«Μισό αιώνα μετά, συνεχίζουν να είναι ασήκωτες οι ευθύνες όσων διέπραξαν το λάθος του μη εορτασμού της πεντηκοστής επετείου των γενεθλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης συντηρώντας το αλλά και που επιτρέπουν την διαίρεση της έδρας παραβιάζοντας κατάφωρα το νομοθετικό διάταγμα».
Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να λησμονήσουν η να επιβάλουν την λήθη σε σημαντικές στιγμές της ζωής δεν είναι δυνατόν να αφανίσουν την ημερομηνία γέννησης. Τι πιο σημαντικό από τη γενέθλια ημέρα! Η συμπλήρωση επετείων και μάλιστα της τάξεως πεντηκονταετίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ευκαιρία αναστοχασμού πεπραγμένων ως προς το διαρρεύσαν παρελθόν, αλλά και θέσεως στόχων για το μέλλον.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης που προσπαθεί να λησμονήσει την ημερομηνία γέννησης του και το οποίο φέτος αισίως γίνεται 51 ετών αφού ιδρύθηκε την 27.07.1973 βάσει του ΦΕΚ A 159/1973 Νομοθετικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 87 της 27ης Ιουλίου 1973.
Καθώς επίσης, ένα εξίσου σημαντικό ορόσημο για την πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί η 51χρονη παγίωση της έδρας του Πανεπιστημίου, με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 296 της 27ης Σεπτεμβρίου 1973, όπου το ιδρυμένο Πανεπιστήμιο αποκτά τον τίτλο «Πανεπιστήμιον Κρήτης» και έδρα αυτού ορίζεται το Ρέθυμνο.
Εν αντιθέσει με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προς τιμήν του, εόρτασε πανηγυρικά τη γενέθλια ημέρα των 50 ετών ίδρυσης του και το οποίο ιδρύθηκε ακριβώς την ίδια περίοδο με το Πανεπιστήμιο Κρήτης δυνάμει του ίδιου προεδρικού διατάγματος.
Μόνον ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» τόλμησε και κατάφερε με το κύρος του, παρά τον πόλεμο και την πίεση που του επιφυλάχτηκε, να εορτάσει πέρσι με μια μεγαλειώδη εκδήλωση στην Αθήνα κι όχι στο Ρέθυμνο (ο νοων νοείτω!) όπως άξιζε το χρυσό ιωβηλαίο του Πανεπιστημίου Κρήτης με την παρουσία των θρυλικών προσωπικοτήτων του, ήτοι του μακαριστού Πέτρου Θέμελη (η ύστατη δημόσια τιμητική εμφάνιση του), του Βάλτερ Πούχνερ, του Χριστόφορου Χαραλαμπακη, του νυν αντιπρύτανη ΕΚΠΑ Χ. Καραγιάννη, του γεν. γραμμ. υπουργείου Παιδείας και τ. πρύτανη του Παν. Κρήτης κ. Οδυσσέα Ζώρα, του Εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου Σεβ. Μητρ. Λαοδικειας κ. Θεοδώρητου αλλά και εκπροσώπου του Αρχιεπ. Αθηνων κ. Ιερωνύμου , του Ρεθεμνιωτη υφυπουργού Εθν. Αμ. Γιάννη Κεφαλογιαννη ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, του βουλευτή Ρεθύμνου κου Μανώλη Χναρη , ο καθηγητής του Παν. Θρακης κ. Ηλίας Πετροπουλος που διδάσκει την ποντιακή γλώσσα κ.ά., οι οποίοι επισφράγισαν το γεγονός και έδωσαν αποστομωτική απάντηση σε όσους ετσιθελικά αρνήθηκαν τον εορτασμό.
Ουδείς τόλμησε φυσικά από τους νεωτέρους να αμφισβητήσει τους θρύλους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης όπως με πολύ ευκολία έπραξαν αδίκως εναντίον ημών.
Οι μεγάλοι απόντες αλλά και απέχοντες από αυτήν την γενέθλια ημέρα εκτός από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ήταν όλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι φορείς του Ρεθύμνου και της Κρήτης, οι οποίοι σήμερα κόπτονται και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ως φαίνεται για την ύπαρξη και πρόοδο του!
Ο μόνος φορέας προς τιμήν του που ακολούθησε την προτροπή μας προς εορτασμό του ιωβηλαίου των 50 ετών από την ίδρυση του και σε πλήρη αγαστή συνεργασία με το σύλλογο μας ήταν το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου δια της προέδρου εριτίμου κας Φέφης Βαλαρή και των εκλεκτών μελών του, η δημοσιογράφος κα Εύα Λαδιά η οποία επιμελήθηκε ανιδιοτελώς ένα μικρό εξαιρετικό ντοκιμαντέρ ντοκουμέντο για την ίδρυση του Παν. Κρήτης, ενώ η εφημερίδα «τα Κρητικά Επίκαιρα» του Γεωργίου Βαρβέρη στην Αθήνα επέδειξαν απαράμιλλο σθένος προβάλλοντας το γεγονός αλλά και η αθηναϊκή εφημερίδα «το Πρώτο Θέμα».
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο κατ’ εξοχήν υψηλός θεσμός ενός τόπου όπως στο Ρέθυμνο στέκει πάντα στο ύψος του, ωσάν τον Ψηλορείτη, διότι γνωρίζει ότι αυτό θα παραμένει στη θέση του αναλλοίωτο, ενώ όλοι οι άλλοι είναι πρόσκαιροι και η ιστορία ότι γράφει δεν ξεγράφει. Όλοι κρίνονται!.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν είναι αυτοφυές ούτε γεννήθηκε σήμερα όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, έχει όμως μια ιστορία αγώνων 51 ετών, λαμπρά, που κανείς δεν δικαιούται να διαγράφει αλλά ούτε να αντικαθιστά την γέννηση ή την πορεία του κατά το δοκούν με άλλους εορτασμούς που παραπέμπουν σε άλλες στιγμές. Άλλο η γέννηση κι άλλο η λειτουργία. Δεν μπορεί να υπερισχύσει πάντως η γέννηση της λειτουργίας διότι έπεται. Ούτε να εορτάζετε η γέννηση ως λειτουργία η το αντίστροφο. Το ορθό είναι να εορτάζονται και οι δύο στιγμές κάθε μία ξεχωριστά κι όχι η μια εις βάρος της άλλης.
Μια πραγματικότητα που καθιστά αδήριτη την ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου επιδιωκόμενου status quo και επαναφορά στην κανονικότητα. Τα λάθη είναι για να διορθώνονται, να συγχωρούνται κι όχι να διαιωνίζονται. Αυτό ας το επανεξετάσει ο κ. Πρύτανης και η Σύγκλητος!
Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις απογοητεύσεις, που αντιμετωπίζουμε ως σωματείο, πράττουμε ότι είναι δυνατό για να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του αυτονόητου εορτασμού της ίδρυσης αλλά και της ορθής αντιμετώπισης της διαίρεσης της έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναζητώντας τρόπους εξεύρεσης λύσης που θα τερματίζει το λάθος. Η παρούσα κατάσταση των ως άνω αναφερομένων γεγονότων όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά δεν διασφαλίζει ούτε το μέλλον του. Το Ρέθυμνο αποτελεί την ασάλευτη έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης την μηδέποτε διαιρούμενη και δαπανώμενη για την πρόοδο των νέων.
Αναμφίβολα η αρνητική στάση του κυρίου Πρύτανη αλλά και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης να μην εορτάσουν την ίδρυση του ιωβηλαίου του, προσπαθώντας να αποσοβήσουν το γεγονός, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αδιάφορης και παγερής στάσης όλων των τοπικών φορέων, μάς προβληματίζει και μάς στενοχωρεί αλλά δεν μας αποθαρρύνει γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τον προορισμό μας, έχουμε πίστη στην αξία των επιχειρημάτων μας, έχουμε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε, το δίκαιο, το αυτονόητο και το σωστό, κυρίως βασιζόμενοι στην νομιμότητα.
Κανέναν δεν τιμά το γεγονός της παρασιώπησης των γενεθλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης διότι έτσι προσπερνάτε – υποτιμάτε και δεν σέβεται όσους πάσχισαν – συνέβαλλαν, αγωνίσθηκαν για την ύπαρξη του με οποιοδήποτε τρόπο. Ουδείς έχει το δικαίωμα. Άλλωστε οι Ρεθεμνιώτες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την ανιδιοτελή προσφορά παραχώρησης της γης τους και την υλική ενίσχυση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ευχόμαστε το Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο, αυτός ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης και ύπαρξης του Ρεθύμνου και η κοιτίδα αναγέννησης του πνεύματος της Κρήτης, να παραμείνει εσαεί προπύργιο μάθησης ιδεών, αξιών, ηθών, επιστημών, ανθρωπισμού κι ουχί αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό, διότι όσες περγαμηνές κι αν λάβει πρέπει πάνω απ΄ όλα να είναι πρώτο στον ανθρωπισμό και στον σεβασμό της ιστορίας του και αυτών που το ίδρυσαν, ώστε να καθίσταται και πρώτο στις επιστήμες, διότι αν δεν αποδεχθεί αυτό χτίζει σε σαθρό έδαφος. Είθε! Έτη πολλά και καλλίκαρπη πρόοδο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Θράκης.