Το επόμενο δίμηνο θα ολοκληρωθεί η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τα καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων στον δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η εγκατάστασή τους και η λειτουργία τους μέσα στο 2023.
Πρόκειται για δυο χρήσιμα εργαλεία που αφορούν α) Την παρακολούθηση της ηχορρύπανσης από τα καταστήματα εστίασης στην παλιά πόλη και β) Την παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων στο σύνολο του μητροπολιτικού δήμου.
Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 371.382,98€, που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στόχο έχουν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο Ρέθυμνο.
Αναλυτικότερα, το ένα υποέργο, το οποίο αφορά την ανάπτυξη, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία του «Συστήματος επίβλεψης καταγραφής περιβαλλοντικού θορύβου στο Ρέθυμνο», υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση ο δήμος Ρεθύμνης, ως κύριος φορέας του έργου, αναθέτει στον φορέα υλοποίησης, στο Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο, και ειδικότερα στο εργαστήριο Φυσικής Ακουστικής και Οπτοακουστικής, του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ κ. Νεκτάριο Α. Παπαδογιάννη, την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα θορύβου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Με την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης, σε επιλεγμένα σημεία μιας ευρείας περιοχής της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου του ιστορικού κέντρου θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή καταγραφή του θορύβου και των εστιών της παλιάς πόλης.
Τα δεδομένα αυτά από την παρακολούθηση του ήχου θα τίθενται στη διάθεση του δήμου σε πραγματικό χρόνο μέσω απεικονιστικών χαρτών. Επιπλέον, μέσω του έργου αυτή θα επιδιωχθεί ένα ακόμη έργο που θα αξιοποιεί την ακουστική ηχολογία προκειμένου να αποδίδει το ηχητικό – ακουστικό τοπίο του Ρεθύμνου που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χάραξη τουριστικής πολιτικής και όχι μόνο.
Το έργο αυτό, αξιοποιώντας την ολοένα εξελισσόμενη τεχνολογία στη μεταφορά πληροφορίας, εκτός από τις ανάγκες συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, θα καλύψει και τις ανάγκες ενός εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας του νησιού, του τουρισμού, χαρτογραφώντας όπως επισημαίνεται σε πραγματικό χρόνο τον περιβαλλοντικό θόρυβο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που μπορεί να προέρχεται από τα πολυάριθμα καταστήματα (καφετιέρες, εστιατόρια, ταβέρνες, τουριστικών ειδών, ένδυσης/υπόδησης κ.τλ.) της θερινής περιόδου, συναυλιακούς ή αθλητικούς χώρους και δύναται να επηρεάσει αρνητικά τους φιλοξενούμενους στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Με αυτό τον τρόπο ο δήμος Ρεθύμνης υιοθετεί σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία και αποφεύγει παράπονα για ηχητική όχληση που ως γνωστό προκαλούν προβλήματα υγείας, απώλεια εισοδήματος και προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Παράλληλα, με κύριο στόχο την πρόληψη και την ετοιμότητα ανταπόκρισης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.) προχωρούν στην ανάπτυξη του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών» με αντικείμενο την παροχή ενός ευρέως φάσματος πληροφοριών και υπηρεσιών για τον καιρό και το κλίμα της περιοχής, προερχόμενες από μετρητικές διατάξεις, αλλά και από εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης.
Ειδικότερα, με το συγκεκριμένο έργο που θα αξιοποιήσει συνδυαστικά και την υπάρχουσα υποδομή που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στο Ρέθυμνο το Αστεροσκοπείο, ο δήμος και η Πολιτική Προστασία θα έχουν στη διάθεσή τους ασφαλείς μετρήσεις και προγνώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα.
Επιπλέον, οι επαγγελματίες της γεωργίας και του τουρισμού αλλά και οι πολίτες κι επισκέπτες του Ρεθύμνου, θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των δράσεων τους. Μέσα από το σύστημα θα επιτευχθεί η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από κεντρικό διακομιστή, η διασύνδεση με την πλατφόρμα smart city του δήμου Ρεθύμνης το οποίο καταγράφει και επεξεργάζεται μετρήσεις καιρικών συνθηκών, ρύπων κ.ά. με στόχο την ολοκληρωμένη περιγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και η δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης αρχών, φορέων, δημοτών και επισκεπτών για τα επίπεδα του θορύβου, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα είναι δίγλωσση και προσβάσιμη σε όλους μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου.
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα είναι επτά στον αριθμό, τα σταθμήμετρα δύο (κοντά σε χείμαρρους), ενώ θα εγκατασταθούν και μικροαισθητήρες για τη σκόνη εντός της πόλης. Τα συστήματα αυτά θα ενισχύσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το έργο της πολιτικής προστασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αφού θα επιτρέψει την πρόβλεψη, την πρόληψη και άρα την κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών.
Ο διαγωνισμός καθυστέρησε λόγω ένστασης που κατατέθηκε, ωστόσο πλέον υπάρχει ανάδοχος όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, ο οποίος επισήμανε πως και τα δυο συστήματα θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο επόμενο έτος.
«Τα δυο συστήματα μαζί έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος στην μεταφορά και τον εκσυγχρονισμό του για ψηφιακή τεχνολογία και στη σταθερή συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΛΜΕΠΑ και στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται για να αναδείξουμε ότι ο δήμος μας είναι ένας πράσινος δήμος σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Το ένα σύστημα θα συμβάλλει στον περιορισμό της ηχορύπανσης στο ιστορικό κέντρο, σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα του επιχειρείν και το δεύτερο σύστημα θα μας δίδει στοιχειά για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι πλημμύρες και επιπλέον άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τη γεωργία και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Το σύστημα αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εν όψει και της κλιματικής αλλαγής. Ήδη έχουνε εγκατασταθεί δυο αισθητήρες στον χώρο του 14ου δημοτικού σχολείου (Καλλιθέα) και στον βιολογικό καθαρισμό. Στον πρώτο σταθμό του 14ου ΔΣ τα στοιχεία μας δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα μικροκλίμα, καταγράφοντας αυξημένες βροχοπτώσεις στη διάρκεια της κακοκαιρίας του περασμένου έτους. Τα δεδομένα αυτά θα αναλύσει ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κρεβετζάκης.