19 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΠΑΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Με διαλείμματα η εξέλιξη του αρδευτικού έργου του Ρεθύμνου

Τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στο μεγάλο για το Ρέθυμνο έργο κατασκευής των αρδευτικών δικτύων στα ανατολικά της πόλης. Το έργο προχωρά με απελπιστικά αργούς ρυθμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα καθιστώντας αδύνατη πρακτικά την ολοκλήρωσή του στα πλαίσια της παράτασης που έχει ήδη δοθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση του έργου που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020 προέβλεπε χρόνο παράδοσης του έργου τους 18 μήνες. Ήδη έχουν παρέλθει δυο χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ.

Κατά πληροφορίες το έργο που είχε σταματήσει, καθώς ο εργολάβος δεν είχε υλικά να το προχωρήσει, επανεκκινεί, αφού παρελήφθησαν οι σωλήνες (χθες), 600 περίπου μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ο εργολάβος θα συνεχίσει το έργο τοποθετώντας αυτούς τους σωλήνες, προς το Χαμαλεύρι και ακολούθως, αφού πληρωθεί θα κάνει τη νέα παραγγελία. Μεγάλο ερωτηματικό είναι το πότε θα φτάσουν οι νέες προμήθειες και για πόσο καιρό το έργο θα παραμείνει χωρίς εξέλιξη. Οι ρυθμοί είναι πολλοί αργοί, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ούτε τον Μάιο, οπότε και λήγει η νέα παράταση όπου έχει δοθεί στον ανάδοχο αυτό θα ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης, το έργο, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι. «Είναι δύσκολα τα πράγματα με αυτό το έργο. Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση και το έργο παρότι έχει περάσει τόσος καιρός έχει εκτελεστεί κατά το ήμισυ.

Ήρθαν οι σωλήνες και γίνεται πάλι η εκκίνηση του έργου. Ο εργολάβος παρέλαβε σωλήνες 600 μέτρων και ξεκινάμε την τοποθέτησή τους. Οι σωλήνες αυτοί σημαίνουν ένα μήνα εργασιών μέχρι να έρθουν και άλλοι. Έχουμε από κοντά το έργο και το παρακολουθούμε. Η παράτασή του είναι μέχρι τον Μάιο. Θα δούμε που θα φτάσει, εάν προχωρήσει σιγά-σιγά τουλάχιστον. Τα 600 μέτρα που θα δουλέψει τώρα είναι από Λούτρα προς Χαμαλεύρι» ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκος 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το Φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.

Έως τις 30 Μαρτίου οι προσφορές στο έργο του διυλιστηρίου

Εν τω μεταξύ μετά την παράταση που δόθηκε, οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Μαρτίου, για να καταθέσουν προσφορές για το έργο που αφορά την: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού». Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του ως «δικαιούχος».

Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ Προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και Διευθύνουσα και Επιβλέπουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ.

Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών Δήμου Ρεθύμνης.

Όπως αναφέρεται στην συνοπτική διακήρυξη του έργου, το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και των υδραγωγείων προσαγωγής και διανομής περιλαμβάνει: την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα έξι μηνών, την κανονική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 42 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.

Σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, ο Ο.Α.Κ. έχει ολοκληρώσει και τη μελέτη για την άρδευση περιοχών του δήμου Αμαρίου ανάντη του Φράγματος Ποταμών σε Βολιώνες, Παντάνασσα, Πατσό και Αγία Φωτεινή. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η μελέτη στον δήμο Αμαρίου και στη συνέχεια θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του έργου που ανέρχεται στα 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ.