Βουλιάζει από επισκέπτες ολόκληρη η Κρήτη, ενώ σημαντικά αυξημένη είναι η κίνηση στον νομό Ρεθύμνου, όπου τόσο τα ξενοδοχεία του βορρά όσο και του νότου, αλλά και της πόλεως είναι γεμάτα από επισκέπτες, που επέλεξαν τον τόπο μας για την γιορτή του «Πάσχα του καλοκαιριού».
Οι ξένοι επισκέπτες σε συνδυασμό με τους αδειούχους του Αύγουστου έχουν ως αποτέλεσμα η κίνηση στην πόλη και στα χωριά να είναι σημαντικά αυξημένη, κάτι που είναι πλέον φανερό σε όλο το οδικό δίκτυο, στις παραλίες και στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.
Τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ωστόσο φέτος, όπως παρατηρούν οι ξενοδόχοι, η ζήτηση για διαμονή Ελλήνων σε ξενοδοχειακές μονάδες είναι περιορισμένη. Οι περισσότεροι, όπως λένε, επιλέγουν το σπίτι στο χωριό ή σπίτια συγγενών και φίλων για να γλιτώσουν τα αυξημένα έξοδα διαμονής, που σε συνδυασμό με το κόστος των εισιτηρίων -ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών- καθιστούν δυσβάσταχτος το κόστος των διακοπών.
Όπως αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης: «Όπως κάθε χρόνο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος σηματοδοτούν την υψηλή περίοδο και είναι οι δύο μήνες που κατά κανόνα στα ξενοδοχεία καλύπτουν σχεδόν το 50% του τζίρου τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε και ακριβές τιμές, αλλά και υψηλές πληρότητες. Δεν είμαστε βέβαια η ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας, αλλά θεωρώ ότι είμαστε η φθηνότερη περιοχή της Ελλάδας σύμφωνα με αυτά που προσφέρουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και πολλά κρεβάτια και για όλα τα βαλάντια, πολύ ακριβά, φθηνά, με θέα κ.λπ. Αυτό που παρατηρούμε φέτος είναι ότι έχει περιοριστεί η ζήτηση από Έλληνες. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια από τους Έλληνες είχαμε πολλή ζήτηση, άσχετα εάν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε ή όχι, φέτος αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι έχουν επηρεαστεί πολύ από το οικονομικό κομμάτι και είναι βέβαια λογικό, διότι όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, έτσι και στους Έλληνες έχει ροκανιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός κατά 30%-35% λόγω του τιμαρίθμου. Ο τιμάριθμος είναι παντού ίδιος. Με την αύξηση της ενέργειας έχουμε αλυσιδωτή αύξηση στα πάντα. Και το κόστος το δικό μας έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Έχουμε μετακυλήσει ένα μέρος από αυτό στον πελάτη και ένα μέρος στο δικό μας το κέρδος».
Όπως πρόσθεσε έως και στις 20 Αυγούστου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ξεπερνούν το 90%-95%. «Από εκεί και πέρα παρατηρείται μια ελαφριά κάμψη, που παρατηρείται πάντα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, πέφτει λίγο η κίνηση και ξανά αρχίζει πάλι στις αρχές του Σεπτεμβρίου και ανεβαίνει. Ο Σεπτέμβριος αυτήν τη στιγμή έχει καλές κρατήσεις για όλους, όχι βέβαια τις πληρότητες που έχουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά πιάνουν ένα 70%-75%, ακόμα και 80% σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο φέτος είναι μια χρονιά που δουλεύουν πάρα πολύ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι πελάτες που θα έρθουν είναι οι ίδιοι που έρχονται κάθε χρόνο, με μόνη διαφορά ότι θα έχουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη, άρα λιγότερα έξοδα, λιγότερες αγορές και θα φανεί και στην εστίαση, στη διασκέδαση κ.λπ. Υπάρχει μια μουρμούρα στην αγορά, ότι είναι «φτωχοί και ότι δεν ψωνίζουν». Δεν είναι φτωχοί, οι ίδιοι πελάτες είναι. Απλώς έχουν λιγότερα χρήματα που τους τα τρώει ο πληθωρισμός, όπως τα τρώει και σε εμάς. Αυτή είναι η μόνη διαφορά με πέρυσι» ανέφερε.
Προγραμματισμός πτήσεων και τον Νοέμβριο
Όσον αφορά στον Οκτώβριο, η πλειάδα των ξενοδοχείων θα αρχίσει να κλείνει προς τα τέλη Οκτωβρίου. Το σύνολο δηλαδή θα κλείσει την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη. Θα μείνουν κάποια ξενοδοχεία ανοιχτά, έως το τέλος του Νοέμβρη, καθώς έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από διάφορους τουρ οπερέιτορς. Πρόκειται για μια προσπάθεια επέκτασης της σεζόν, η οποία ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες, μένει όμως να φανεί αν στο τέλος θα ευδοκιμήσει, κάτι που θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιες πτήσεις από τουρ οπερέιτορς που προγραμματίζονται για τα μέσα Νοέμβριου. Εμείς δεν καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια σαν επίσημη πολιτεία, φορείς, πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης και ξενοδόχοι, μαζί με τους επιχειρηματίες, να επιμηκύνουμε τη σεζόν ή να πάμε στους 12 μήνες τουρισμό. Αυτό φαίνεται ότι θα το καταφέρει η κλιματική αλλαγή. Ήδη με δεδομένο ότι ο καιρός πλέον τον Νοέμβριο είναι πολύ καλός, ωθεί τους τουρ οπερέιτορς -πρώτοι εξέφρασαν την επιθυμία Εγγλέζοι τουρ οπερέιτορς- να προχωρήσουν και να πάνε μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Αυτό μένει μόνο να το δούμε στην πράξη, διότι πολλές φορές έχει ειπωθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Εάν γίνει αυτό μην φανταστούμε όμως ότι όλα τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά μέχρι τέλος Νοεμβρίου, όμως το καλό είναι να ξεκινήσει. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εάν δεν ξεκινήσει, όπως και το αυτοκίνητο, δεν φρενάρει απότομα, φρενάρει σιγά-σιγά. Φέτος αυτοί που εξέφρασαν την επιθυμία ήταν οι Εγγλέζοι. Οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί το έχουν πει από χρόνια και έχουν κάνει και ανάλογες προσπάθειες. Μένει να δούμε πότε θα το προχωρήσουν. Πάντως ο καιρός είναι με το μέρος μας».
Τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου
Σε γενικές γραμμές η κίνηση που καταγράφεται στο νομό μέχρι στιγμής είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Οι τουρίστες έρχονται, αλλά πάνε σε φθηνότερα καταλύματα, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, επισημαίνοντας ότι στο τέλος της σεζόν, οπότε και θα κάνουν ταμείο, το κέρδος για τους επιχειρηματικούς κλάδους θα είναι περιορισμένο: «Τα αεροπλάνα είναι γεμάτα, τα καράβια είναι γεμάτα, πάρα του ότι το κόμιστρο έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι γεμάτες, αλλά και τα ημερήσια δρομολόγια που έχουν βάλει οι ναυτιλιακές και αυτά γεμίζουν κι ας είναι ακριβό το κόμιστρο. Αυτοί που έρχονται μέχρι στιγμής είναι παραπάνω από πέρυσι, αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στις ξενοδοχειακές κρατήσεις. Δηλαδή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και οι διανυκτερεύσεις δεν είναι ανάλογες της αύξησης του κόσμου. Για παράδειγμα τον προηγούμενο μήνα το αεροδρόμιο Ηρακλείου έδειξε 3,3% αύξηση σε αφίξεις, ενώ εμείς στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου είχαμε 1% μείωση στις διανυκτερεύσεις. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Όπως επίσης και τον Απρίλιο που ξεκινήσαμε νωρίς-νωρίς, τα ξενοδοχεία είχαν 14% μείωση στις διανυκτερεύσεις. Ο Μάιος είχε μια αύξηση, όπως και ο Ιούνιος. Ο Ιούλιος είχε μείωση. Ο Απρίλιος είχε μείωση 12,15% σε διανυκτερεύσεις. Ο Μάιος είχε αύξηση 14,08%. Ο Ιούνιος είχε αύξηση 6,25% και ο Ιούλιος μείωση 0,75%. Αυτά τα στοιχεία αφορούν στις διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Θεωρώ ότι ο Αύγουστος θα είναι ελάχιστα πιο κάτω. Αυτό που επίσης είναι σίγουρο είναι ότι στο τέλος της σεζόν, παρόλο τον κόσμο που θα έρθει, όλα τα τουριστικά μαγαζιά, ξενοδοχεία, διαμερίσματα, εστίαση, διασκέδαση, μπορεί να κάνουν παραπάνω τζίρο λόγω αύξησης τιμών, αλλά τα καθαρά κέρδη θα είναι πολύ λιγότερα από τα περυσινά, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Τα κέρδη είναι λιγότερα, διότι δεν μπορούν όλοι οι καταστηματάρχες να κατρακυλήσουν όλη την αύξηση του κόστους στον πελάτη, διότι έπειτα πλέον δεν θα μπορεί να ψωνίσει τίποτα. Οπότε αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να βάζουν ένα μέρος αύξηση και ένα μέρος το αφήνουν και το απορροφούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις».