Το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των καινοτόμων συστημάτων για την παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων στον δήμο Ρεθύμνου. Συστήματα τα οποία θα έρθουν να ενισχύσουν την πολιτική προστασία, αφού θα δίδουν τη δυνατότητα τόσο στους πολίτες, όσο και στους αρμόδιους φορείς να παρατηρούν τον καιρό, την ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα να έχουν στη διάθεση τους προγνωστικά δεδομένα.
Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση του συστήματος ολοκληρώθηκε και η οικονομική επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της προχώρησε στην κατακύρωση του ανάδοχου, ο οποίος το προσεχές διάστημα θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Πρόκειται για πρωτοποριακά συστήματα, τα οποία θα εγκατασταθούν στον δήμο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ η χρηματοδότησή του εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στον διαγωνισμό προβλέπεται ο παρακάτω εξοπλισμός:
- Μετεωρολογικοί Σταθμοί.
- Μετεωρολογικά όργανα.
- Εξοπλισμός μέτρησης θορύβου.
- Πακέτα λογισμικού και συστήματα πληροφορικής.
- Εξυπηρετητές ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
- Επίπεδες οθόνες.
- Προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
- Οθόνες και κονσόλες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και προμήθειες.
- Βιντεοπροβολείς.
- Βραχίονες επιτοίχιας στερέωσης οθόνης.
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα είναι επτά στον αριθμό, τα σταθμήμετρα δύο (κοντά σε χείμαρρους), ενώ θα έχουμε και τους μικροαισθητήρες για τη σκόνη εντός της πόλης. Τα συστήματα αυτά θα ενισχύσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το έργο της πολιτικής προστασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αφού θα επιτρέψει την πρόβλεψη, την πρόληψη και άρα την κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο «Θα εγκατασταθούν επτά μετεωρολογικοί σταθμοί, δυο σταθμοί μέτρησης για τη στάθμη ποταμών (το ένα δυτικά προς Πετρέ και το άλλο ανατολικά προς Πλατανιά). Ήδη έχουμε εγκαταστήσει τρεις αισθητήρες που μετρούν τα αιωρούμενα σωματίδια, (ένα στο βιολογικό καθαρισμό στο 14ο δημοτικό σχολείο, όπου υπάρχουν και δυο μετεωρολογικοί σταθμοί – και ένα στην παλιά πόλη). Παράλληλα εμείς σαν Εθνικό Αστεροσκοπείο ετοιμάζουμε την πλατφόρμα τη διαδικτυακή, η οποία θα είναι προσβάσιμη και από τον δήμο και από τους πολίτες. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε το πρώτο σχέδιο, που θα εμφανίζονται οι προγνώσεις από τους υπάρχοντες μετεωρολογικούς σταθμούς του δήμου και θα ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι επτά, καθώς και οι αισθητήρες για τα αιωρούμενα σωματίδια, όπως η σκόνη της Αφρικής».
Όπως προσέθεσε ο κ. Λαγουβάρδος το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα αναλάβει την εκπαίδευση στελεχών του δήμου για τη λειτουργία και τα δεδομένα που θα παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε αυτά να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: «Στην πλατφόρμα δεν θα υπάρχουν μόνο δεδομένα από τους σταθμούς ή τα σταθμήμετρα αλλά θα έχει και προγνώσεις, αν θα βρέχει, αν θα έχουμε μεταφορά σκόνης, ανέμους, θα υπάρχουν δείκτες για την πυρκαγιά. Η λειτουργία αυτού του συστήματος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα αντίστοιχο σύστημα με όλες τις πληροφορίες συγκεντρωμένες σε μια πλατφόρμα. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα θα μπορούν οι πολίτες να βλέπουν τι καιρό έχουμε, πόσο βρέχει αλλά και τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρχουν και στοιχεία παρατήρησης για τα τωρινά δεδομένα και στοιχεία πρόγνωσης. Η διαφορά με τις άλλες πλατφόρμες είναι ότι αυτό το σύστημα είναι εστιασμένο στην πολιτική προστασία και οι πληροφορίες θα είναι συγκεντρωμένες σε ένα σύστημα. Οι πολλοί σταθμοί δίδουν τη δυνατότητα καλύτερης κι ευρείας κάλυψης της περιοχής του Ρεθύμνου και θα είναι μια πλατφόρμα χρήσιμη και πολύ καλά διαχειρίσιμη από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική ακτινοπροστασία, μέχρι σήμερα όλες οι πληροφορίες αυτές είναι διάσπαρτες» σημείωσε.
Τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, με τη χρήση τους επιτυγχάνεται: (α) Η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.