Η απρόσκοπτη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου προϋποθέτει και απαιτεί περισσότερους δρόμους «ελεύθερους» από τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και άλλα αντικείμενα, ώστε εγκαίρως να μπορεί να επέμβει η δύναμη της Π.Υ. σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και συμβάντος που θα έχει επίκεντρο το ιστορικό κέντρο.
Αυτό επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου.
Όπως επεσήμανε η σημερινή εικόνα χρειάζεται βελτίωση για να διασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη επέμβαση της υπηρεσίας. Αυτό είναι κάτι που θα τεθεί και στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη για την τροποποίηση της κανονιστικής της παλιάς πόλης, με όλους τους φορείς αλλά και τους εμπλεκόμενους, καθώς η ανεμπόδιστη πρόσβαση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης δεν αφορά μόνο την πυροσβεστική, αλλά και τα ασθενοφόρα και τα περιπολικά.
«Όσον αφορά στο σχέδιο της πρόσβασης της υπηρεσίας μας μέσα στην παλιά πόλη, υπάρχει μια διαβούλευση, με τους κατοίκους της παλιάς πόλης, τους καταστηματάρχες, τον δήμο και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ). Έγινε μια σύσκεψη την προηγούμενη βδομάδα και θα γίνει κι άλλη για να μπορέσει να βρεθεί μια κοινή λύση για όλους» είπε.
Ο διοικητής της Π.Υ. σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις είσοδοι για την πρόσβαση των οχημάτων της Π.Υ., μια από την παραλία, μια από την Μεγάλη Πόρτα και μια από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Από εκεί γίνεται η πρόσβαση των μεγάλων οχημάτων και ακολουθούν τα μικρότερα που μπορούν να παρέμβουν στα στενότερα σοκάκια. Πρόσθεσε επίσης ότι ανάλογα με το σημείο που θα χρειαστεί να επέμβουν οι πυροσβέστες γνωρίζουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν: «Μετά από αυτές τις εισόδους μπορεί να φτάσει το μικρό αυτοκίνητο που έχουμε, ένα πεντακοσάρι κι όταν δεν μπορεί και εκείνο υπάρχει πυκνό δίκτυο υδροστομίων κι από εκεί μπορούμε να κάνουμε σύνδεση και να κάνουμε κανονικά την πυρόσβεση. Ούτως ή άλλως και το αμάξι δεν έχει άπειρο νερό, χρειάζεται κοντά ένα υδροστόμιο για να προμηθεύεται νερό. Υπάρχει στην παλιά πόλη μεγάλο δίκτυο όσον αφορά στα υδροστόμια, τους πυροσβεστικούς κρουνούς που έχουν μέσα νερό και μπορεί να γίνει εγκατάσταση σε όλη την παλιά πόλη όσον αφορά στα πυροσβεστικά» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι: «Ανάλογα με το σημείο που θα εκδηλωθεί η φωτιά οι πυροσβέστες γνωρίζουν ποιον δρόμο θα χρησιμοποιήσουν, υπάρχει τέτοιο σχέδιο στην υπηρεσία μας».
Βέβαια το σχέδιο της Πυροσβεστικής δεν έχει λάβει υπόψη τις αυθαίρετες καταλήψεις τραπεζοκαθισμάτων, που αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των οχημάτων και για αυτό όπως τόνισε είναι αναγκαίο να περιοριστούν τα τραπεζοκαθίσματα και να υπάρξουν οδοί από όπου θα μπορούν χωρίς εμπόδια να τις διασχίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα και όλα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης: «πιστεύω ότι υπάρχει μια κοινή συνιστώσα. Ότι όλοι μαζί μπορούμε πλέον να βρούμε και να έχουμε πέντε δρόμους ανοιχτούς. Υπάρχει μια τέτοια κοινή θέση όλων μας. Βέβαια, εμείς είμαστε πάντα στη διάθεση της Αστυνομίας να πάμε όλοι μαζί, να δούμε και να αποφασίσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ότι είναι αρκετοί αυτοί οι τρεις δρόμοι που έχουμε για την πρόσβαση των οχημάτων. Χρειαζόμαστε περισσότερους δρόμους, αλλά αυτό είναι σε συνιστώσα και με τους πολίτες και με τους καταστηματάρχες, τους ιδιοκτήτες που έχουν μέσα τις επιχειρήσεις τους. Για εμάς μακάρι όλη η πόλη να ήταν άδεια. Γίνεται αυτό; Δεν γίνεται, να μαραζώσει και η πόλη. Μην το πάρουμε μονόπλευρα. Πάντα το παίρνουμε συνδυαστικά με όλους τους υπόλοιπους».
Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Με την σημερινή εικόνα δεν μπορώ να πω ότι η πρόσβασή μας στην παλιά πόλη είναι απρόσκοπτη, όμως σίγουρα με τα όποια προβλήματα υπάρχουν, μπορούμε να επιχειρήσουμε. Στη διαβούλευση που θα γίνει θα ζητήσουμε περισσότερους δρόμους, όπως και κάποιες γωνίες, στροφές, ώστε να μπορεί να περάσει το αμάξι. Δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ που θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στην παλιά πόλη».
Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και για το ΕΚΑΒ, για αυτό είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η ανεμπόδιστη πρόσβαση.
«Το ζήτημα είναι να συντομεύσουμε τον χρόνο και να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έχουμε κάνει ασκήσεις και έχουμε υπολογίσει τους χρόνους, όμως, πάντα υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν κάθε επέμβαση. Οι υπάλληλοι στην Πυροσβεστική είναι παλιοί, είναι Ρεθεμνιώτες, ξέρουν την πόλη, έχουν επιχειρήσει σε συμβάντα και γνωρίζουν από που να πάνε. Τα τραπεζοκαθίσματα σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να τα μαζέψουν. Αυτό το πρόβλημα πάντα υπάρχει. Δεν είναι μόνο του Ρεθύμνου το πρόβλημα, αλλά όλες οι παλιές πόλεις το έχουν. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε την Άνω Πόλη που ήταν ακόμα χειρότερα, καθώς πάρκαραν όλοι τα αυτοκίνητα και δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Είναι ένα πανελλαδικό, όπου έχουμε παλιές πόλεις ή όπου υπάρχουν στενάκια».
Σε λειτουργία το σύνολο των πυροσβεστικών κρουνών
Όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, το σύνολο των πυροσβεστικών κρουνών και τα υδροστόμια που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο λειτουργούν, ενώ γίνονται από την υπηρεσία συστηματικοί έλεγχοι. Παρατηρείται ωστόσο ένα πρόβλημα σε σχέση με την πίεση του νερού, κάτι που αποδίδεται στο γενικότερο πρόβλημα υδροδότησης: «Αυτήν τη στιγμή στο Ρέθυμνο λειτουργούν όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί και όλα τα υδροστόμια. Όταν τα δοκιμάσαμε υπήρχε πίεση. Υπάρχει πάντα το δικό μας περιπολικό στο λιμάνι, που όταν κάνει περιπολία ελέγχει και τα υδροστόμια. Ξέρω όμως και από άλλους δήμους, ότι υπάρχει ήδη πρόβλημα γενικότερα το καλοκαίρι λόγω έλλειψης νερού. Το παρακολουθούμε. Όταν διαπιστώνουμε πρόβλημα το αναφέρουμε στον δήμο, με τον οποίο έχουμε μια άριστη συνεργασία, και συγκεκριμένα με τον κ. Ποθητό, ο οποίος ασχολείται με τα υδροστόμια. Ό,τι έχουμε πει προσπαθεί να τα κάνει ή και να βάλει παραπάνω. Ωστόσο εάν υπάρχει χαμηλή πίεση και το δίκτυο είναι παλιό και πάλι η Π.Υ. θα μπορέσει να ανταποκριθεί, καθώς στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται και δυο δεκάτονα που έχουμε και θα κάνουμε την εγκατάσταση. Δεν είναι τόσο μεγάλη η παλιά πόλη και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε νερό από τα δεκάτονα τα δικά μας και από τα υδροστόμια του δήμου. Λύση θα βρεθεί, ελπίζω βέβαια να μην τα κάνουμε όλα στην πράξη, να είναι πάντα όλα σενάριο όπως τα συζητάμε τώρα».