Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ελληνική ομάδα «InnoGo» του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατακτώντας την τρίτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας EUSAIR POPRI Youth 2025, στην κατηγορία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε φέτος στις 6 και 7 Μαΐου στη Γεωργιούπολη Χανίων, με συντονιστή το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ Κρήτης) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας (IBO) της Περιφέρειας Κρήτης. Το ΕΤΕΠ Κρήτης συμμετέχει διαχρονικά στην πρωτοβουλία EUSAIR POPRI Youth, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Primorski Tehnološki Park της Σλοβενίας, ενώ φέτος ανέλαβε και τον συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR) και έχει ως στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικής κουλτούρας από εννέα ευρωπαϊκές χώρες.
Το καινοτόμο προϊόν της ελληνικής ομάδας, με τίτλο «IgnisGuard», αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές, αξιοποιώντας αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη. Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές: Χρήστο Παπαναστασίου, Αλέξανδρο Χαχάλη, Στέργιο Χαΐτογλου, Εμμανουήλ Δοξαστάκη, Εμμανουήλ Πολυχρονάκη και Ιωάννα Θεοδοσίου, με μέντορες τους Νικόλαο Σηφάκη και Στυλιανό Μανούδακη.
Στην κατηγορία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την πρώτη θέση κατέλαβε ομάδα από τη Σερβία, ενώ τη δεύτερη ομάδα από τη Σλοβενία. Στην κατηγορία των μαθητών, την πρωτιά κατέκτησε ομάδα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σλοβενία να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του ΕΤΕΠ Κρήτης, δήλωσε σχετικά: «Είναι τιμή για εμάς να φιλοξενούμε στην Κρήτη έναν διεθνή διαγωνισμό που αναδεικνύει τη δυναμική της νεανικής επιχειρηματικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν, αλλά και στην ομάδα InnoGo για την εξαιρετική της διάκριση. Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των ελληνικών πανεπιστημίων. Δεν είναι τυχαίο ότι και το 2024, φοιτητική ομάδα του ίδιου Ιδρύματος είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον ίδιο διαγωνισμό. Ως φορέας που ενισχύει τη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία, στηρίζουμε δράσεις που καλλιεργούν την επιχειρηματική σκέψη, ενισχύουν την εξωστρέφεια και αναδεικνύουν την Κρήτη ως τόπο δημιουργίας και προόδου».
Κριτική Επιτροπή
Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιστήμης, της καινοτομίας και της αγοράς:
Ευαγγελία Γοντικάκη, Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Γεωενέργειας, ΙΤΕ
Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Μύλοι Κρήτης Α.Ε.
Γιώργος Αραμπατζής, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης
Πέτρος Μαρινάκης, Διευθυντής, Βοτανικό Πάρκο Κρήτης
Στέλιος Αρχοντάκης, Ιδρυτής και CEO, BioCoS
João Malva, Διευθυντής, Ινστιτούτο Φαρμακολογίας και Πειραματικής Θεραπευτικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κοΐμπρα (Πορτογαλία)
Το ΕΤΕΠ Κρήτης στηρίζει διαχρονικά δράσεις που ενδυναμώνουν την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, προωθώντας τη σύνδεση της γνώσης με την κοινωνία και την αγορά, ενώ αποτελεί τον μοναδικό φορέα από την Ελλάδα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία «EUSAIR POPRI youth», με στόχο τη στήριξη, την προώθηση και την προβολή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Κρήτης διεθνώς.