Η ταινία «Κούμοι και μιτάτα της Κρήτης» κάνει πρεμιέρα στο Cosmote History την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε με αφορμή αντίστοιχο βιβλίο του Χανιώτη ορειβάτη Αντώνη Πλυμάκη και προτάθηκε στην Cosmote από τον πρώην Εκτελεστικό Δ/ντή Τεχνολογίας του ομίλου,Σταύρο Καπριδάκη,με καταγωγή από τα Σφακιά.Έχοντας μεγαλώσει στο περιβάλλον μιτάτων και κούμων και επιθυμώντας να αναδειχθεί ο τρόπος ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, η ζωή των βοσκών της Κρήτης που αποτελούν κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που πρέπει να διατηρηθεί, έκανε την πρόταση στην Cosmote, έγινε δεκτή,υλοποιήθηκε και σήμερα πλέον δηλώνει ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα. Σε σχετικό σημείωμα του, ο κ.Καπριδάκης αναφέρει:
«Με μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση περιμένουμε να δούμε σε επίσημη προβολή της ταινίας – οδοιπορικό, «Κούμοι και μιτάτα της Κρήτης»,που θα προβληθεί για πρώτη φορά την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο κανάλι της Cosmote αλλά θα προβάλλεται και μέσω του youtube.
Για την απόφαση της Cosmote , να προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας για να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ, για τα μιτάτα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης της σπουδαίας αυτής κληρονομιάς που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο, τη ζωή των βοσκών, την αρχιτεκτονική μας και εν γένει, την ψυχή και τον πολιτισμό μας.
Προφανώς στα πλαίσια ενός οδοιπορικού, με τη μορφή ταινίας, με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που επιβάλλει η τηλεόραση, πρέπει να γίνει η βέλτιστη προσέγγιση για το θέμα, το οποίο είναι πολύπλοκο και εκτενές. Ελπίζουμε να έχει την απήχηση που αναλογεί σε μια τέτοια πτυχή της ζωής της Κρήτης.
Το πιο σημαντικό είναι να γίνει εφικτό να το κατανοήσει το τηλεοπτικό κοινό, πέραν της Κρήτης ακόμη και στο εξωτερικό.
Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε με αφορμή το εξαιρετικό βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και ορειβάτη Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος από τα νεανικά του χρόνια ξεκίνησε στα Χανιά, μαζί με άλλους, την ορειβασία. Οργάνωσαν τον ορειβατικό Σύλλογο, ίδρυσαν τα καταφύγια, επισκέφτηκαν τα Μιτάτα στη Μαδάρα και στον Ψηλορείτη και έζησαν από κοντά τους βοσκούς. Ο Αντώνης Πλυμάκης, πέραν των άλλων έχει ένα εξαιρετικό αρχείο με φωτογραφίες και αντικείμενα των Μιτάτων.
Για όσους από εμάς που ζήσαμε και μεγαλώσαμε στα Μιτάτα, η στόχευση για την ενημέρωση σε ευρύτερο κοινό, μέσω μιας ταινίας είναι καίριο ζήτημα. Για τον λόγο αυτό αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση για την αποδοχή της πρότασής μας για την ταινία από την Cosmote και την ολοκλήρωσή της, παρά τις δυσκολίες των ημερών. Είναι πολύ σπουδαίο, το ότι υπάρχει ένα κανάλι, το History της Cosmote, που εστιάζει στον Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία μας και τις παραδόσεις μας.
Μπράβο σε όλους στην Cosmote! Νοιώθω πολύ περήφανος για τη δουλειά τους και τους ευχαριστώ για την αποδοχή της πρότασής μου και το αποτέλεσμα. Στην ταινία, αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική των Κούμων που δεν απέχει καθόλου από τον τρόπο δόμησης από τα πανάρχαια χρόνια. Μινωική Αρχιτεκτονική, Μυκηναϊκοί τάφοι, καμάρες, θόλοι κλπ.Απλή δόμηση με το εκφορικό σύστημα!
Μέχρι και πρόσφατα στην Κρήτη, αυτός ήταν ο τρόπος που κτίζαμε τα σπίτια μας, τις εκκλησίες μας, τους τάφους μας, τα Μιτάτα μας. Όλα έχουν αλλάξει πλέον.
Αυτά που καθυστέρησαν λόγω απουσίας πρόσβασης είναι τα Μιτάτα.Στις μέρες μας φυσικά και αυτά ακολουθούν τη μοίρα της. ..εξέλιξης. Όμως έχουμε τη δυνατότητα να διασώσουμε έστω μερικά, από αυτά τα καταπληκτικά κτίσματα στα βουνά της Κρήτης.
Η ταινία αυτή πρέπει να είναι μια αφορμή για να εστιάσουμε σε ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, να το αναδείξουμε και να τα διασώσουμε».
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε το το τρέιλερ για την αναγγελία της προβολής της ταινίας. https://youtu.be/BiC3HfosFxs.