Θα μοιραστούν 1.200 καφέ κάδοι 10 λίτρων σε αντίστοιχα νοικοκυριά για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων κουζίνας
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στον δήμο Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια νέα δράση που αφορά στην διαλογή των υπολειμμάτων τροφής και εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς μειώνεται σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή και κατ’ επέκταση έχει οικονομικά οφέλη.
Ήδη, ο δήμος έχει παραλάβει τους κάδους, που είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη και οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου και από ‘κει θα γίνεται αποκομιδή των βιοαποβλήτων.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για 100 μεγάλους κάδους που θα είναι 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, 160 κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα 1.200 μικρά καδάκια 10 λίτρων (για τα σπίτια).
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε επιχειρηματίες και πολίτες του Ρεθύμνου προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία του προγράμματος, τα οφέλη του και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Τα στοιχεία για τον δήμο Ρεθύμνου
Σύμφωνα με την παρουσίαση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου, Νικολέτας Γκολφινοπούλου, ο συνολικός αριθμός νοικοκυριών ανέρχεται σε 22.291. Το μέσο νοικοκυριό απαρτίζεται από 2,43 μέλη. Τα συνολικά κτίρια Δήμου είναι 20.401, εκ των οποίων τα 14.493 κατοικίες σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τουρισμού Κρήτης. Υπολογίζεται ότι ο Δήμος έχει >16.064 κλίνες. Το 50% ξενοδοχεία Α’ και Β’ κατηγορίας. Το 25% ξενοδοχεία Γ’ κατηγορίας. Το υπόλοιπο 25% επιπλωμένα δωμάτια, ξενώνες και ξενοδοχεία Δ’ κατηγορίας. Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι υπεύθυνος για τη συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων από το σύνολο του Δήμου. Το μεγαλύτερο μέρος των συλλεχθέντων ΑΣΑ είναι σύμμεικτα και μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Το σύνολο του Δήμου εξυπηρετείται από την υπηρεσία Καθαριότητας με εξαίρεση την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, η εξυπηρέτηση της οποίας έχει συμβασιοποιηθεί.
Η μέση παραγωγή ΑΣΑ (αστικά στερεά απόβλητα) ανά κάτοικο είναι περίπου 1,7kg/ημέρα (620kg/έτος), η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τη μέση ετήσια παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο (1,41kg/ημέρα/κάτοικο ή 514kg/έτος/κάτοικο).
Στο Ρέθυμνο υπάρχει μεγάλη εποχικότητα κατά τη διάρκεια του έτους. Οι παραγόμενες ποσότητες ΑΣΑ του Δήμου τείνουν αυξανόμενες, ενώ η χωριστή συλλογή και η ανακύκλωση βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Περίπου το 15% των συνολικών παραγόμενων ΑΣΑ οδηγείται σε ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο 85% οδηγείται είτε ως σύμμεικτο ή ως υπόλειμμα προς ταφή (στοιχεία 2022). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παραγωγής ΑΣΑ στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης είναι ίσος με 0,33%.
Το πρόγραμμα χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων
Αναφερόμενη στα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα), όπως είπε, ορίζονται τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χονδρεμπόριο, κυλικεία, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων. Σύμφωνα με τον Ν.4819/2021 οι Δήμοι υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή και μεταφορά των βιοαποβλήτων προκειμένου να υποβάλλονται σε ανακύκλωση/αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης και της χώνευσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων προς ταφή, η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού και ενέργειας.
Η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) μέσω δικτύου καφέ κάδου αναφέρεται:
– στη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων από τους παραγωγούς (νοικοκυριά, χώρους μαζικής εστίασης, υπεραγορές τροφίμων, κλπ.), πριν αυτά αναμειχθούν με τα υπόλοιπα απόβλητα
– στην προσωρινή αποθήκευση σε ειδικά μέσα και
– στη χωριστή συλλογή και μεταφορά τους μέσω κατάλληλων οχημάτων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας βιοαποβλήτων
Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά περίπου 41.519 κατοίκους στο σύνολο του Δήμου:
– Δ.Κ. Ρεθύμνου με πληθυσμό περίπου 34.300 κατοίκους
– Δ.Κ. Ατσιποπούλου με πληθυσμό περίπου 4.947 κατοίκους
– Τ.Κ. Άδελε με πληθυσμό 1.415 κατοίκους
– Τ.Κ. Πηγής με πληθυσμό 857 κατοίκους
Τι τοποθετούμε στον καφέ κάδο:
- Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών
- Υπολείμματα κρεάτων, ψαριών και θαλασσινών
- Προϊόντα αρτοποιίας
- Δημητριακά, αλεύρι, κέικ, γλυκά
- Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
- Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί, παχύρευστες κρέμες)
- Υπολείμματα φαγητού (και μαγειρεμένων γευμάτων, χωρίς λάδια και λίπη)
- Αυγά (και τα κελύφη)
- Ξηροί καρποί και περιβλήματα
- Κουκούτσια
- Υπολείμματα και φίλτρα καφέ και τσάι (χύμα και σε χάρτινα φακελάκια)
- Χάρτινες σακούλες, εφημερίδες, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας
- Πριονίδια από μη επεξεργασμένο ξύλο
- Στάχτη από τζάκι (καυσόξυλα)
- Μικρές ποσότητες φύλλων, κλαδιών, χόρτων από κήπους και γλάστρες, χώμα, γκαζόν
- Προϊόντα στερεών τροφίμων που έχουν λήξει (χωρίς τη συσκευασία)
Τι ΔΕΝ τοποθετούμε στον καφέ κάδο:
- Υγρά απόβλητα τροφίμων, γάλα, χυμούς, ποτά
- Κάψουλες καφέ (πλαστικές, αλουμινίου)
- Σερβιέτες, πάνες
- Ακαθαρσίες κατοικίδιων
- Σακούλες ηλεκτρικής σκούπας
- Αποτσίγαρα και στάχτες
- Γυαλιστερά, χρωματιστά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά (π.χ. περιοδικά)
- Πλαστικό, μέταλλο, γυαλί συσκευασίας
- Υφάσματα, δέρματα κλπ.
- Μπαταρίες
- Επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου
- Άμμο, χαλίκια, πέτρες, οικοδομικά υλικά
Χρήσιμες συμβουλές:
- Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα στον καφέ κάδο χύδην ή σε βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες (όχι δεμένες)
- Οι πλαστικές σακούλες να χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά των βιοαποβλήτων
- Οι συσκευασίες να διαχωρίζονται από τα υπολείμματα τροφίμων και να τοποθετούνται στο σωστό κλάδο ανακύκλωσης
Χρήσιμες συμβουλές για τον ατομικό κάδο:
- Αποθηκεύουμε τον καφέ ατομικό κάδο στη σκιά
- Τοποθετούμε χαρτί ή εφημερίδα στον πάτο του κάδου για απορρόφηση της υγρασίας και εύκολο άδειασμα
- Τυλίγουμε τα απόβλητα κουζίνας σε χαρτί
- Αφήνουμε το καπάκι ανοιχτό μερικές φορές για να διαφύγει η υγρασία
Συχνότητα συλλογής:
Η υπηρεσία χωριστής συλλογής και μεταφοράς των βιοαποβλήτων θα παρέχεται έξι ημέρες την εβδομάδα.
Ο κάθε κάδος θα συλλέγεται τρεις φορές την εβδομάδα.
Το κάθε απορριμματοφόρο θα εκτελεί έξι δρομολόγια την εβδομάδα, καλύπτοντας δύο εναλλακτικές διαδρομές εκ περιτροπής.
«Η υπηρεσία καθαριότητα υλοποιεί δράσεις για την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν τους καφέ και τους μπλε κάδους αντίστοιχα, να διαχωρίζουν τα υλικά που παράγουν και να τα τοποθετούν στον καφέ κάδο» τόνισε η κα Γκολφινοπούλου.
Στόχος ο περιορισμός των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή
O αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ρεθύμνου, Δημήτρης Λελεδάκης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση τόνισε: «Ο Δήμος Ρεθύμνης, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον εθνικό σχεδιασμό και τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης, αναπτύσσει το σύστημα χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων, τα οποία θα επεξεργάζονται κατάλληλα ώστε να παράγουν άλλα ωφέλιμα προϊόντα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η ανακύκλωση και να μειωθούν τα απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή, να επιτυγχάνεται βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής.
Ο Δήμος Ρεθύμνης υπέβαλε πρόταση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), που είναι επιχειρησιακό πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 582.000 ευρώ για αγορά εξοπλισμού και δράσεις ενημέρωσης.
Το τμήμα Καθαριότητας υλοποιεί δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τους πολίτες και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όμως, για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι δράσεις χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Παραγωγή βιοαερίου στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου
Ο Αντώνης Σταυριανάκης διευθυντής λειτουργίας του εργοστασίου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου μίλησε για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων που θα γίνεται στο εργοστάσιο: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα της μονάδας του εργοστασίου που θα ασχοληθεί μόνο με τα βιοαπόβλητα. Άρα με την επεξεργασία, με την ανάκτηση ανακυκλώσιμων από τα βιοαπόβλητα και στη συνέχεια με το υπόλοιπο τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε το βιοαπόβλητο και να παράγουμε βιοαέριο, στη συνέχεια να παράγουμε ηλεκτρισμό, έτσι ώστε να έχει κάποιο όφελος και στο περιβάλλον, αλλά και στην μονάδα. Το σημαντικότερο, ίσως, σημείο για τα βιοαπόβλητα είναι να ρίχνουμε τα σωστά βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο. Έχει τεράστια σημασία τα βιοαπόβλητα να είναι όντως προ διαλεγμένα οργανικά, γιατί αυτό καθορίζει τόσο την ποιότητα του βιοαερίου που θα παράγουμε μετά, όσο και την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας. Άρα είναι πολύ σημαντική η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τι ρίχνουμε πλέον στον καφέ κάδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε εύρυθμα τη μονάδα, να παράγουμε βιοαέριο που είναι και ένα πλεονέκτημα για το περιβάλλον στην πραγματικότητα. Ο απώτερος σκοπός είναι η χρήση του βιοαπόβλητου, με σκοπό την αποδόμησή του για παραγωγή βιοαερίου. Το βιοαέριο στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε σαν καύσιμο αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, το οποίο το διοχετεύουμε στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Στην πραγματικότητα, το βιοαέριο είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, το οποίο το παίρνουμε από τον καφέ κάδο. Επίσης, χρησιμοποιείται μια λειτουργία αερόβιας και αναερόβιας χώνευσης και στη συνέχεια το αποτέλεσμα αυτό που θα παίρνουμε είναι το κόμποστ από το προδιαλεγμένο οργανικό, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ως λίπασμα, είτε ως εδαφοβελτιωτικό σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογα με την ποιότητα. Αυτό θα το κάνει η ΜΕΑ Αμαρίου.
Η συμβατική μας υποχρέωση αυτήν τη στιγμή είναι για 7.200 τόνους ετησίως, το οποίο έχει να κάνει καθαρά με τις ποσότητες που θα συγκεντρώσουμε στον καφέ κάδο στην πορεία. Αυτοί οι τόνοι αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Το εργοστάσιο είναι ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η κανονική του λειτουργία, 1 Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια για το προδιαλεγμένο οργανικό (βιοαπόβλητα), που είναι η συνέχεια της μονάδας, θα ξεκινήσει η επεξεργασία του μέσα έναν μήνα, δηλαδή αρχές Δεκεμβρίου».
Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Μανώλης Βρυλλάκης, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε τη μονάδα κομποστοποίησης που λειτουργεί στη δημοτική επιχείρηση από το 2021. Η μονάδα, όπως είπε, παράγει κομπόστ το οποίο διατίθεται σε ενδιαφερόμενους καλλιεργητές και χρησιμοποιείται στη γεωργία.
«Το κόμποστ της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. παράγεται με πρώτες ύλες, κλαδέματα δέντρων, φυτικά υπολείμματα κήπων (χόρτα, φύλλα). Προσθέτουμε και διάφορα άλλα πρόσθετα και γίνεται μια διεργασία, που γίνεται η κομποστοποίηση, για να φτιάξουμε ένα τελικό προϊόν για τη γεωργία. Ίδια διεργασία, αλλά με πρώτες ύλες πλέον τα υπολείμματα κουζίνας, τα υπολείμματα τροφίμων, θα γίνει στο Αμάρι. Πάλι κομποστοποίηση για να πάρουμε ένα τελικό προϊόν, το κόμποστ, το οποίο θα χρησιμοποιείται στη γεωργία. Αυτές οι ενέργειες είναι φιλοπεριβαλλοντικές και εντάσσονται στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των δράσεων, η περιβαλλοντική, οικολογική ισορροπία, η κυκλική οικονομία, η αειφόρος ανάπτυξη. Αυτά τάσσονται μέσα στο πλαίσιο δράσης» ανέφερε.