Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει τον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας «Inno-storming» με στόχο την ενίσχυση και τη στήριξη της δημιουργικότητας, ειδικά των νέων ερευνητών του Ιδρύματος, και στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας.
Η δράση Inno-storming απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές ή ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους.
Οι ομάδες που θα συμμετέχουν μπορεί να αποτελούνται από φοιτητές ενός ή περισσότερων ακαδημαϊκών/ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν σ’ ένα αρχικό στάδιο τη επιχειρηματική τους ιδέα.
Οι φοιτητές ή ερευνητικές ομάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση του Inno-storming θα πρέπει:
- Να παρουσιάσουν μια καινοτόμο ιδέα για ένα προϊόν ή υπηρεσία μέσω ενός επιχειρηματικού μοντέλου.
- Να έχουν ερευνήσει σ’ ένα πρώτο στάδιο την αγορά, έχοντας προσδιορίσει την ομάδα-στόχο στην οποία απευθύνεται το νέο αυτό προϊόν/υπηρεσία
- Να έχουν ερευνήσει την υπάρχουσα τεχνολογία και τον ανταγωνισμό, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης της ιδέας
- Να έχουν έρθει σε συνεννόηση με κάποιον Καθηγητή του ακαδημαϊκού/ερευνητικού ιδρύματος, ο οποίος θα έχει τον ρόλο του επιβλέποντα στην υλοποίηση του πρωτοτύπου.
- Να υποβάλλουν μια πλήρη πρόταση, στην οποία θα τεκμηριώνεται η πρωτοτυπία, οι προοπτικές, η μεθοδολογία υλοποίησης και η βιωσιμότητα της ιδέας, καθώς και η δέσμευση για την υλοποίηση της, με τη σύμφωνη γνώμη συνεργαζόμενων καθηγητών.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν σχεδιάσει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία υλοποίησης, να έχουν καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των επιμέρους ενεργειών, να έχουν προϋπολογίσει το κόστος υλοποίησης του έργου και να έχουν συζητήσει για την πιθανή κατανομή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας μεταξύ των μελών της ομάδας έργου (φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών και λοιπών μελών).
Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για την κάλυψη δαπανών μικροεξοπλισμού, αναλωσίμων, κ.λπ. Κατά περίπτωση, ενδέχεται επιπλέον να διατεθεί ένα ποσό για τη μετακίνηση των μελών της ομάδας με σκοπό την εκτέλεση πειραμάτων, την προώθηση του πρωτοτύπου, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας κ.λπ. Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός ανά ομάδα ανέρχεται σε 2.500€.
Μπορούν να συμμετέχουν όσες ομάδες επιθυμούν, ενώ θα χρηματοδοτηθούν οι 12 (δώδεκα) πρώτες ομάδες που θα υποβάλουν πρόταση (σειρά προτεραιότητας).
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Ο χρόνος υλοποίησης της δράσης: Αύγουστος 2023 ως 15 Σεπτεμβρίου 2023.
Διαδικασία αξιολόγησης
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και στελέχη από το οικοσύστημα καινοτομίας. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί με βάση τα κριτήρια του ακόλουθου πίνακα:
– Σύλληψη Ιδέας
- Πρωτοτυπία ιδέας
- Σαφώς καθορισμένη ιδέα
- Προοπτική για περαιτέρω διερεύνηση
– Υλοποίηση
- Μεθοδολογία υλοποίησης
- Προϋπολογισμός σωστά τεκμηριωμένος
- Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
– Πιθανότητα Προώθησης στην Αγορά
- Επίπεδο ωριμότητας
- Σχέση ιδέας με ανάγκες αγοράς
- Μελλοντική πιθανή βιωσιμότητα της ιδέας
– Ανθρώπινοι Πόροι
- Σύνθεση/Δέσμευση ομάδας υλοποίησης
- Επιχειρηματικό προφίλ μελών ομάδας
- Συμβατότητα με τα αντικείμενα του Ιδρύματος
Η βαθμολόγηση κάθε κριτηρίου από τον κάθε αξιολογητή γίνεται από το 1-10. Οπότε, η τελική βαθμολογία κάθε πρότασης θα προκύπτει ως άθροισμα των βαθμολογιών στα επιμέρους 13 κριτήρια. Οι προτάσεις θα καταταχθούν με φθίνουσα συνολική βαθμολογία και θα επιλεγούν οι 3 καλύτερες.
Για την τελική αξιολόγηση των προτάσεων, οι ομάδες θα κληθούν να κάνουν μια σύντομη παρουσίαση (pitch presentation) ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης. Οι τρεις προτάσεις που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα λάβουν ως επιβράβευση το ποσό των €5.000,00 έκαστη με τη μορφή παροχών σε είδος (αναλώσιμα εργαστηρίου, συμμετοχές σε συνέδρια, μετακινήσεις κλπ) ή/και υπηρεσίες.
Οι παροχές αυτές σκοπό θα έχουν να βοηθήσουν στην περεταίρω εξέλιξη της ιδέας που θα κατατεθεί.
Επίσης, οι τρεις ομάδες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα συμμετέχουν κατά προτεραιότητα σε μελλοντικές δράσεις εκπαίδευσης σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που θα διοργανώνει το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Υποβολή αιτήσεων
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2023. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο kto@uoc.gr
Πληροφορίες ή διευκρινήσεις για τη συγκεκριμένη δράση παρέχονται επικοινωνώντας οι ενδιαφερόμενοι με:
1) Μανώλη Βεργετάκη, τηλ. 2810393160, email: kto@uoc.gr
2) Άννα Δοξαστάκη, τηλ. 2810393157, email: kto@uoc.gr