Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα Συνελεύσεων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα παρουσιαστεί διάλεξη του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη, Γιώργου Καλούδη, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του μουσικού ερευνητικού έργου που έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπό την επιστημονική εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Μανώλη Σειραγάκη, με τίτλο «Δημιουργία εκπαιδευτικής μεθόδου για την Κλασική Κρητική Λύρα (ΚΚΛ) και εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογικών μέσων στην ερμηνεία της».
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρονται σΕ Το μουσικό ερευνητικό έργο υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Η μέθοδος αυτή έχει σκοπό να οδηγήσει βήμα προς βήμα τον/την μουσικό που επιθυμεί να εκπαιδευτεί στην ερμηνεία της κλασικής μουσικής στην Κλασική Κρητική Λύρα (ΚΚΛ), προσφέροντάς του/της τα κατάλληλα τεχνικά εργαλεία.
Τι σημαίνει ο όρος «Κλασική Κρητική Λύρα»; Η Κρητική Λύρα είναι ένα αρχαίο όργανο που χρησιμοποιήθηκε στην ερμηνεία της παραδοσιακής κρητικής μουσικής επί αιώνες.
Η λέξη «κλασική», αναφέρεται στο ρεπερτόριο της μουσικής που ερμηνεύει. Για παράδειγμα, χαρακτηρίζουμε ένα βιολί, ένα πιάνο, μια κιθάρα κτλ, ως κλασικό, τζαζ, παραδοσιακό ανάλογα το ρεπερτόριο που αυτό ερμηνεύει και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί.
Η ερμηνεία της ΚΚΛ βασίζεται στην κλασική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται στα έγχορδα με δοξάρι. Οι κλασικές τεχνικές αριστερού και δεξιού χεριού, η διεύρυνση της τονικής έκτασης του οργάνου με την 4η χορδή (ΝΤΟ), η χρήση χορδών τσέλου και η χρήση μπαρόκ δοξαριού, παράγουν τον διαφορετικό ήχο της ΚΚΛ και προσθέτουν στην ηχητική της παλέτα όλα εκείνα τα χρώματα που είναι αναγκαία για την ερμηνεία κλασικής μουσικής.
Η κατασκευή της ΚΚΛ, βασίστηκε στα σχέδια των παλαιών παραδοσιακών κρητικών λυρών, όπως αυτό που σώζεται στο ημερολόγιο του Sir Arthur Evans, και μαρτυρίες γερόντων της Κρήτης.
Η εκπαιδευτική μέθοδος, δημιουργήθηκε ως βοηθητικό εργαλείο που συγκεντρώνει επιλεγμένες κλασικές τεχνικές για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης της ΚΚΛ.
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αφορούσαν:
Πρώτον, στην αναζήτηση, καταγραφή, πρακτική εφαρμογή, επιλογή και δημιουργία ασκήσεων μουσικής εκπαίδευσης βασισμένων στις μεθόδους διδασκαλίας της δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής.
Δεύτερον στην εύρεση μιας μουσικής σημειογραφίας ειδικά προορισμένης για την ΚΚΛ, βασισμένη στη σημειογραφία της δυτικής κλασικής μουσικής, καθώς και τη δημιουργία μιας νέας σημειογραφίας, η οποία θα απέδιδε την ήδη υπάρχουσα ερμηνευτική δεξιοτεχνία όπως αυτή έχει καταγραφεί στη δισκογραφία του ερευνητή (La Rêveuse: Early Music on the Classical Cretan Lyra / 2022, Yiorgos Kaloudis: Driopi / 2020 & Aptera / 2019 με αυθεντικές συνθέσεις του ερευνητή, J.S.BACH: Cello Suites on the Cretan Lyra / 2016 & 2017), ώστε να καλύψει τις μεθόδους καταγραφής που δεν καλύπτονται από τη δυτική μουσική σημειογραφία.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε καταγραφή και ανάλυση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (όπως κάρτες ήχου, equalizers, effects, loopers κ.λπ.) και ο τρόπος εφαρμογής τους στην ΚΚΛ, ως ένα ειδικό κεφάλαιο της μεθόδου.