Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών) και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 16 Απριλίου 2022 και ώρα 10:30 π.μ., διαδικτυακή επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Χώρος και Πολιτισμός: Συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός της ημερίδας είναι να τονιστούν πτυχές του ζητήματος της συνύπαρξης κοινοτήτων με διαφορετική γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία στις σύγχρονες κοινωνίες και να αναδειχθεί, με τις εισηγήσεις / παρουσιάσεις των ομιλητών, η ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία των πολιτών.
Την ημερίδα θα συντονίζει η Ελένη Γ. Γαβρά, καθηγήτρια Οικιστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ χαιρετισμό και ομιλία θα απευθύνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, γενικός διευθυντής της ΟΑΚ.
Η Ημερίδα θα μεταδοθεί από το κανάλι της ΟΑΚ στο YouTube: https://bit.ly/2J7COjq
Πρόγραμμα
10:30: Έναρξη – Χαιρετισμός.
10:40: «Ας αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν»: Ενδεικτικά παραδείγματα διαπολιτισμικής προσέγγισης μέσα από το μάθημα της Ιστορίας – Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, καθηγητής Ιστορίας, πανεπιστήμιο Κρήτης.
11:00: Θρησκείες και Πολιτισμός στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.- Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
11:20:Το ιεραποστολικό έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στoν διάλογο θρησκειών, εθνοτήτων και πολιτισμών – Κωνσταντίνος Γ. Νιχωρίτης, καθηγητής Σλαβολογίας, τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.
11:40: Συνύπαρξη θρησκειών στο αστικό τοπίο της Βέροιας: οι συνοικίες της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας ως «βίοι παράλληλοι» – Ελένη Ν. Χαραλαμπίδου, υποψήφια διδάκτωρ, τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.
Συζήτηση – Ερωτήσεις.
12:30: Η ζωή των Κρητικών μουσουλμάνων μέσα από το μυθιστόρημα Kritimu (Η Κρήτη μου) του Saba Altınsay – Νικόλαος Λιάζος, επίκουρος καθηγητής Τουρκικής Γλώσσας και Πολιτισμού, τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.
12:50: Οι Έλληνες στη Ρουμανία. Συνύπαρξη και πολιτισμός – Τσιπριάν – Λουκρέτσιους Σούτσιου, αναπληρωτής καθηγητής Ρουμανικής Γλώσσας και Πολιτισμού, τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.
13:10: Το «Ελληνομουσείον» του Σεμλίνου – Γεώργιος Μ. Κλοκίδης, αρχαιολόγος, διδάκτωρ, τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.