9 °C Rethymno, GR
01/02/2023

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Χωρίς ασθενοφόρο ξανά το Κέντρο Υγείας Σπηλίου

Χωρίς ασθενοφόρο βρίσκεται ξανά το Κέντρο Υγείας Σπηλίου μετά από βλάβη που σημειώθηκε στο όχημα. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αν. υπουργό Μίνα Γκαγά, τους βουλευτές του νομού και τους δημάρχους την οποία κοινοποιούν στο ΕΚΒΑ το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σπηλίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία τους και την αγανάκτησή τους για το σοβαρό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών.

Αναλυτικά, στην επιστολή του το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σπηλίου τονίζει:

«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, την απογοήτευσή μας αλλά και τη δυσαρέσκειά μας για την τραγική κατάσταση τον μοναδικού λειτουργικού ασθενοφόρου τον Κέντρου Υγείας Σπηλίου το οποίο από 20ημέρου βρίσκεται ξανά στο συνεργείο λόγω σημαντικής βλάβης του. Το ασθενοφόρο είναι πλέον των 20 ετών, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, συχνά μηχανικά και άλλα προβλήματα (έχει γνωστοποιηθεί στην ΥΠΕ μεγάλο πλήθος εγγράφων κατά καιρούς) τα οποία δημιουργούν, πλήθος θεμάτων ορθής διαχείρισης επειγόντων περιστατικών με νομικές και ηθικές προεκτάσεις, θέματα ασφάλειας της υγείας των πολιτών, πληρωμάτων αλλά και της επιτυχούς έκβασης των περιστατικών, εφόσον βρίσκεται συχνά στο συνεργείο και αντικαθίστανται από άλλα υπηρεσιακά οχήματα από όμορα κέντρα υγείας, γεγονός που ωστόσο επιβαρύνει περαιτέρω, με τις εύλογες καθυστερήσεις που παρατηρούνται, την υγεία ενός πολίτη ήδη σε κίνδυνο. Οφείλουμε δε, να λάβουμε υπόψιν και τον πολλαπλασιασμό των αναγκών σε παροχή ιατρικής φροντίδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού της περιοχής μας καθώς επίσης και κατά την περίοδο που διανύουμε, της επιδημίας τον κορονοϊού. Ως απόρροια των παραπάνω, δημιουργείται αλγεινή εντύπωση στους πολίτες και τους παραθεριστές της περιοχής μας, αίσθημα ανασφάλειας στους ιατρούς και τους διασώστες και τέλος θεωρούμε ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές πολιτών αλλά και η ακεραιότητα των πληρωμάτων. Μολονότι γίνονται συχνά προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών τον οχήματος, θεωρούμε ότι δεν αρκούν πια για να κριθεί κατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση σε συνάρτηση πάντα, με τον βαθμό σημαντικότητας του έργου και τον λειτουργήματος που επιτελεί. Υπήρξαν παλιότερα δεσμεύσεις και υποσχέσεις για αλλαγή του οχήματος που ωστόσο δεν καρποφόρησαν μέχρι τώρα. Επίσης γνωρίζουμε για την παραγγελία ασθενοφόρων από την ΥΠΕ που Θα προορίζονται για τα κέντρα υγείας αλλά, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και το πρόβλημα απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

Παρακαλούμε για την άμεση αντικατάσταση τον ασθενοφόρου μας με όχημα από το ΕΚΑΒ ή άλλο υπεύθυνο φορέα και την όσο το δυνατόν πιο ταχεία ενεργοποίηση του νέου ασθενοφόρου που προορίζεται για το κέντρο υγείας μας».

Την παραπάνω επιστολή υπογράφουν οι: Μαρία Αντωνοπούλου, Ζωγραφιά Γουγωπούλου, Χρυσή Δασκαλάκη, Ευγενία Δουλγεράκη, Γεώργιος Καλογριδάκης, Σοφία Κουτσουράκη, Εμμανουήλ Λαγουδάκης, Μαρία Παναγιωτίδου, Νεκτάριος Σιβαρόπουλος, Ανδρέας Γρυπάρης, Ελένη Κουλουλιά, Ευαγγελία Μπαγκάκη, Αριστέα Κεραμιανάκη, Εμμανουήλ Τραϊτοράκης, Γεώργιος Χονρδοζουμάκης, Εμμανουήλ Δουλγεράκης, Σοφοκλής Μπουλής, Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, Αντώνης Βογiατζiδάκης, Κωνσταντίνος Γεωργουλάκης.