19 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ 14 ΚΑΙ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Δια Πυρός»: Αναπηρία και προσφυγιά στον πυρήνα της χοροθεατρικής παράστασης

Ένα έργο της ομάδας σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co που αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία

Η παράσταση «Δια Πυρός» της ομάδας σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00, στο θέατρο Ερωφίλη του φρουρίου Φορτέτζα Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η Dagipoli Dance Co, είναι μια μικτή ομάδα σύγχρονου χορού, που δημιουργήθηκε από το Γιώργο Χρηστάκη το 2004. Ο πυρήνας της αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία. Έγινε ευρέως γνωστή για την πολύχρονη πια δράση της, στα Ελληνικά και διεθνή καλλιτεχνικά ύδατα, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων και καταξιωμένων συντελεστών από τον χορό, τη μουσική και το θέατρο, συνοδοιπόρων όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή την τολμηρή προσπάθεια.

Τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα του έργου «Δια Πυρός», είναι η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων, αναφορικά με την καταπίεση που βιώνουν, τον χώρο που τους δίνουν οι κοινωνίες να δράσουν, και την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Χρηστάκης, χορογράφος, χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο: Λαμβάνοντας υπ’ όψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιρροές, ερευνούμε το φάσμα και τις διαδικασίες ενσωμάτωσης και αποδοχής αυτών των πληθυσμών, μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις, και τον ρόλο τους στην εξέλιξη των κοινωνιών και του πολιτισμού.

Ένας επαναπροσδιορισμός της τέχνης, του «διαφορετικού άλλου», του πρόσφυγα, του ανάπηρου, της ίδιας της ζωής, του ίδιου του εαυτού, των συναισθημάτων, της σχέσης με το σώμα, το νου και την ψυχή.

Η πεποίθηση πως η επαφή μεταξύ δύο πληθυσμών κάτω από προϋποθέσεις ισότιμης, ποιοτικής συνεργασίας, συνθηκών συχνής επαφής και ουσιαστικής γνωριμίας, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί να σταματήσει την άγνοια και να αυξήσει την γνώση ανάμεσα στους πληθυσμούς και να οδηγήσει σε ανάλογη διαφοροποίηση της μεταξύ τους στάσης.

Η βέλτιστη επαφή οδηγεί στη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και σε επαναξιολόγηση των ομάδων των πληθυσμών, με την έννοια ότι η πολιτισμική ανταλλαγή αλλάζει τις «παρωχημένες» απόψεις και συνδέεται με μειωμένο εθνοκεντρισμό. Δημιουργούνται νέες κοινωνικές ταυτότητες, που αμβλύνουν τις κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις αποτρέποντας έτσι τις κοινωνικές διακρίσεις.

Διάρκεια παράστασης:1 ώρα και 15’

 

Συντελεστές

Σύλληψη – Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Σκηνοθεσία – Δραματουργία : Ευγενία Αρσένη

Σύνθεση – εκτέλεση μουσικής: Κώστας Λειβαδάς

Τραγούδι: Ελένη Τσαλιγοπούλου

Αφήγηση: Αναστάσης Κολοβός – Σωτήρης Ταχτσόγλου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Χορεύουν: Φαίη Μάλαμα, Ελένη Κόντζιλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Γιάννης Χαλδαίος, Αλέκος Μπλάτζε, και Γιώργος Χρηστάκης.