11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΔΥΟ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΧΘΕΣ

Διανοίξεις δρόμων για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης

Με κύριο στόχο τη σύνδεση γειτονιών της πόλης μεταξύ τους και τη διάθεση δημόσιου χώρου στους πολίτες αλλά και την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ο δήμος Ρεθύμνου προχωρά σε διανοίξεις δρόμων. Στο πλαίσιο αυτό χθες υπέγραψε δυο σχετικές συμβάσεις έργων και συγκεκριμένα:

  • Τη σύμβαση του έργου «Διάνοιξη δρόμων εντός του σχεδίου της πόλης του Ρεθύμνου», του δήμου Ρεθύμνης, προϋπολογισμού 400.000€, με χρηματοδότηση από πόρους του δήμου.
  • Τη σύμβαση του έργου «Εφαρμογή του σχεδίου πόλης στην Πολεοδομική ενότητα Μασταμπά – Καλλιθέας», το οποίο αφορά ειδικότερα τις οδούς Αριστοτέλους, Μικρασιατών και Παπαδάκη, έχει προϋπολογισμό 233.923,47€ κι χρηματοδοτείται από πόρους του δήμου – Εισφορές σε χρήμα.

Ανάδοχος και στα δυο έργα είναι ο Κώστας Παπαδάκης που για το πρώτο έργο προσέφερε έκπτωση σε ποσοστό   44% και στο δεύτερο  37,1%. Υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα το επιτρέψουν εκτιμάται ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης των δυο εργολαβιών είναι οι έξι μήνες.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης σε δηλώσεις του: «Στην ουσία δημιουργούμε διεξόδους μέσα από παρεμβάσεις που ανακουφίζουν την πόλη, δημιουργούμε επικοινωνία γειτονιών. Άλλωστε και με τα νέα ΣΒΑΑ (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) μέριμνά μας είναι και η πόλη πάνω από τη Μοάτσου και τα προάστια. Κάνουμε ότι μπορούμε να δώσουμε, ανάσες και διεξόδους, να αποσυμφορήσουμε την ανάγκη να κατεβαίνουν οι πολίτες στο κέντρο για να μπορέσουν να πάνε στις γειτονιές και να γίνεται οριζόντια αυτή η επικοινωνία. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε έτσι. Όπου θεωρούμε ότι υπάρχουν θέματα των ήδη υφισταμένων οδοστρωμάτων από κατολισθήσεις, από διαβρώσεις, από οποιαδήποτε άλλη φθορά που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές θα  παρεμβαίνουμε. Όλα αυτά όμως εντός του σχεδίου πόλης. Επειδή μιλάμε για δρόμους οι οποίοι είναι 12μετροι και είναι του νέου σχεδίου πόλης, προφανώς εκεί μπορούν να γίνουν και αναπλάσεις. Γενικά μας ενδιαφέρει σε αυτό το στάδιο να επικοινωνήσουν οι γειτονιές μεταξύ τους, είναι πολύ σημαντικό αυτό και για να απελευθερώσουμε τη συμφόρηση της λεωφόρου» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι καλό θα είναι και οι οδηγοί να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς δρόμους για τις μετακινήσεις τους και όχι μόνο την κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη: «Μήπως πρέπει να δούμε άλλα, εναλλακτικά δρομολόγια και να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες; Για παράδειγμα δεν χρησιμοποιούμε καθόλου το παραλιακό μέτωπο από το pearl μέχρι τον περιφερειακό δρόμο. Είναι μια δίοδος, δεν έχει καθόλου τη συμφόρηση της λεωφόρου Κουντουριώτη και το περιβάλλον είναι εξαιρετικό. Διαμαρτυρόμαστε για τη λεωφόρο Κουντουριώτη, ενώ το παραλιακό μέτωπο είναι αχρησιμοποίητο» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, πρόσθεσε ότι:

«Είναι ένα αντικείμενο πολύ σημαντικό για την πόλη μας που αφορά χρόνια και δύσκολα προβλήματα τα οποία επιλύονται. Αφορούν διανοίξεις δρόμων και κατασκευές οι οποίες δίνουν δημόσιο χώρο, διευκολύνουν την κυκλοφορία και είναι προς όφελος των δημοτών. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο έργα, τη διάνοιξη δρόμων του σχεδίου πόλης γενικότερα, στα πλαίσια ενός προϋπολογισμού 400.000€ με τις εκπτώσεις το οποίο αφορά δρόμους όπως την οδό Μαρκέλλου, την Αποδήμων Ελλήνων, την Δρακοντοπούλου, συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στον Τίμιο Σταυρό και στη δημοτική ενότητα των Περιβολίων και κάποιες διανοίξεις σε οικοδομικά τετράγωνα. Γενικά αφορούν ουσιαστικά την ολοκλήρωση τμημάτων του σχεδίου πόλης και είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις.

Το δεύτερο έργο αφορά συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον Μασταμπά – Καλλιθέα. Η χρηματοδότησή τους για αυτό το έργο είναι από τις εισφορές που έχουμε στην πολεοδομική ενότητα και περιλαμβάνει διάφορους δρόμους, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν σε συνέχεια κάποιων παρεμβάσεων και ουσιαστικά αρχικών διανοίξεων που έχουμε φτιάξει στην οδό Μικρασιατών. Νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι μια συνέχεια ενός έργου που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα και στο καινούργιο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν οι αντίστοιχες προβλέψεις για τις επόμενες διανοίξεις οι οποίες δουλεύονται, βρίσκουμε τα χρήματα και προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες. Είναι πολύ σημαντικό γιατί οι διανοίξεις αυτές θα μας δώσουν τον δημόσιο χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε  και ευρωπαϊκή χρήματα, προκειμένου να αυξήσουμε την ποιότητα ζωής των Ρεθεμνιωτών.

Το χρονοδιάγραμμα είναι λίγο αόριστο γιατί μιλάμε για χειμερινή περίοδο. Θεωρώ ότι όλα αυτά το επόμενο εξάμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί. Η συνεργασία με τον εργολάβο ήταν άψογη, οι χρόνοι του είναι πολύ γρήγοροι. Πιστεύω ότι πριν την καλοκαιρινή περίοδο οι παρεμβάσεις στο σύνολό τους θα έχουν ολοκληρωθεί».