28 °C Rethymno, GR
23/05/2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δεσμεύσεις για ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων

- Μ. Γκάγκα: Αναβαθμίζουμε το υφιστάμενο νοσηλευτικό ίδρυμα και συζητάμε για την ανέγερση νέου εκτός αστικού ιστού

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το νοσοκομείο Ρεθύμνου, τόσο σε ότι αφορά τη στελέχωση του με το απαραίτητο προσωπικό όσο και την αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, προκειμένου να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ασθενείς, εξέφρασε χθες από το Ρέθυμνο, οπού βρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα. Παράλληλα, η κ. Γκάγκα δήλωσε και την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου για μεταφορά του νοσοκομείου εκτός του αστικού ιστού και ανέγερση νέου σύγχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος στην έκταση του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά και τη διάθεση της Συγκλήτου να παραχωρήσει οικοπεδικό χώρο.

Συνοδευόμενη από τον βουλευτή του νομού Γιάννη Κεφαλογιάννη, τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, τον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Δημήτρη Αγαπίου, χθες το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός ξεναγήθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου Λευτέρη Μαρκάκη και τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας Ελισάβετ Γαννούση στις κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τους χώρους και να συζητήσει με το προσωπικό. Στη συνέχεια η κ. Γκάγκα πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των γιατρών και των νοσηλευτών.

Η κ. Γκάγκα απευθυνόμενη σε γιατρούς και εργαζόμενους, αλλά και σε δηλώσει της στους δημοσιογράφους, αναγνώρισε την καλή δουλειά που γίνεται στο νοσοκομείο και την προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό για αναβαθμισμένες υπηρεσίες, εντόπισε τα προβλήματα, κυρίως στους χώρους των χειρουργείων και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και δήλωσε τη διάθεση του υπουργείου να στηρίξει το νοσοκομείο, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις της η κ. Μίνα Γκάγκα, ανέφερε: «Είναι ένα νοσοκομείο στο οποίο υπάρχει καλό κλίμα ανάμεσα στο προσωπικό. Καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια, τόσο για την παροχή υψηλών υπηρεσιών στους ασθενείς όσο και για να είναι το νοσοκομείο τακτοποιημένο και σε καλή κατάσταση. Επειδή μάλιστα πέρασε από δω και ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, σημείωσε εξαιρετικά σχόλια για το Γ.Ν.Ρ. Υπάρχουν όμως και θέματα που πρέπει να τα δούμε. Χρειάζεται μια επέκταση το υφιστάμενο νοσοκομείο, αλλά και η μετακίνηση του εκτός του αστικού ιστού».

Ερωτώμενη η υπουργός, για τις προθέσεις ενίσχυσης του νοσοκομείου με προσωπικό, απάντησε ότι: «Προφανώς υπάρχει πρόθεση να στηρίξουμε το νοσοκομείο και σε προσωπικό και σε αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του. Ξεκινάμε ήδη με θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και θα έρθουν και θέσεις για ιατρικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό. Η γενική εικόνα πάντως που σχημάτισα, είναι πολύ θετική. Θέλουμε να δούμε και πως θα είναι το νοσοκομείο πιο λειτουργικό τώρα και να είναι και το προσωπικό ευχαριστημένο».

Για το θέμα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου ερωτώμενη από τους δημοσιογράφους η κ. Γκάγκα, απάντησε: «Σίγουρα θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και ήδη συζητάμε και τη μεταφορά του σε άλλο χώρο. Σε αυτή τη φάση αναβαθμίζουμε το υφιστάμενο νοσοκομείο. Σίγουρα ο νομός έχει αρκετό πληθυσμό που αυξάνεται με τον τουρισμό, έχει ανάγκες για καλύτερη εξυπηρέτηση στον τομέα της δημόσιας υγείας, είναι ένα νοσοκομείο που είναι γεμάτο όπως βλέπουμε από τις ροές του. Άρα θέλουμε να βοηθήσουμε, είμαστε διατεθειμένοι και πρέπει να το κάνουμε. Ξεκινάμε από αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα (επέκταση) και προχωράμε και σε άλλες λύσεις που είναι πολύ πιο μακροχρόνιες (νέο νοσοκομείο)».

Ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, μεταξύ άλλων, επανέλαβε το όραμα του Ρεθύμνου για ένα νέο σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο, γιατί νομίζω ότι μέσα από τον διάλογο που έγινε και με τις υπηρεσίες υγείας και με τους εργαζόμενους, απαντήθηκαν πάρα πολλά από τα ζητήματα που τεθήκαν στο τραπέζι. Είχα τη δυνατότητα να της θέσω για μια ακόμα φορά το ζήτημα της κτηριακής ενίσχυσης του νοσοκομείου, τόσο στο κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης, όσο και το ζήτημα της μελέτης για την επέκταση της νέας πτέρυγας, κάτι το οποίο ούτως η άλλως είμαστε σε αγαστή συνεργασία και με τη νέα διοίκηση του υπουργείου Υγείας και είναι να δημοπρατηθεί τις επόμενες εβδομάδες και η ενεργειακή αναβάθμιση και η μελέτη για την επέκταση. Αυτό θα αποσυμφορήσει πολύ τους υπάρχοντες χώρους μέχρι να πάμε στη διαδικασία του νέου νοσοκομείου, κάτι το οποίο και η ηγεσία του νέου υπουργείου Υγείας το μελετά και βεβαίως είναι θετική».

Υπενθυμίζεται πως ήδη «τρέχει» και αναμένεται να βγει τους επόμενους μήνες μια προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ, για θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό, αφορά και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, αναφερόμενη στη στελέχωση του ιδρύματος με προσωπικό τόνισε: «θα ενεργοποιήσουμε αυτό που είχαμε κάνει και στην προκήρυξη του 2020, θα ενισχύσουμε περιφερειακά νοσοκομεία, θα δώσουμε περισσότερες θέσεις και ειδικότητες αιχμής. Από κει και πέρα έχουμε μια μεγάλη προκήρυξη για νοσηλευτικό προσωπικό, που το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πάρει ένα μεγάλο ποσοστό για μόνιμες θέσεις τους επόμενους μήνες. Φυσικά καλύπτουμε τις ανάγκες και με επικουρικό προσωπικού, όπου χρειαστεί. Εγκρίθηκε ήδη μια θέση παιδιάτρου για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Τη Δευτέρα θα υπογράψουμε και τις συμβάσεις με το επικουρικό προσωπικό» είπε.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για δημιουργία νέου νοσοκομείου σε οικόπεδο που παραχωρεί το πανεπιστήμιο Κρήτης, η κ. Μπορμπουδάκη επανέλαβε ότι επιστημονική επιτροπή θα κάνει εξειδικευμένη πρόταση για το θέμα στο υπουργείο «Έγινε μια συνάντηση με τον πρύτανη την προηγούμενη Παρασκευή, συζητήσαμε για την παραχώρηση του οικοπέδου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η υπουργός έχει ενημερωθεί και όλη η πολιτική ηγεσία και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους τοπικούς φορείς, ζητήσαμε από την υπουργό να βγει μια επιστημονική επιτροπή, η οποία θα κάνει μια συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός. Το έχουμε συζητήσει και με τον κ. Κεφαλογιάννη, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς, για να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση και μια συμπληρωματική πρόταση για την αξιοποίηση του υφιστάμενου κτηρίου. Η ενεργειακή αναβάθμιση προχωράει, η ένταξη της μελέτης και η χρηματοδότηση για την επέκταση του κτηρίου προχωράει, επομένως θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες υγείας. Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε υποδομή μπορεί να αναβαθμίσει τις δομές υγείας. Ο στόχος μας είναι να το συνδέσουμε και με τις δομές υγείας».

Κρίσιμο το ζήτημα της στελέχωσης

Η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας Ελισάβετ Γιαννούση, τόνισε στην υπουργό τα κρίσιμα ζητήματα στελέχωσης του νοσοκομείου με γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως είναι οι, αναισθησιολόγοι και οι γιατροί των ΤΕΠ .

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Μανόλης Χριστοδουλάκης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες αλλά και στην έλλειψη βοηθητικό προσωπικού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ουσιαστικό ότι τρίτη φορά έρχεται υπουργός υγείας στο Ρέθυμνο. Ελπίζουμε να δώσετε λύσεις και απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα. Βασική στοχοθεσία της Ένωσης Γιατρών είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών. Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στην έλλειψη αναισθησιολόγων, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί όλος ο χειρουργικός τομέας που διαθέτει επτά χειρούργους, έξι ορθοπεδικούς, πέντε μαιευτήρες και δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά χειρουργεία. Ουσιαστικά καταλήγει ένας ασθενής στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργικές επεμβάσεις, παρόλο που το νοσοκομείο έχει προσωπικό για να παρέχει υπηρεσίες εξαιρετικού επιπέδου. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για τις άγονες ειδικότητες».

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αύξησης των κλινών ΜΕΘ ,λέγοντας: «Ένα σημαντικό κομμάτι είναι ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ. Και δεν εννοώ μόνο κρεβάτια και αναπνευστήρες, αλλά στελέχωση της ΜΕΘ με ιατρικό εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και να υπάρχει αναλογία νοσηλευτών προς κάθε κρεβάτι της ΜΕΘ. Η στοχοθεσία είναι για τουλάχιστον 15 κλίνες. Ωστόσο, έχουμε πρόβλημα χώρου».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών δεν παρέλειψε να επισημάνει και την ανάγκη πρόσληψης βοηθητικού και παραϊατρικού προσωπικού και κατέληξε λέγοντας, ότι: «Έχει μειωθεί η αναλογία μόνιμου – επικουρικού προσωπικού, το επικουρικό είναι σήμερα περισσότερο από 80 άτομα».

Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που προγραμματίζονται, της επέκτασης του Γ.Ν.Ρ. αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης, επεσήμανε ωστόσο ότι παραμένει πάγιο το αίτημα για την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι η κ. Γκάγκα είπε ότι το υπουργείο θα προσπαθήσει να δώσει 50 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ που θα δημοσιευτεί το προσοχές διάστημα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργακάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των συμβασιούχων, αλλά και στους υπάλληλους με – σύμβαση ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που αφορά εργαζόμενους καθαριότητας και φύλαξης του νοσοκομείου.

Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου και την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον αρμόδιο Κώστα Χλίβερο . Ήδη υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταστέγαση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου, καθώς έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου.