Τον επανασχεδιασμό του πράσινου τέλους που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ ζητά ο σύλλογος ξενοδόχων Ρεθύμνου τονίζοντας ότι η αύξηση του φόρου διαμονής θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου,αναφέρεται:
«Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί αυξήσεων του φόρου διαμονής κατά 150-200% φέρνει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο μας.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη, που πέραν των άλλων, θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στους επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους, όταν θα κληθούν να καταβάλλουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Μετά από μια περίοδο εκτεταμένης κρίσης, με μνημόνια και αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, αγωνιζόμενοι να επιβιώσουμε, παρά την επιβολή του υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, των υψηλότερων εργοδοτικών εισφορών και φόρου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πλέον προβληματικές ή ανύπαρκτες υποδομές, ερχόμαστε να τιμωρηθούμε με την αύξηση αντί την κατάργηση μιας έως τώρα μη ανταποδοτικής φορολογίας.
Η αύξηση φόρου διαμονής χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση θα πλήξει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα του κλάδο μας σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό, όπου πλήττονται κατά κύριο λόγο οι εν δυνάμει πελάτες μας.
Επιμένουμε να εφαρμοστεί η αντίστοιχη φορολογία και να υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως αυτές ορίζονται για τις επιχειρήσεις μας, εφόσον δεν περιορίζεται η διάρκεια μίσθωσης στις 60 μέρες ανά έτος από το πρώτο κατάλυμα.
Πάγια πρόταση των ξενοδόχων είναι να καταργηθεί ο μνημονιακός φόρος διαμονής, ο οποίος επιβλήθηκε το 2016 με την έξοδο από τα Μνημόνια. Να επιβληθούν δημοτικά τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα και τα έσοδα του να δοθούν στους Δήμους με σκοπό να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία – ενίσχυση υποδομών που θα συμβάλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της κάθε περιοχής, αλλά και για DMO (προώθηση και προβολή προορισμών).
Η ελληνική ξενοδοχία όποτε της έχει ζητηθεί έχει στηρίξει ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αυτό επιθυμεί να πράξει και τώρα, κατά το μέτρο όμως που της αναλογεί. Από τη στιγμή, που ο σκοπός είναι κοινός, κοινή θα πρέπει να είναι και η συμμετοχή όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο του ξενοδοχειακού κλάδου.
Ένα «Πράσινο Τέλος» (Eco Tax) για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, την αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής ή έκτακτων γεγονότων που υπολογίζεται επί τοις % του τζίρου όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, θα βοηθούσε περισσότερο και τα ποσά που θα εισέπραττε η χώρα θα ήταν περισσότερα από τα αναμενόμενα.Είμαστε βέβαιοι πως μετά από ουσιαστική διαβούλευση με τους εκπροσώπους του τουριστικού/ξενοδοχειακού κλάδου, το μέτρο θα επανεξεταστεί για να βρεθεί η βέλτιστη λύση και θα αποτραπεί μια τεράστια αδικία εις βάρος των Ελλήνων και ξένων πελατών, των επιχειρήσεών μας, για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος».