Εκδήλωση «Γιορτής Μαθητικής Δημιουργίας» για το σχολικό έτος 2025-26 στο Σπίτι του Πολιτισμού
Εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν μία διαδραστική, εναλλακτική και αποδεδειγμένα αποτελεσματική μορφή μάθησης, τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων συνιστούν επίσης έναν τρόπο ορατής αποτύπωσης και διάχυσης των απτών αποτελεσμάτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας που παρέχεται στα σχολεία σήμερα. Ξεφεύγοντας από τα στενά όρια των έτσι και αλλιώς παλαιωμένων εκπαιδευτικών εγχειριδίων και του τυποποιημένου προγράμματος σπουδών, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία μέσα από βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ευρωπαϊκά προγράμματα και συνέργειες με μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο, να αποκτήσουν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες γνώσεις για σειρά επίκαιρων θεμάτων. Η υγεία, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η επαφή με τον πολιτισμό, η αγωγή σταδιοδρομίας είναι οι βασικές θεματικές, μέσω των οποίων μαθητές και εκπαιδευτικοί ενισχύουν την αλληλεπίδρασή τους με την τοπικής κοινωνία, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στην καλλιέργεια στάσεων και αξιών και στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία. Τα παραπάνω αποτελέσματα αυτών των πολύμηνων εθελοντικών δράσεων παρουσίασαν χθες το πρωί στο Σπίτι του Πολιτισμού, μαθητές και εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της «Γιορτής Μαθητικής Δημιουργίας» για το σχολικό έτος 2025-26. Κατά το σχολικό έτος 2025-26 υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται συνολικά 190 προγράμματα, εκ των οποίων 45 αφορούν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, 29 την Αγωγή Υγείας, 109 τα Πολιτιστικά Θέματα και 7 την Αγωγή Σταδιοδρομίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και τόνισε τόσο τον εθελοντικό χαρακτήρα των δράσεων, όσο και τη σημασία της συμβολής τους στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος εντός του σχολείου.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αναπληρωτής διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Παναγιώτης Αντωνιάδης: «Τα προγράμματα αναδεικνύουν την εξωστρέφεια των σχολικών μονάδων προς την κοινωνία, την δημιουργικότητα, τη σύμπραξη, τη συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς. Είναι ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι για τους μαθητές. Αυτά που λαμβάνουν μέσα από αυτές τις δράσεις είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει μέσα στη σχολική ζωή». Επιπλέον, ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι: «Οι εκπαιδευτικοί στον ελεύθερό τους χρόνο εργάζονται για τους μαθητές, για να μπορούμε να δούμε αυτές τις εργασίες, βάζοντας πάνω από όλα το όφελος των μαθητών. Ο αριθμός των προγραμμάτων φτάνει τα 190, που αποδεικνύει την αγάπη για αυτό που κάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που συμμετέχουν εθελοντικά. Η υλοποίηση των προγραμμάτων αφήνει αποτύπωμα στους μαθητές για την μετέπειτα ζωή τους, τους δίνει εφόδια και γνώσεις, που μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο να τα δεχτούν». Με τη σειρά της, η Κερασία Πετρογιάννη, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων στην ΔΔΕΡ και φιλόλογος αναφέρθηκε στις πολύμηνες, εθελοντικές δράσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται φέτος στα σχολεία του Ρεθύμνου. «Οι εκπαιδευτικοί θέλουν, κανείς δεν τους υποχρεώνει, να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των σχολείων και ευαισθητοποιούν τα παιδιά σε θέματα, όπως το περιβάλλον, η υγεία, ο πολιτισμός, η εργασία, η αγωγή σταδιοδρομίας και κάνουν βιωματικές, στοχευμένες δράσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εργασίες στο πεδίο και αναπτύσσεται ένα καλό κλίμα μέσα από αυτήν την εθελοντική συνεργασία και αυτό θεωρούμε και έχουμε δει ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία των σχολείων», σημείωσε, ενώ επίσης συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και μη μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία διακρίνονται μόνο εντός της σχολικής κοινότητας.

«Ρέθυμνο: ο τόπος μου ένα ολόκληρο βιβλίο»
Περίπου 9 με 12 προγράμματα πραγματοποιούνται στο 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, ένα σχολείο, που όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση, στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη γραφή και την ανάγνωση. Η διευθύντρια του σχολείου, Φλωρέττα Συκιώτη, παρουσίασε στο βήμα το πρόγραμμα με τίτλο «Ρέθυμνο: ο τόπος μου ένα ολόκληρο βιβλίο», το οποίο αποτελεί ένα σύγγραμμα που συνέθεσαν οι μαθητές με κείμενα, ένθετα και λευκώματα που δημοσίευσαν εδώ και χρόνια στις σχολικές εφημερίδες. Μάλιστα, η ελπίδα της διεύθυνσης του σχολείου είναι το βιβλίο να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ μέσω αυτού το σχολείο θα συμμετέχει στο 4ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο με τίτλο: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου». «Αποτελεί μία ανθολόγηση των άρθρων που κατά καιρούς οι μαθητές μας εδώ και επτά χρόνια τώρα έχουν γράψει σε εφημερίδες, άρθρα και συνεντεύξεις σε Ρεθεμνιώτες διευθυντές, επαγγελματίες, απλούς ανθρώπους, όλα αυτά έχουν περάσει μέσα στο βιβλίο. Όλα αυτά δεν θα έχουν κάποια σειρά, θα μπορείς δηλαδή να το γυρίσεις σε όποια σελίδα θες και να διαβάσεις ένα κομμάτι και ευελπιστώ ότι θα γίνει πολύ καλή δουλειά», σημείωσε η κ. Συκιώτη με την οποία συνομίλησαν τα «Ρ.Ν.». Αναφορικά τώρα με το περιεχόμενο των κειμένων, εξήγησε: «Έχουμε ξεκινήσει από την ιστορία του τόπου, αφορούν ανθρώπους που πήραμε συνέντευξη, όπως Μικρασιάτες, είτε άλλους στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα μνημεία του τόπου, το καρναβάλι, τους πολιτικούς θεσμούς, το Λύκειο Ελληνίδων, το Λαογραφικό Μουσείο, τους 4 Μάρτυρες, δηλαδή ένα συνονθύλευμα πραγμάτων που τόσο καιρό τα μαζεύαμε, τα μαζεύαμε και τα βγάζαμε με την εφημερίδα μας. Τα παιδιά έψαξαν, ερεύνησαν, κάναμε εκπαιδευτικές εκδρομές, φωτογράφιζαν κτίρια και μνημεία, ζωγράφιζαν», κατέληξε η κ. Συκιώτη, σημειώνοντας τέλος ότι στο δεύτερο κομμάτι του βιβλίου αποτυπώνεται η φωνή των ίδιων των παιδιών, μέσα από σκίτσα, μαντινάδες και άρθρα για το πώς βλέπουν το Ρέθυμνο σήμερα.

Συνέργειες με άλλα σχολεία της Ηπείρου και της Κρήτης
Δύο προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων, για την Κρητική παράδοση και τον Κρητικό πολιτισμό, με επίκεντρο τη μουσική, τη διατροφή, τον χορό και την τοπική διάλεκτο παρουσίασαν στην εκδήλωση οι εκπαιδευτικοί του 3ου ΓΕΛ Ρεθύμνου. Στα προγράμματα συμμετείχαν μαθητές της Α και Β Λυκείου και στο πλαίσιο αυτών οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αλληλεπίδρασαν με σχολεία της Ηπείρου, του Μετσόβου και του ΓΕΛ Πεδινής Ιωαννίνων, καθώς και του Μακρύ Γιαλού Κρήτης. «Επισκεφθήκαμε το Μέτσοβο και συγκεντρωθήκαμε όλα τα σχολεία εκεί και στη συνέχεια μιλήσαμε στην κρητική διάλεκτο, ακούσαμε τα βλάχικα, χορέψαμε ηπειρώτικα, χορέψαμε πεντοζάλι και γίναμε ένα. Προχθές μαζευτήκαμε στο 3ο ΓΕΛ το δικό μας σχολείο, όπου κάναμε μία μεγάλη γιορτή, πάλι με μουσική, χορό, φαγητό και μαντινάδες», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η εκπαιδευτικός Μελιντζή Ιωάννα, σημειώνοντας επίσης ότι: «Κάτι που δεν περιμέναμε να μελετήσουμε είναι ιδιαίτερα το κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Είδαμε να ξεπροβάλλει η ιστορία του Καπετάν Στυλιανού Κλειδή από τα Αγκουσελιανά, ο οποίος έπεσε στο Μέτσοβο πολεμώντας για την απελευθέρωση του Μετσόβου και αυτό ήταν το επιστέγασμα σε αυτήν τη δράση». Αντίστοιχα, η εκπαιδευτικός Κατερίνα Μιχούλα ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Ουσιαστικά μία ανταλλαγή κουλτούρας, αλλά και σύμπτυξης, επικοινωνίας, συνεργασίας ανάμεσα και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που είχαν μία απίστευτη αλληλεπίδραση. Είναι μία τυχαία γνωριμία σε μία τυχαία εκδρομή, όπου δύο συνάδελφοι είπαν «δεν κάνουμε ένα δίκτυο σχολείων;» και ξαφνικά μέσα σε δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε κιόλας». Τέλος, η Χρυσούλα Φραγκιαδάκη, εκπαιδευτικός στο σχολείο αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα που επίσης εκπονείται για πολλά χρόνια στο σχολείο, με τίτλο «Ρητορική παιδεία». «Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν, να συζητήσουν διάφορα θέματα επίκαιρα και μη, να προβληματιστούν πάνω σε αυτά, να συνεργαστούν και να εκφράσουν άποψη τεκμηριωμένα. Φέτος το πρόγραμμα έδωσε μία πολιτική διάσταση διότι συμμετείχαμε σε διάφορες οργανώσεις και δράσεις, όπως στην προσομοίωση ευρωκοινοβουλίου, το 1ο μαθηματικό συνέδριο προσομοίωσης διεθνών οργανισμών, όπου συζητήθηκαν θέματα εντελώς επίκαιρα, όπως η ειρήνη στον σύγχρονο κόσμο, η μετανάστευση των λαών και τις επιδράσεις στη χώρα υποδοχής, τα έμφυλα στερεότυπα, της Τεχνητής νοημοσύνης κ.λπ.», σημείωσε.













