10 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δέκα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων ανακοίνωσε το υπουργείο

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων σε όλη τη χώρα με την ανησυχία στον κλάδο των φαρμακοποιών να είναι διάχυτη, αφού πλέον το ζήτημα έχει καταστεί για τους ίδιους μη διαχειρίσιμο. Οι ελλείψεις ξεπερνούν τα 500 είδη, με την ταλαιπωρία των ασθενών να είναι μεγάλη αναζητώντας καθημερινά το φαρμακευτικό τους σκεύασμα από φαρμακείο σε φαρμακείο. Πρόσφατα μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους πολίτες είχε συστήσει  στους ασθενείς αφενός να προσέρχονται εγκαίρως στα φαρμακεία για να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές, να συνεργάζονται με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, ώστε να βρίσκουν εναλλακτικά σκευάσματα, γενόσημα, για την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους.

Οι ελλείψεις αποδίδονται στην παγκόσμια κρίση παραγωγής σκευασμάτων, στη μειωμένη τροφοδότηση της ελληνικής αγοράς, καθώς και στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές, όπου φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επειδή οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ, καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Δέσμη δέκα νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων στην αγορά αποφασίστηκε, χθες, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα, σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται δραματική έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα ευρείας χρήσης με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών.

Αναλυτικά στη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται:

«Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».