Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτισμού από το νέο έτος οι διαδρομές στους 40 οικισμούς θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του δήμου και θα μπορούν ντόπιοι και επισκέπτες είτε μεμονωμένα είτε οργανωμένα να τις ακολουθήσουν
Στην αποτύπωση πολιτιστικών και φυσιολατρικών διαδρομών για σαράντα οικισμούς έχει προχωρήσει ο δήμος Ρεθύμνου, με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ενδοχώρα.
Πρόκειται για μια εργασία που έγινε από σπουδαστές του τμήματος «συνοδός βουνών» και συγκεκριμένα την Στεφανία Παπαδάκη, τον Μιχάλη Ζουλάκη και τον Μάρκο Βαγιωνάκη, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 στο πλαίσιο πρακτικής τους άσκησης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και το Τμήμα Αθλητισμού του δήμου Ρεθύμνης. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί για κάθε τοπική κοινότητα του δήμου Ρεθύμνης από μια φυσιολατρική – πολιτισμική πεζοπορική διαδρομή. Ο πλούτος της ενδοχώρας του Ρεθύμνου είναι τεράστιος τόσο σε ότι αφορά τα πολιτισμικά στοιχεία του που πρέπει να διασωθούν αλλά και αναδειχθούν.
Πολλά χωριά του δυτικού και ανατολικού Ρεθύμνου αλλά και αυτών του Βρύσινα έχουν ήδη μια ήπια μορφή τουριστικής ανάπτυξης, οπού μπορεί να εξελιχθεί μέσα από τον φυσιολατρικό τουρισμό.
Οι σπουδαστές των ΔΙΕΚ μέσα από την αποτύπωση των διαδρομών επιδιώκουν να καταγράψουν μια τουλάχιστον διαδρομή ανά τοπικό διαμέρισμα και αν είναι εφικτό να περιλαμβάνει και να συνδέει και τους λοιπούς συνοικισμούς του διαμερίσματος. Επιλέγουν οι διαδρομές να είναι κυκλικές, ώστε ο δημότης ή επισκέπτης του δήμου να μπορεί σταθμεύσει το αυτοκίνητό του ή να μεταβεί με την τοπική συγκοινωνία και μετά το πέρας της πεζοπορίας του να μπορεί να αναχωρήσει από το ίδιο σημείο και με το ίδιο μέσο. Παράλληλα επιλέγουν οι διαδρομές να έχουν ως αφετηρία κεντρικό σημείο του κάθε χωριού, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί και να γνωρίσει τον ίδιο τον οικισμό αλλά και να μπορεί να επισκεφτεί και να γνωρίσει τις όποιες τοπικές επιχειρήσεις υπάρχουν στον κάθε οικισμό.
Προτεραιότητα για τους ίδιους είναι σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ωραίας θέας όπως:
– το βελανιδόδασος στους Αρμένους και στον Κάστελλο.
– ο Πετρές ποταμός στο Καλονύκτι και στην Καρωτή.
– αλλά και η θέα από την Αρχοντική προς τον Αποκόρωνα, και τις κορφές των Λευκών Ορέων έως την παραλία του Καβρού και της Γεωργιούπολης.
– και η εξίσου εντυπωσιακή θέα τόσο από την Μύρθιο όσο και από τα Χάρκια προς το φράγμα των Ποταμών.
Ο στόχος είναι οι φυσιολάτρες να διασχίζουν όσο τον δυνατό περισσότερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία του κάθε οικισμού (αρχαιολογικοί χώροι, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, εξωκλήσια, γεφύρια, κρήνες, νερόμυλοι, αλώνια, λαξευτά πατητήρια).
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτισμού, Θωμά Κρεβετζάκη, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή διαδρομών 40 οικισμών του δήμου Ρεθύμνης με βάση τα ιστορικά, πολιτιστικά, φυσιολατρικά χαρακτηριστικά του καθενός.
Πολύ σύντομα οι συγκεκριμένες διαδρομές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του δήμου Ρεθύμνου και θα μπορεί ο καθένας να αντλεί το πληροφοριακό υλικό και να προγραμματίσει την εξόρμησή του στην ενδοχώρα ή ακόμα και να κάνει μια οργανωμένη εκδρομή με την καθοδήγηση ενός «Συνοδού βουνών», προκειμένου να τον καθοδηγήσουν (τα στοιχεία τους θα αναρτηθούν επίσης στην ιστοσελίδα του δήμου).
Ο στόχος σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, είναι να σχεδιαστούν ειδικές διαδρομές με τα κοινά χαρακτηριστικά των οικισμών, οι οποίες δεν αρκεί μόνο να είναι πεζοπορικές, θα είναι και ποδηλατικές, είτε αφορούν την γαστρονομία είτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, είτε θεματικές ώστε να αναπτυχθούν τέτοιες δραστηριότητες στην ενδοχώρα, οι οποίες θα τονώσουν την επισκεψιμότητα στους οικισμούς και την τουριστική ανάπτυξή τους.
Όπως πρόσθεσε η μεγαλύτερη θεματική καταγραφή που έχει γίνει για το σύνολο του δήμου είναι το κομμάτι που αφορά την ιστορία της αναγέννησης στο Ρέθυμνο το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί μέσω μιας μεγάλης εκδρομής στις 30 Σεπτεμβρίου που θα περιλαμβάνει τους περισσότερους οικισμούς με αναγεννησιακά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε από τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ, προκύπτει ότι από τα παλιά καλντερίμια-μονοπάτια έχουν μείνει ελάχιστα μόνο κομμάτια, διότι έχουν καταστραφεί από την αγροτική οδοποιία. Όπως επισημαίνουν στην εργασία τους, αυτά που έχουν μείνει είναι μοναδικής ομορφιάς αλλά πολλές φορές απροσπέλαστα. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις όπως αναφέρουν, όπου οι πρόεδροι έχουν καταβάλει συνήθως προσωπική προσπάθεια και τα έχουν σε ένα πολύ καλό επίπεδο. (Αμπελάκι, Κάτω Πόρο, Άγιο Κωνσταντίνο, Σαϊτούρες, Μούνδρος).
Πρόβλημα, όπως παρατηρούν, αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις η παράνομη τοποθέτηση πλεγμάτων στην αγροτική οδοποιία. Επίσης αρνητική είναι η παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων σε διάφορα σημεία.
Ο δήμος πάντως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κρεβετζάκης αναμένεται πολύ σύντομα μέσω της τεχνικής του υπηρεσίας να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις και να τοποθετήσει την απαραίτητη σήμανση, ώστε να διασφαλιστεί η προσβασιμότητά τους: «ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της καταγραφής των οικισμών είναι ότι σε κάποιες περιοχές ήταν μειωμένη η προσβασιμότητα λόγω φρακτών που συναντούσαν και θα ακολουθήσει πλέον συγκεκριμένη σήμανση με προδιαγραφές από την τεχνική υπηρεσία, καθαρισμός μονοπατιών όπου υπάρχουν προβλήματα, όπως και η απομάκρυνση των πλεγμάτων.
Αυτό θα γίνει άμεσα, συνεχίζουμε κανονικότατα μετά τις εκλογές και κάνουμε τις σημάνσεις, ανεβαίνουν στο σάιτ του δήμου όλες οι διαδρομές και θα συνεχίσουμε και την καταγραφή των υπόλοιπων οικισμών. Μένουν ακόμη 73 οικισμοί να χαρτογραφηθούν».
Θ. Κρεβετζάκης: «Οι οικισμοί μας διαθέτουν πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες»
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτισμού, Θωμάς Κρεβετζάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι η καταγραφή των διαδρομών που έγινε από τους σπουδαστές της ΔΙΕΚ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του δήμου και σύντομα όπως είπε θα ολοκληρωθεί ανάλογη αποτύπωση για το σύνολο των οικισμών του μητροπολιτικού δήμου, ώστε με τις κατάλληλες ενέργειες που θα ακολουθήσουν να δοθεί μια νέα ώθηση για την ανάπτυξη της ενδοχώρας του δήμου μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο φυσιολατρικός, ο ποδηλατικός και η πεζοπορία. Τέτοιες δραστηριότητες όπως προσθέτει είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς δίνουν τη δυνατότητα και στους ίδιους τους Ρεθεμνιώτες να γνωρίσουν τον τόπο τους και τον πλούτο των πολιτιστικών στοιχείων που αυτοί διαθέτουν και ταυτόχρονα από τουριστικής πλευράς αναδεικνύεται η ενδοχώρα και αυξάνεται η επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση ενισχύεται η τοπική επιχειρηματικότητα.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Κρεβετζάκης ανέφερε: «Έχοντας ως στόχο αφενός την αποκέντρωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων από την πόλη προς τους οικισμούς και αφετέρου την προσπάθεια ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεδομένου ότι η Κρήτη και ειδικότερα το Ρέθυμνο ενδείκνυται για την ανάπτυξη τέτοιων μορφών δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω του ήπιου κλίματος και γνωρίζοντας τη σημασία που έχουν οι οικισμοί στη συνολική ανάπτυξη του δήμου Ρεθύμνης, ιδίως τα επόμενα χρόνια, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε μέσω της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών του ΔΙΕΚ για του «συνοδούς βουνού». Έτσι μέσα από την πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε συνεργασία με το τμήμα πολιτισμού και το τμήμα αθλητισμού του δήμου θα να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταγραφής των ιδιαίτερων πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, γεωλογικών, αρχαιολογικών στοιχείων. Μέσα απ’ αυτή την καταγραφή και αποτύπωση θα έχουμε α) για κάθε οικισμό μια ολοκληρωμένη κυκλική διαδρομή, όπου θα μπορεί κάποιος ακολουθώντας την να έχει μια πλήρη εικόνα των πλούσιων στοιχείων του συγκεκριμένου οικισμού και β) θα ενοποιήσουμε θεματικά τους οικισμούς (τέσσερις-πέντε), ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, π.χ. φαράγγια, κρήνες, εκκλησίες, έτσι ώστε να προκύψει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων και θεματικών προσεγγίσεων που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τόσο του συμπολίτη μας, όσο και του επισκέπτη των δήμων του Ρεθύμνου να στραφεί προς την ενδοχώρα. Η καταγραφή που έχει γίνει και μέχρι στιγμής φτάνει στους 40 οικισμούς. Τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του δήμου, όπου ο καθένας θα μπορεί να πάρει την αντίστοιχη πληροφορία και είτε οργανωμένα, είτε μόνος του, είτε με την οικογένειά του, είτε σε μεγαλύτερο γκρουπ, θα μπορέσει να ακολουθήσει βάσει των οδηγιών τις συγκεκριμένες διαδρομές. Παράλληλα, η τεχνική υπηρεσία θα προχωρήσει σε αντίστοιχες σημάνσεις των μονοπατιών. Μια από τις μεγαλύτερες προσεγγίσεις από τις καταγραφές που έχουν γίνει είναι τα ιδιαίτερα αναγεννησιακά χαρακτηριστικά στο σύνολο των δήμων. Η πρόθεση του τμήματος Πολιτισμού-Αθλητισμού είναι με το νέο έτος 2024, οργανωμένα πλέον, να προσφέρει αυτές τις διαδρομές-ξεναγήσεις στους δημότες, οι οποίοι θα ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν θεωρώντας ότι ξεχωριστά από τη γνωριμία μας με την ύπαιθρο και τους οικισμούς, έρχεται και συμβάλλει στο γενικότερο πνεύμα βιώσιμης ανάπτυξης – κινητικότητας που ακολουθεί ο δήμος Ρεθύμνης».