22 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

BOUDALIA 2022 :Θεατρική παράσταση “ Πες το ψέματα ”

BOUDALIA 2022. Η Δημιουργική ομάδα Μαργαριτών σας προτείνει  με χαρά την παράσταση: “ ΠΕΣ ΤΟ ΨΕΜΑΤΑ ” Στο γήπεδο Μπάσκετ στις Μαργαρίτες  από 19 ως 24 Αυγούστου 2022, στις 9.30 μμ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ

Οι Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Η επιβλητική παρουσία του παραδοσιακού οικισμού, η μακραίωνη  τέχνη το πηλού που συνεχίζει να είναι ενεργή χαρακτηρίζουν  την περιοχή και συνθέτουν ένα ελκυστικό προορισμό για τους πολυάριθμους επισκέπτες.

Η Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών ξεκίνησε από μια παρέα ανθρώπων που τη δεκαετία του ’90 σμίγανε τα καλοκαίρια στο χωριό. Σιγά σιγά η παρέα μεγάλωσε, τα κοινά τους νεανικά ενδιαφέροντα που  τους έσμιξαν, εκτός από την ξέγνοιαστη παρέα τους, έγιναν η αφορμή για τη δημιουργία ενός  καλλιτεχνικού δρώμενου που έμελε να γίνει θεσμός.  Από το 1996 που έγινε η πρώτη απόπειρα παρουσίασης στο κοινό ενός  αυτοδημιούργητου κειμένου, η ομάδα ανοιχτή σε νέα μέλη και προκλήσεις, απέκτησε νέους συνοδοιπόρους του καλοκαιριού.

Κάθε χρόνο έκτοτε δημιουργούσε  και συνεχίζει να δημιουργεί  την Αυγουστιάτικη παράσταση στο χώρο του Γηπέδου Μπάσκετ Μαργαριτών.

Έτσι έφτιαξε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δρουν και σκέφτονται ως BOUDALIA  για μήνες πριν την παράσταση. Επίσης έφτιαξε ένα κοινό που υποστηρίζει την ιδέα και φανατικά παρακολουθεί από τη μία χρονιά στην άλλη την πορεία τους, καθώς και  τη θέση που μέσα από την παράστασή τους δίνουν τα BOUDALIA  για την επικαιρότητα.

Κάθε χρόνο το καλοκαίρι περίπου 70 ανθρώπων όλων των ηλικιών σχετίζεται με την ιδιότυπη εθελοντική παρουσία σε μια ομαδική ‘’κοινότητα – κολεκτίβα’’ εργασίας  σε όλα τα πόστα για τη δημιουργία, παραγωγή, συγγραφή, οργάνωση, σκηνοθεσία,  παρουσία στη σκηνή, βοηθητικές εργασίες, δημόσιες σχέσεις, φροντιστήριο,  κουστούμια, επικοινωνία , χορηγίες και ότι μπορεί να χρειαστεί μία θεατρική παράσταση για να στηθεί από την αρχή.

Το θέμα της παράστασης  BOUDALIA κάθε χρόνο εμπνέεται από την επικαιρότητα, και είναι διανθισμένο συχνά, με στοιχεία της κρητικής διαλέκτου,  δοσμένα με αυθεντικό αγνό χιούμορ για όλες τις ηλικίες.

ΤΑ BOUDALIA ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

Δε έχει σημασία τι ηλικία έχεις για να πάρεις μέρος στην παράσταση. Δεν έχει σημασία αν ξέρεις ή δεν ξέρεις από θέατρο. Το «μότο» της ομάδας είναι ότι όλοι μπορούν να συμμετέχουν εξίσου. Η μαζική συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών έχει  σπάσει τα στεγανά του χρόνου. Το δικαίωμα της γεφύρωσης του χάσματος των γενεών, της ίσης συμμετοχής του παππού, των γονιών , αλλά και των εγγονιών σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας έχει ένα κοινωνιολογικό ενδιαφέρον που έχει μελετηθεί και έχει παρουσιαστεί πλέον  σε επιστημονικά συνέδρια.

Φυσικά η ομάδα λειτουργώντας δημοκρατικά αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες, ακόμα και τους μικρούς ηλικιακά συμμετέχοντες που φοιτούν ακόμα στο σχολείο. Αναλαμβάνουν και τα παιδιά ενεργό ρόλο στη σκηνή, στην προετοιμασία , στην κατασκευή των σκηνικών, στην επιμέλεια των χώρων αλλά και στην επιμελή παρουσία τους στις πρόβες για 1 μήνα .

Οικογένειες ολόκληρες που για μήνες ξοδεύουν χρόνο και αναλαμβάνουν ευθύνες, άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή, αλλά ακόμα και εκτός Κρήτης, γίνονται ένα μελίσσι που εργάζονται όλοι μαζί. Πάνω από όλα όμως υπάρχει αυτό που επιστεγάζει τα πάντα. Αυτό λέγεται ΑΓΑΠΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ, ΔΟΣΙΜΟ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ BOUDALIA   ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Τον πολιτισμό , αλλά και τις μεγάλες  επαναστάσεις τις φτιάχνουν οι παρέες.  Η παρέα αυτή των Μαργαριτών –  και όχι μόνο – έχει δοκιμαστεί σε όλα τα επίπεδα αντοχών και μακροβιότητας.

Ας δούμε λοιπόν τι λένε μερικά από τα μέλη  στην ερώτηση : Τι είναι τα BOUDALIA για μένα!

Ο Βασίλης πρώτος δηλώνει: Μια κολεκτίβα δημιουργικής τρέλας! και ο  Στέλιος μας συνεχίζει: Διαρκής εκπαίδευση στο «ΜΑΖΙ»

Η Εύα λέει: Καλοκαίρι , φιλία, σαν το σπίτι μου, ενώ η Ρία συμπληρώνει: Ομάδα. Οικογένεια. Κατάθεση ψυχής. Δημιουργική κούραση. Ο Γιάννης ζει μέσα από την ομάδα: Το δικό μας, παράλληλο σύμπαν, στο οποίο τα πάντα είναι δυνατά, αλλά και η Ειρήνη λέει: Αγάπη που μοιράζεται δίκαια και συμπεριληπτικά . Η Κατερίνα μας  τονίζει: Συνεργασία ,όμορφα καλοκαίρια ,σταθερή αξία αναφοράς του χωριού από γενιά σε γενιά !! Η Μιχαηλία πάλι προσθέτει: Η οικογένεια που θα επέλεγα ξανά κ ξανά, ενώ για τη Χρύσα είναι: Τρόπος ζωής.

Δύο κύριοι  ο Γιάννης και ο Κώστας μας θέτουν τα εξής:  (Γιάννης) Ελευθερία στη μπουνταλε. Υπερένταση. Καλοκαιρινό ξενύχτι. Συνεργασία. Διαρκές δικαίωμα στη νεότητα. ( Κώστας) Άμεση δημοκρατία, συνεργασία, συμμετοχή, γιορτή, αποκέντρωση….

Συνεχίζουμε με την Άννα: Ανάσα δροσιάς μέσα στη ζωή όπου συνυπάρχει η αγάπη .,ο σεβασμός ,η αλληλοκατανόηση, και η αμοιβαία ,κωμική, φιλοσοφία της. Ο Γιώργος πάλι λέει: Τρέλα… ανεμελιά…ξεγνοιασιά… σεβασμός… συναδελφικότητα… πειράγματα… καυγάδες και αντίλογος…τόπος μου, το δεύτερο σπίτι μου… ενώ ο Μιχάλης χαμογελώντας: Απλά boudalia!

Η Αργυρώ μιλά για : Μια μεγάλη παρέα γεμάτη αγάπη και κατανόηση που δεν θα άλλαζα με τίποτα στον κόσμο, ενώ η Ελένη συμπληρώνει: Μοίρασμα ..χαρά…δημιουργία ….έκφραση …αξέχαστες στιγμές …γέλιο …πολιτισμός …συνεργασία …ομαδικότητα …απλότητα..  Η Χρυσή με μία λέξη:  Παράνοια!

Ακούμε τον Στέλιο να μιλά για:  Αγάπη…. Κατανόηση….. και τον Μάριο όλων μας να καταθέτει: Η οικογένεια που έχουμε επιλέξει…η αγκαλιά που μας χωράει όλους…το σπίτι που πάντα επιστρέφουμε γιατί εκεί μπορούμε ακόμα να είμαστε παιδιά ! Ο Θωμάς μας τονίζει : Η δύναμη της θετικής ενέργειας και η Ειρήνη : Boudalia. Για εμένα είναι οι φίλοι μου, τα καλύτερα καλοκαίρια μου ,οι διακοπές μου , η δύναμη μου , η σύνδεση με το χωριό μου . Οι άνθρωποι που μπορείς να μιλήσεις, να ακουστείς, να γεμίσει η ψυχή σου με αγάπη αληθινή. Απλά, χωρίς φιοριτούρες και χωρίς εγωισμούς.

Συνεχίζουμε με την Κωνσταντίνα: Εφηβεία στα 40! ενώ η Στέλλα θυμάται: Απόηχοι (οι παλαιότεροι γνωρίζουν)… we can see the future…(before future) και. …. Welcome to the jungle… πάρτι time!  Η Μαρία συμπληρώνει  ότι  τα BOUDALIA  είναι: Συνάντηση και υπόμνηση της εφηβικής ηλικίας πάλι και πάλι, για πολλά χρόνια… κάτω απ’ τον έναστρο Μαργαριτσανό ουρανό.

Η Κική σκέφτεται: : Καταιγισμός συναισθημάτων και δημιουργία! ενώ ο Κώστας είπε: Υγιές ψυχοσωματικό βίωμα, λεκτικά απερίγραπτο, εθιστικά επαναλαμβανόμενο, θεατρικώς παρουσιαζόμενο, τοπικά ακίνητο, διαρκώς εξελισσόμενο! Τα ομορφότερα καλοκαίρια της ζωής μου, σε ένα τόπο μαγικό… λέει η Ελένη και συνεχίζει η Ειρήνη : Τα καλοκαίρια μας που μας ενώνουν πάλι και πάλι.. Για τη Μάρα: Χαρά, αγάπη, σεβασμός, οικογένεια, διασκέδαση, δημιουργία!!!

Η Στέλλα δηλώνει: Η ζωή μου όλη.. Κλείνω τα μάτια και γυρνάω το χρόνο πίσω…στα εφηβικά μου χρόνια…στα πάρτυ εκείνα που μας ένωσαν…στις Μαργαρίτες….Η αρχή έγινε…η συνέχεια ήρθε…και το αποτέλεσμα το βλέπετε… χαιρόμαστε και αγαπιόμαστε… δημιουργούμε ζωή…Boudalia δύναμη ψυχής!!!

 

Ενώ για την Ιωάννα: Γέλιο, χαρά…… ψυχοθεραπεία…… κυρίως αγάπη και κοινή προσπάθεια…. κούραση μα και ηθική ικανοποίηση ότι μαζί όλα τα  μπορούμε!!!! Αγαπώ σας!!!!  Συναισθήματα, 2η οικογένεια, ένας  άλλος κόσμος με άγχος, ένταση , αδρεναλίνη και after party για τον Κώστα ΑΕΚ .. ενώ η Παρασκευή λέει: Τα εφηβικά μας καλοκαίρια , φιλίες, πάρτυ. Μια μεγάλη οικογένεια!!

H Πανωραία τέλος ζει τη : ΜΑΓΕΙΑ!

Οι μικρότεροι της παρέας που μόλις φέτος δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους μας λένε: Η Αθηνά: Όμορφες εμπειρίες και διασκέδαση. Η Νάνσυ: Χαρά και τρέλα από μια δυνατή ομάδα! Η Πόπη λέει: Η καλύτερη στιγμή του καλοκαιριού με την καλύτερη παρέα και ο Γιώργος συμπληρώνει: Έθιμο!

Το γλυκό Κατερινιώ μας γράφει: BOUDALIA: Αυτό που περιμένω το καλοκαίρι! Ο Μιχάλης τονίζει: Μια νέα εμπειρία, ενώ η Μαριάννα γράφει: Διασκέδαση, χαρά και ευτυχία!

Η Μαρία : Η πρώτη φορά με μια τόσο μεγάλη – χαμογελαστή και γεμάτη όρεξη παρέα. Η Ζαχαρένια μας συγκινεί: ΕΥΘΥΝΗ,   ενώ για την Κοραλλία : Τα BOUDALIA είναι αναμνήσεις!  Ο Γιάννης λέει: Αύγουστος! Και η Κωνσταντίνα: ευθύνη, αγάπη, σεβασμός , καλοκαίρι!

Η Δέσποινα μας γράφει: Μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια που είμαι μέλος αυτής της παρέας που χαρίζει πολιτισμό και δυνατές συγκινήσεις.

 

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ BOUDALIA

Εδώ και 3 χρόνια τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να ξαναδώσουν το δικό τους μήνυμα. Η πανδημία ανέκοψε την ροή αλλά όχι τη θέληση. Εδώ και 4 μήνες η ομάδα οργάνωνε σε συναντήσεις των κειμένων την φετινή παράσταση. Όλες οι συναντήσεις είχαν ένα ανοιχτό χαρακτήρα και κύλισαν δημιουργικά. Το αποτέλεσμα ελπίζουμε να αποζημιώσει τους θεατές.

Κάθε βράδυ από τον Ιούλιο ο φιλόξενος χώρος το γηπέδου Μπάσκετ γεμίζει από φωνές και γέλια.

Το πιο σημαντικό για την δημιουργική ομάδα Μαργαριτών είναι η συνέχεια. Χωρίς την υπόσχεση της ενεργής συμμετοχής των νεότερων τίποτα δεν έχει αξία. Το στοίχημα για τους τότε δημιουργούς τις δεκαετίας του 90  που πλέον είναι γονείς είναι να συνεχιστεί αυτό το δημιουργικό πείραμα.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Και να που έφτασε η μεγάλη στιγμή. Εκείνη η μέρα που όλοι περιμένουν  με αγωνία. Η Παράσταση. Η δική τους βραδιά.

Πες το ψέματα! Σαν ψέμα φαντάζει αυτό που ζήσαμε μέσα στις ιλιγγιώδεις αλλαγές αυτών των 2 χρόνων που πέρασαν. Αλλαγές κοσμογονικές. Η έλλειψη επικοινωνίας, η απομόνωση, οι χαμένες παρέες, ο αποκλεισμός, η ανεργία, ο εγκλεισμός , η τρομοκρατία. Όλα τα αφήσαμε πίσω μας μέσα από την υπόσχεση του δικαιώματος  στη χαρά της ανοιχτής παρέας , του γέλιου και της αγκαλιάς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το φαινόμενο της πεταλούδας:

Μία ποιητική μεταφορά της θεωρίας του χάους. Το πέταγμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην Κίνα.

Θα μπορούσε αλήθεια μια απλή παρεξήγηση να προκαλέσει προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο;

Με αφορμή ένα συνέδριο, σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, θα δούμε πώς ένα τραγελαφικό συμβάν θα «πετάξει» σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης και θα ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ειδήσεων και fake news ικανών να απειλήσουν την οικονομική σταθερότητα του πλανήτη…

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ!

Είμαστε εδώ! Παρόντες! Αληθινοί! Έτοιμοι να ξορκίσουμε όσα μας χώρισαν! Έτοιμοι από καιρό να παρασύρουμε το κοινό στην αγαπημένη μας παράσταση, Έτοιμοι να σας κάνουμε να γελάσετε!

Σας περιμένουμε με ανυπομονησία από την Παρασκευή 19 Αυγούστου ως και την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στις 9.30 μμ στις δροσερές Μαργαρίτες. Ανηφορίστε πάνω από τις Μαργαρίτες, στο γήπεδο Μπάσκετ , με το ζακετάκι σας , μια και ο Ψηλορείτης δεσπόζει και φέρνει τη δροσιά του.

Γενική είσοδος 10 ευρώ. Το γήπεδο ανοίγει στις 8.30 μμ. ενώ  η παράσταση αρχίζει στις 9.30 μμ.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΩΝ