Αυξημένες κατά 2% είναι οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία του Ρέθυμνου για το διάστημα Απρίλιου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έκλεισε με οριακή αύξηση της τάξεως του 0,30% ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα κατά τον τρέχοντα μήνα, κάτι που αποτυπώνεται από την εικόνα των επισκεπτών στου δρόμους της πόλης.
Παράλληλα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για μίνι επέκταση της σαιζόν ως τα μέσα Νοεμβρίου αφού ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον για πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τους «τουρ οπερέιτορς» από τον επόμενο μηνά.
Όπως εξηγεί στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρέθυμνου, Μπάμπης Μπιρλιράκης: «Ο Οκτώβρης είναι αρκετά «ζωντανός». Βλέπουμε πολύ κόσμο και ο καιρός βοηθάει αρκετά με τις υψηλές θερμοκρασίες. Το σύστημα τελευταίας στιγμής (last minute) δουλεύει συνέχεια, και εκτιμώ ότι η πόλη θα έχει μία καλή τουριστική κίνηση μέχρι τέλη Οκτώβρη και αρχές Νοέμβρη.
Υπάρχουν αρκετές πτήσεις στο πρώτο εικοσαήμερο του Νοέμβρη, τόσο από Σκανδιναβία όσο και από Γερμανία, όπως και από κάποιες άλλες χώρες. Για να διατηρούν οι «τουρ οπερέιτρος» τις πτήσεις, σημαίνει ότι οι αεροπορικές βλέπουν κινητικότητα. Το τμήμα κρατήσεων της TUI, μου καταγραφεί κρατήσεις για αρχές Νοέμβρη. Το βλέπουμε και από εδώ εμείς, με μία ροή κρατήσεων μικρότερης διάρκειας, διήμερα, τριήμερα, αυτό σημαίνει ότι κινείται περισσότερο το διαδικτυακό κομμάτι με τις πλατφόρμες της booking και της expedia. Άρα ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει και αρχές Νοεμβρίου».
«Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο»
Ο οικονομικός απολογισμός για τους επιχειρηματίες του τουρισμού θα γίνει στο τέλος της σαιζόν, ωστόσο, σίγουρα ο τζίρος θα είναι ενισχυμένος. Από την άλλη, το καθαρό κέρδος μένει να φανεί αφού θα εξαρτηθεί από την γενικότερη στρατηγική που τήρησε ο κάθε ξενοδόχος: «Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο για αυτή τη σαιζόν. Σίγουρα είμαστε πάνω σε σχέση με πέρυσι από άποψη τζίρου. Σίγουρα έγιναν καλές προσπάθειες, αλλά ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούνιο υπήρξαν δυσκολίες όσον αφορά τα πολυτελή ξενοδοχεία, καθώς δεν υπήρχαν ικανοποιητικές πληρότητες. Αυτό στον τελικό τζίρο θα κοστίσει σε κάποιους συναδέλφους, ωστόσο θεωρώ ότι το συνολικό ισοζύγιο θα είναι θετικό ακόμα και στα έξοδα, οπότε θα δούμε ο καθένας, ανάλογα με τις ενέργειες που έχει κάνει, τι αποκόμισε από την επιχείρησή του».
Κληθείς να σχολιάσει τυχόν αλλαγή στην αγοραστική δύναμη των επισκεπτών που επέλεξαν τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου την φετινή χρονιά για τις διακοπές τους, ο κ. Μπιρλιράκης εξήγησε ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους ξενοδόχους, αλλά από την υπόλοιπη αγορά, καθώς όπως τόνισε: «Για εμάς είναι συγκεκριμένες οι δαπάνες που κάνουν οι πελάτες μέσα στα ξενοδοχεία, οπότε πέρα από τις πληρωμές της διαμονής, του πρωινού ή του βραδινού γεύματος που προσφέρουμε, δεν έχουμε εικόνα για τις δαπάνες του εκτός αυτού. Υπάρχουν και ξενοδοχεία φυσικά, ειδικά εκτός πόλης, που οι πελάτες κάνουν κατανάλωση και εντός αυτών».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η γενικότερη οικονομική κρίση που έχει πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη σαφώς επηρεάζει τον προϋπολογισμό των διακοπών των Ευρωπαίων: «Υπήρχε γενικά μία τάση από τον κόσμο να ξοδεύει λιγότερα χρήματα και να είναι λίγο πιο σφιχτός, γιατί έχει μικρότερη αγοραστική ικανότητα. Όμως ο ίδιος κόσμος που ήρθε πέρσι και πρόπερσι ήταν και φέτος. Αντίστοιχα και στη διαμονή, οι ίδιοι πελάτες που διάλεξαν ένα πεντάστερο ξενοδοχείο πέρσι, φέτος διάλεξαν ένα τετράστερο ή και πιο κάτω, γιατί θέλουν να ξοδέψουν λιγότερο για τις διακοπές τους».
«Υπερβολικό και παράλογο το τέλος ανθεκτικότητας»
Εν τω μεταξύ, υπερβολικό και παράλογο χαρακτήρισε ο κ. Μπιρλιράκης το τέλος ανθεκτικότητας και κλιματικής κρίσης επισημαίνοντας ότι: «Έρχεται σε μία φάση επιπρόσθετης επιβάρυνσης του ελληνικού τουριστικού ξενοδοχειακού πακέτου και αυτό δεν θα μας βγει σε καλό» αλλά και ότι ήδη υπάρχουν παράπονα από τους πελάτες: «Είναι συνεχόμενος οι χρονιές που διπλασιάζονται οι αυξήσεις και αυτό είναι υπερβολικό. Έχουμε παράπονα από τους τουρίστες για το τέλος ανθεκτικότητας, ειδικά φέτος. Πέρσι ψηφίστηκε τέλος Δεκεμβρίου -μέχρι τότε ήταν στον αέρα- οπότε αρκετός κόσμος, ο οποίος είχε κάνει την κράτησή του, δεν το γνώριζε και είδε το κόστος σχεδόν να διπλασιάζεται, οπότε υπάρχει μία σχετική μουρμούρα που εισπράττουν τα ξενοδοχεία.
Συνήθως, η ενημέρωση που γίνεται στους τουρίστες είναι ότι θα πληρώσουν το φόρο από κοντά. Είναι υποχρεωμένα τα ξενοδοχεία να το αναγράφουν αυτό. Πέρσι από φόρος διαμονής μετατράπηκε σε τέλος ανθεκτικότητας της κλιματικής αλλαγής και υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είχε κάνει κράτηση από νωρίς και το βρήκε μπροστά του αυτό».