Με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2921/B/23-5-2024 και 2922/Β/23-5-2024) η λειτουργία του προγράμματος «Κομβίον Πανικού» (Panic button), που αρχικά είχε εφαρμοστεί πιλοτικά σε συγκεκριμένα γεωγραφικά τμήματα της χώρας, έχει ήδη επεκταθεί και εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Συνιστά ένα εύκολο στην χρήση και αποτελεσματικό εργαλείο έγκαιρης αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, λειτουργώντας προστατευτικά για τις γυναίκες που το χρησιμοποιούν, σε περίπτωση που βιώσουν κάποιο περιστατικό κακοποίησης ή κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.
Το «panic button» είναι μία ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γ.Γ.Ι.Α.Δ.). Συγκεκριμένα, η χρήστρια, εφόσον αιτηθεί την χορήγησή του ανεξάρτητα αν βρίσκεται στην οικία της ή σε εξωτερικό χώρο, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνο, αυτόματα στέλνει μήνυμα στην Άμεση Δράση, με πληροφορίες για τον εντοπισμό του στίγματος της γυναίκας, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον δράστη. Στην ουσία λειτουργεί σαν ένας σιωπηλός συναγερμός. Εργαλεία, όπως η εν λόγω εφαρμογή, συμβάλουν στην άμεση προστασία της γυναίκας θύμα ενδοοικογενειακής βίας, έτσι ώστε η ανοχή στη βία να είναι μηδενική και κάθε επιζήσασα να ενδυναμωθεί και να εμπιστευτεί τις υπηρεσίες της πολιτείας για να απεγκλωβιστεί από τον κύκλο της βίας.
Στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντάσσεται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Ήδη, έχει ξεκινήσει η χορήγηση της εφαρμογής σε γυναίκες στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, καθ΄ όλη την διάρκεια της παροχής της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής/διοικητικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό/-ή λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και είναι δωρεάν.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου δέχεται ενήλικες γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:
- ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία
- βιασμό ή απόπειρα βιασμού
- σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.
Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).
Για περισσότερες πληροφορίες ή για τον προγραμματισμό συνάντησης, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου του ΚΕΘΙ.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΕΘΙ
Στενημάχου 3, Θέρισος (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)
Τηλ.: 2810 341387 / E-mail: irakleio@isotita.gr