Στους καφέ κάδους τα απόβλητα της κουζίνας
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνου για την υλοποίηση του προγράμματος που αφορά στην ορθή διαχείριση των βιοαποβλήτων, δηλαδή των υπολειμμάτων τροφών προκειμένου αυτά να συλλέγονται σε χωριστούς κάδους και στη συνέχεια να μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου (ΜΕΑ), όπου και θα ακολουθείται η διαδικασία της κομποστοποίησης.
Η διαχείριση των βιοαποβλήτων εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων μιας και έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς μειώνεται σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή και κατ’ επέκταση έχει οικονομικά οφέλη αν λάβει κανείς υπόψη ότι «όσα περισσότερα απορρίμματα θάβονται, τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική επιβάρυνση».
Ήδη ο δήμος έχει παραλάβει τους κάδους, που θα είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη και οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου και από ‘κει θα γίνεται αποκομιδή των βιοαποβλήτων.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για 100 μεγάλους κάδους που θα είναι 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, 160 κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα 1.200 μικρά καδάκια 10 λίτρων (για τα σπίτια).
Παράλληλα μέσω της δράσης αυτής ο δήμος θα προμηθευτεί δυο νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων το ένα θα είναι και πλυντήριο (μεικτό).
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 582.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφάλισε ο δήμος Ρεθύμνου από το πρόγραμμα ο Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020 («Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξης 2020»). Εκκρεμεί μια αδειοδότηση της ΜΕΑ Αμαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος στις αρχές του έτους.
Ήδη η Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Ρεθύμνου προγραμματίζει για τις 30 Οκτωβρίου την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα, τη σημασία του αλλά και πως αυτό θα λειτουργεί. Η εκδήλωση θα απευθύνεται ωστόσο σε μεγάλους παραγωγούς, ξενοδόχους και επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τρόφιμα όσο και στους καταναλωτές. Ο σκοπός του δήμου είναι να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία στο ζήτημα της ανακύκλωσης των τροφών με απώτερο στόχο πολύ σύντομα να μπορέσει να επεκτείνει το πρόγραμμα στο σύνολο του δήμου.
Όπως εξηγεί η διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Ρεθύμνου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, στον καφέ κάδο τοποθετούνται:
– υπολείμματα φρούτων και λαχανικών
– υπολείμματα κρεάτων και ψαριών
– υπολείμματα φαγητού (συμπεριλαμβανομένων μαγειρεμένων γευμάτων)
– γιαούρτι, τυρί, κελύφη αυγών
– πριονίδια από επεξεργασμένο ξύλο
– μικρές ποσότητες στάχτης από τζάκι
– χάρτινες σακούλες παντοπωλείου, εφημερίδες και χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες κουζίνας
– προϊόντα αρτοποιίας
– μικρές ποσότητες φύλλων, κλαδιών, χώματος και χόρτων από κήπους και γλάστρες
– ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, δημητριακά
– κόκκοι και φίλτρα καφέ, τσάι
– προϊόντα στερεών τροφίμων που έχουν λήξει (χωρίς τη συσκευασία)
Σημειώνεται ότι για τους καφέ κάδους, σύμφωνα με την υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο βιοδιασπώμενες σακούλες ή απλές χάρτινες σακούλες. Όπως επισημάνεται, οι πλαστικές θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αναμειγνύονται με τα καθαρά οργανικά και υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ. Τέλος σημειώνεται ότι όλες οι συσκευασίες πρέπει να διαχωρίζονται και μόνο τα υπολείμματα τροφών να απορρίπτονται στον καφέ κάδο. «Βιοαπόβλητα είναι τα απόβλητα της κουζίνας, τα «οργανικά» που λέμε, όπως επίσης και οι μικρές ποσότητες από πράσινα απόβλητα, δηλαδή από κλαδέματα, από φύλλα. Αυτά είναι τα λεγόμενα «βιοαπόβλητα». Οι καφέ κάδοι για τα βιοαπόβλητα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, θα είναι δύο διαστάσεων – τους μεγάλους που θα μοιάζουν με τους κοινούς κάδους τους πράσινους και τους μπλε, και μικρότερους που είναι με δύο ρόδες 160 λίτρων για περιοχές που δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένες ή όπου δεν μπορεί να χωροθετηθεί ο μεγάλος. Στο μεταξύ θα μοιραστούν μικροί κάδοι σε σπίτια που θα ενδιαφέρονται να έχουν, που μπορεί το νοικοκυριό να τοποθετήσει τον μικρό κάδο στην κουζίνα του και να τον αδειάζει στον μεγαλύτερο που θα είναι στους δρόμους. Έχουμε παραλάβει χίλιους μικρούς τέτοιους κάδους, για πρώτη φάση. Η υπηρεσία Καθαριότητας θα κάνει την αποκομιδή με ειδικά απορριμματοφόρα που έχουμε πάρει για τα βιοαπόβλητα. Το προγραμματίζουμε κάθε κάδος να αδειάζεται κάθε δεύτερη μέρα και θα δούμε πως θα πάει. Έπειτα από την αποκομιδή θα πηγαίνουν στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου, που εκεί έχει προβλεφθεί να γίνεται η χωριστή επεξεργασία των οργανικών και που θα γίνεται κόμποστ. Το κόμποστ χρησιμοποιείται σαν εδαφοβελτιωτικό, που θα αποφασίζει και θα το διαχειρίζεται η ΜΕΑ Αμαρίου σε ποια εδάφη θα χρησιμοποιείται. Μια ποσότητα θα γίνεται βιοαέριο για τις ανάγκες λειτουργίας της μονάδας» τονίζει η κα Γκολφινοπούλου.
Αναφερόμενη στη σημασία της ανακύκλωσης βιοαποβλήτων η διευθύντρια της υπηρεσίας Καθαριότητας επεσήμανε ότι:
«Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε, γιατί είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών και του περιφερειακού σχεδιασμού που ακολουθεί τον εθνικό σχεδιασμό. Πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουμε τα ποσά της ανακύκλωσης και ουσιαστικά να μειώσουμε τα σκουπίδια που θάβονται. Η διαχείριση των βιοαποβλήτων είναι ουσιαστικά μια διαδικασία επαναχρησιμοποίησης, γιατί τα βιοαπόβλητα αυτά δεν είναι σκουπίδια, δεν θα θάβονται. Είναι απόβλητα που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Οπότε μειώνεται το ποσό των σκουπιδιών που θάβονται με οφέλη στο περιβάλλον και στην τσέπη του καταναλωτή, γιατί όπως ξέρουμε ό,τι θάβουμε το πληρώνουμε ακριβά. Εκτιμώ ότι στις αρχές του 2024 θα έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή στις περιοχές που προβλέπεται αρχικά το πρόγραμμα. Δηλαδή δεν θα καλύψει 100% τον δήμο Ρεθύμνης, εστιάζουμε στην πόλη και σε περιοχές με τουριστική κίνηση που έχουν και μεγάλη παραγωγή οργανικών αποβλήτων από την κουζίνα».