καιρός, ο δάκος καθίζει και δεν μπορεί να αναπαραχθεί γρήγορα λόγω του ψύχους. Αν όμως ο καιρός δεν γίνει δροσερός και κάνει ζέστη με υγρασία, το οποίο δεν το ξέρουμε αν συμβεί όμως θα το παρακολουθούμε. Εάν συμβεί αυτό και η Περιφέρεια θα είναι σε εγρήγορση και θα βγάλει ανακοίνωση. Εάν για παράδειγμα έχουμε ξαφνικά ζέστες αρχές Νοέμβρη, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος. Γι’ αυτό αφήνει το περιθώριο με βάση το κλίμα, ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα έχουμε έναν ζεστό χειμώνα, μάλλον πάμε για έναν κανονικό χειμώνα. Αυτό που συστήνω είναι παρακολούθηση και του καιρού και του χωραφιού, έτσι ώστε εάν όντως υπάρχουν τσιμπήματα πολλά και προσβολές, να μη χαθεί η καλλιέργεια στο παρά πέντε. Αυτή τη στιγμή εύκολα ελέγχεται, με μια σωστή επέμβαση με τα εγκεκριμένα σκευάσματα ελέγχεται η καλλιέργεια, δεν υπάρχει θέμα και θα μείνει η παραγωγή πάνω και θα γίνει η συγκομιδή» κατέληξε.
Σύμφωνα με τον κ. Ροδιτακη, τα χαρακτηριστικά των ελαιόδεντρων του νησιού δείχνουν καλή ποιότητα του ελαιοκάρπου, καλό λάδι το οποίο μάλιστα φαίνεται να υπάρχει και σε μεγάλη αφθονία, δηλαδή αυξημένη παραγωγή. «Έχουμε μια καλή χρονιά, σε συνδυασμό με τις καλές τιμές. Ίσως είναι μια χρονιά ιδιαίτερα καλή για όλους μας. Δεν έχουμε πολλές προσβολές από δάκο, δεν έχουμε μη φυσιολογικά προβλήματα, έχει πάει καλά η χρονιά, έχουν λαδώσει σωστά οι ελιές και πάμε για μια καλή ποιότητα ελαιόλαδου. Πέρσι ήταν μια μέτρια χρονιά όσον αφορά την παραγωγή, όμως ήταν πάρα πολύ καλή όσον αφορά τον δάκο (δεν εντοπίζαμε πέρυσι δάκο). Εμείς σαν επιτροπή συνεχίζουμε να επιτηρούμε και να επικοινωνούμε. Βλέπουμε τι συμβαίνει και μιλάμε στον κόσμο. Αυτά τα δύο έχει πετύχει η Περιφέρεια φέτος καθώς μιλάει ανοιχτά για το τι μπορεί να συμβεί και προετοιμάζει τον κόσμο έτσι ώστε να έχει αντανακλαστικά στο αίτημα και να δράσει εάν χρειαστεί. Εάν δεν συμβούν ακραίες καιρικές συνθήκες θα κυλήσει κανονικά η χρονιά και θα πάμε σε μια κανονική ελαιοσυγκομιδή χωρίς πρόβλημα. Εάν συμβεί κάτι πέρα από το φυσιολογικό, δηλαδή να ψυχράνει ο καιρός και να πάμε για συγκομιδή, θα είμαστε εδώ».