Είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν πλήρως οι ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών, τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, που χαρακτηρίζει έργο κλειδί τη δεξαμενή στα Πευκάκια που θα εξασφαλίσει για αρχή 15.000 κυβικά νερού
Χωρίς νερό παρέμεινε η πόλη του Ρεθύμνου για τριάντα και πλέον ώρες, μετά τη μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών που για μια ακόμα φορά έγιναν θεατές στο ίδιο θλιβερό έργο. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες που έφταναν στα «Ρ.Ν.» το τελευταίο τριήμερο ήταν δεκάδες και απόλυτα δικαιολογημένα με δεδομένες τις δυσκολίες ενός νοικοκυριού να παραμένει τόσες ώρες χωρίς νερό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής τους.
Όπως ενημερωθήκαμε από τη ΔΕΥΑΡ για την αποκατάσταση της βλάβης χρειαζόταν ένα υλικό το οποίο δεν υπήρχε σε καμιά αποθήκη της Κρήτης και χρειάστηκε να έρθει από τη Αθήνα, ακτοπλοϊκώς.
Οι εργασίες αποκατάστασης του σωλήνα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκαν στις εννέα το βράδυ της ίδιας μέρας. Όλο αυτό το διάστημα Μασταμπάς, Σαρακίνα, Καλλιθέα, σημεία του κέντρου και το Πανόραμα Ατσιποπούλο ήταν χωρίς νερό.
Η υδροδότηση επανήλθε σταδιακά το βράδυ της Τρίτης στα περισσότερα σπίτια, με εξαίρεση την περιοχή του Πανοράματος Ατσιποπούλου όπου κάποιο τεχνικό θέμα, δεν γνωρίζουμε ακριβώς, δεν έφτασε ποτέ νερό γιατί η στάθμη της δεξαμενής από όσα ενημερωθήκαμε από τη ΔΕΥΑΡ διατηρείτο σε χαμηλά επίπεδα.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης μια νέα αστοχία στη βλάβη που είχε αποκατασταθεί την προηγούμενη μέρα μετά από πολλές εργατοώρες, άφησε για λίγες ώρες την πόλη χωρίς νερό. Κάτι δεν πήγε καλά με τη συγκόλληση του σωλήνα.
Η δεύτερη ζημιά επιδιορθώθηκε σε ένα δίωρο και η υδροδότηση αποκαταστάθηκε χθες το μεσημέρι.
Οι πολίτες στα όρια τους. Η υπομονή τους όπως δηλώνουν με το θέμα του νερού έχει εξαντληθεί. Αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχει πρόληψη και μέριμνα για την αποκατάσταση των βλαβών. Αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν υπήρξε πρόνοια τα υλικά (ανταλλακτικά) να βρίσκονται στις αποθήκες και όχι να αναζητούνται στο και πέντε. Αναρωτιούνται γιατί κάθε καλοκαίρι πρέπει να υπομένουν το μαρτύριο της σταγόνας.
Ανησυχία για τις περιορισμένες ποσότητες νερού – Κλειδί η κατασκευή δεξαμενής στα Πευκάκια
Και ενώ οι πολίτες του Ρεθύμνου βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας εξαιτίας των βλαβών, τα υδρολογικά στοιχεία είναι ανησυχητικά για τη φετινή χρονιά. Η στάθμη του νερού στον Κουρνά βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ πολύ κακή είναι και η εικόνα από τις Πηγές της Αργυρούπολης.
«Τα στοιχεία αυτήν την στιγμή σε ότι αφορά τη λίμνη του Κουρνά δεν είναι καθόλου καλά. Η στάθμη του νερού είναι στα 3,90, που σημαίνει ότι είναι η πιο χαμηλή που είχαμε ποτέ. Θέλει πάρα πολύ προσεκτική διαχείριση για τις αντλήσεις που κάνουμε κυρίως για λόγους αρδευτικούς, γιατί δεν θα φτάσει το νερό το καλοκαίρι. Αυτό είναι δεδομένο. Προσοχή χρειάζεται για τις αντλήσεις ύδρευσης που ημερησίως ανέρχονται στα 9.000 κυβικά. Δεν είναι μικρή η ποσότητα, αλλά δεν είναι το χειρότερο κομμάτι αυτό. Προσπαθούμε σαν ΟΑΚ, να ισορροπεί το σύστημα με το Φράγμα ποταμών. Δηλαδή να δίνουν στο σύστημα περισσότερο νερό από το φράγμα Ποταμών τα διυλιστήρια, ώστε να μπορέσει να αντέξει η λίμνη του Κουρνά μέχρι τον Νοέμβρη.
Από το Φράγμα Ποταμών υδρεύεται μόνο το το ανατολικό Ρέθυμνο, καθώς δεν έχει φτιαχτεί ο αγωγός για να πάει το νερό και δυτικά» εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος.
Η κατασκευή δεξαμενής στην περιοχή Πευκάκια φαίνεται να είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για το Ρέθυμνο, τονίζει ο κ. Νίνος.
«Εάν γίνει η δεξαμενή στο Πευκάκια, ό,τι ποσότητα νερού κατεβαίνει από το φράγμα, θα μπορεί να πηγαίνει με φυσική ροή σε όλες τις δεξαμενές. Αυτό είναι το έργο κλειδί. Έχουμε υπολογίσει ότι κοστίζει γύρω στα τρία εκ. ευρώ. Εμείς σαν ΟΑΚ αυτήν τη στιγμή το αδειοδοτούμε περιβαλλοντικά και μετά πρέπει να γίνει η απόλυτη προτεραιότητα, είτε από εμάς, είτε από τη ΔΕΥΑΡ για να κατασκευαστεί. Με αυτήν τη δεξαμενή, ημερησίως μπορούμε να παίρνουμε σε πρώτη φάση 15.000, και στην πλήρη ανάπτυξή του μπορεί να φτάσει τα 45.000 κυβικά μέτρα» είπε εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για την ορθή διαχείριση νερού: «Είναι μια περίοδος που απαιτεί πολύ προσεκτική διαχείριση και αλλαγή στη νοοτροπία μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της άρδευσης. Εάν δεν περιοριστεί η κατανάλωση στην άρδευση, δεν θα βγει η χρονιά. Είναι σαφές» κατέληξε.