Η επόμενη σύντομη ανάλυση για τις εκλογές και τα κόμματα που πήραν μέρος σε αυτές, γράφτηκε εν θερμώ, μία μέρα μετά τη διενέργεια τους και για τον λόγο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία που θα ανατραπούν από τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, παρόλο που είναι ακριβή σήμερα. Για τον λόγο αυτό, ζητώ εκ προοιμίου συγνώμη για τα ζητήματα στα οποία μελλοντικά ίσως διαψευστώ.
Η διάψευση των δημοσκόπων: Είτε επειδή ο λαός δεν μιλούσε, είτε επειδή αυτοί δεν έβρισκαν το σωστό στατιστικό δείγμα, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχε εκτιμηθεί στο 7% και το μεγαλύτερο ποσοστό της ΝΔ στο 37%. Δεν τολμούσαν, εκτιμούμε, να μιλήσουν για παραπάνω, ακόμη και αν το έβρισκαν ως νούμερο, διότι κινδύνευαν να κατηγορηθούν για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στην Τουρκία τα ίδια έγιναν.
Διαπιστώσεις για τις εκλογές στη χώρα: Η Ελλάδα πήρε όλη μπλε χρώμα, με εξαίρεση τη Ροδόπη, στην οποία επικράτησε ο Μουσουλμάνος βουλευτής του Σύριζα και το Άγιον Όρος, στο οποίο οι Χριστιανοί μοναχοί, δεν ψηφίζουν.
Αυτή τη φορά, οι εκλογές έγιναν με εμφανίσεις στα «πρωινάδικα», στις εναλλακτικές εκπομπές της τηλεόρασης, στα social media και ειδικά στο TikTok. Πρωταγωνιστής ο κος Μητσοτάκης, με τον κο Τσίπρα να ακολουθεί στο TikTok, αλλά να κάνει και κλασικές συγκεντρώσεις σε στάδια, πάρκα και πλατείες. Στις οποίες μάζευε αποκλειστικά αυτούς που θα τον ψήφιζαν έτσι και αλλιώς και ουδένα άλλον. Προβλέπουμε ότι όλες οι εκλογές στο μέλλον θα γίνονται βουβά και χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις και όποιος δεν προσαρμοστεί, απλώς θα χάνει χρόνο και θα κινητοποιεί χωρίς λόγο, μόνο τους οπαδούς του.
Κατά τα λοιπά, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που ένα κυβερνόν κόμμα (Η Ν.Δ), όχι μόνο διατηρεί αλλά και αυξάνει τα ποσοστά του, σε εκλογική αναμέτρηση μετά την κυβερνητική του θητεία.
Διαπιστώσεις για τις εκλογές στο Ρέθυμνο: Ο Μυλοπόταμος, για μια ακόμη φορά (αυτή τη φορά για καλό λόγο) γίνεται γνωστός και εκλέγει και τους δύο βουλευτές (Κεφαλογιάννη για τη Ν.Δ και Χνάρη για το ΠΑΣΟΚ) της Περιφέρειας. Πρέπει πάντως να γίνει προσπάθεια να ακούγεται από εδώ και στο εξής, μόνο για καλούς λόγους και όχι για παραβατικές και άλλες συμπεριφορές. Ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να διατηρήσει ή να αυξήσει τη διαφορά των 245 ψήφων (10.470, έναντι 10.225 του ΣΥΡΙΖΑ) και έτσι να διατηρήσει και την έδρα στις δεύτερες εκλογές. Το ερώτημα αφορά τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει την έδρα ο κ. Ξανθός, ειδικά τώρα που η εκλογή θα είναι πλέον αδιάφορη για τους υπόλοιπους υποψήφιους. Αυτό παίρνει άλλη διάσταση, αφού από ότι φάνηκε στα τοπικά του ΣΥΡΙΖΑ, η Νομαρχιακή του προωθούσε άλλον υποψήφιο και όχι τον πρώην υπουργό Υγείας. Το σενάριο της χαλάρωσης ισχύει πάντως και για το ΠΑΣΟΚ και τους λοιπούς υποψήφιους του.
Διαπιστώσεις για το εκλογικό σύστημα: Η απλή αναλογική, δεν ήταν όσο «άδολη» φαινόταν. Με το 16% των «ψήφων» εκτός βουλής και μόνο πέντε κόμματα εντός αυτής, 48 βουλευτικές έδρες (το 16% των τριακοσίων εδρών) κατανεμήθηκαν ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων που πήραν ποσοστό πάνω από 3% και μπήκαν στη βουλή. Έτσι η Ν.Δ πήρε ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, δηλαδή 24 περισσότερες από την άδολη κατανομή των 300 εδρών με βάση απλά τα ποσοστά των κομμάτων, ο Σύριζα 20,07 και 71 έδρες αντί των 60, το ΠΑΣΟΚ 11,46 και 41 έδρες αντί 34 κοκ.
Στις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης, με τα ίδια εκλογικά ποσοστά μεταξύ των κομμάτων η Ν.Δ θα πάρει 171 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 60 και το ΠΑΣΟΚ 35. Αν όμως κάποιο από τα τρία κόμματα που πήραν πάνω από 2,5% καταφέρει να φτάσει το όριο του 3% και να μπει στη βουλή (ΝΙΚΗ 2.92%, Πλεύση Ελευθερίας 2,89%, Μέρα25 με 2,62%) τότε οι αντίστοιχες έδρες γίνονται 167 ΝΔ, 58 ΣΥΡΙΖΑ και 33 για το ΠΑΣΟΚ. Τι απλή, τι ενισχυμένη, το ίδιο περίπου θα είναι δηλαδή. Καλά, όχι ακριβώς το ίδιο, αλλά επιμένουμε ότι η απλή αναλογική μόνο απλή δεν ήταν.
Διαπιστώσεις για τα κόμματα
Νέα Δημοκρατία: Ο πρώτος μεγάλος νικητής, ακολούθησε σωστή εκλογική τακτική, απορρόφησε τους πολύ μεγάλους κραδασμούς της θητείας του (Πανδημία, Τέμπη, Υποκλοπές, Ενεργειακό) και ενίσχυσε τις δυνάμεις του. Ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Παρά την προσπάθεια αποδόμησης του από το ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε συνέχεια για τις εκατόμβες της πανδημίας, για τους νεκρούς των Τεμπών και για τους παρακολουθούμενους, (η πλειοψηφία πάντως των οποίων δεν μιλούσε…). Ο Μητσοτάκης τα πήγε θαυμάσια στην επαφή του με τον λαό. Οι επόμενες εκλογές, εκτιμούμε ότι έχουν κριθεί, αλλά το «παιχνίδι» δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται λοιπόν, σεμνότητα, σεμνότητα και σεμνότητα από την Ν.Δ. Θα την έχουν;
ΣΥΡΙΖΑ: Ο μεγάλος ηττημένος. Επέλεξε να υιοθετήσει μια εντελώς αρνητική καμπάνια, αλλά ούτε βηματισμό βρήκε, ούτε σε καλό του βγήκε. Οι υποψήφιοί του και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, νόμιζαν ότι έχουμε 2015, ή άντε 2019. Τα «θολά» και διαρκώς μεταβαλλόμενα αρνητικά μηνύματα που εξέπεμπαν, αποδείχτηκε πως δεν κερδίζουν εκλογές. Ειδικά σε περιπτώσεις που αυτές γίνονται με κανονικές συνθήκες και όχι με τον «θυμό» που υπήρχε το 2015.
Ο λαός ήθελε να μάθει πως θα κυβερνήσουν αυτοί σε περίπτωση εκλογής τους, και όχι πόσο ραδιούργος είναι ο κ. Μητσοτάκης, πόσες απευθείας αναθέσεις είχε κάνει στην πανδημία, ή πόσοι εισαγγελείς υπέγραφαν για τις παρακολουθήσεις. Ειδικά δε μερικά αρνητικά συνθήματα, όπως το «ο λαός πένεται και πεινάει», ή «η ανεργία βρίσκεται στα ύψη», μάλλον ενοχλούσαν κιόλας. Και ενόχλησαν περισσότερο όταν έβαλε απέναντι του τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τις αναφορές σε αμοιβές των 5000€ τον χρόνο ως κατώφλι για τη μεσαία τάξη και τη φορολόγηση τους κατά 20% επί των εισφορών που πληρώνουν.
Η προεκλογική καμπάνια στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στα παλιά στελέχη του 3%, ξεπερασμένα και παρωχημένα, με τον ξύλινο λόγο τους και τις ιδεολογικές τους απολυτότητες. Στο κόμμα υπάρχουν νέα και άξια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ή παραγκωνίσθηκαν από τους πιο «έμπειρους» ή φιμώθηκαν. Και στη θέση τους τουίταραν οι Πολλάκηδες, έβγαινε στα κανάλια ο καταδικασμένος κ. Παππάς και εξηγούσαν την πολιτική του κόμματος ο κ. Φίλης και ο κ. Βίτσας.
Η κ. Τσαπανίδου «ήρθε με φόρα», εκτίμηση μας είναι πως δεν βοήθησε ιδιαίτερα, αλλά πάντως ειδικά για αυτήν είναι θετικό το ισοζύγιο, αφού σήμερα είναι βουλευτής επικρατείας του κόμματος.
Και, τέλος, με όσα ακούσαμε μετά τις εκλογές, δεν φαίνεται να αλλάζει η στρατηγική τους, αφού δεν εξαγγέλλουν αλλαγή στην πορεία τους, αλλά κατηγορούν τον λαό, επειδή δεν καταδίκασε τον ραδιούργο Μητσοτάκη. Έτσι, ούτε θα ανατρέψουν, ούτε καν θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα στις 25 μέρες που απομένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ: Ο δεύτερος μεγάλος νικητής. Είναι πάλι εδώ, ενωμένο και δυνατό. Ανέβασε το ποσοστό του κατά 45%, σε σχέση με το 2019, έχει 41 έδρες και σε μια πιθανά εξακομματική βουλή από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα έχει 33 με το ίδιο εκλογικό ποσοστό. Το μόνο λάθος που μπορεί να του καταλογιστεί στην προεκλογική περίοδο ήταν η πρόταση για διακυβέρνηση με το πρώτο κόμμα χωρίς τον Τσίπρα ή το Μητσοτάκη. Αυτό κατά την εκτίμηση μας του κόστισε σε ψήφους, διότι πολλοί φοβήθηκαν τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την επιλογή για πρωθυπουργό, προσώπου που δεν είχαν επιλέξει οι ίδιοι οι ψηφοφόροι.
Σήμερα, με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, αφού έχει αποκλείσει τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ σκληραίνει τη στάση του σε ένα διμέτωπο αγώνα τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Ν.Δ. Κρίμα, ένας συμπαγής όγκος 187 εδρών θα μπορούσε να κάνει πολλά, όπως τον εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση του συντάγματος, την ενίσχυση και επιτάχυνση της απόδοσης της δικαιοσύνης, αλλά και την επιβολή της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στον Δημόσιο τομέα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κόμμα προαλείφεται για αξιωματική αντιπολίτευση, παρόλο που η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καλυφθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει τη μέχρι σήμερα βουβαμάρα του και το όχι σε όλα, το ΠΑΣΟΚ θα είναι η de facto αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη βουλή.
Το ΚΚΕ: Ενίσχυσε τα ποσοστά του από 5,33% του 2019 σε 7,2 και έχει σήμερα 26 έδρες. Περισσότερες παρά ποτέ. Εκτιμούμε πως το αποτέλεσμα του οφείλεται κατά κύριο λόγο στους απογοητευμένους αριστερούς οπαδούς του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους είχαν απογοητευτεί από τα λεγόμενα αστικά κόμματα. Μένει να δούμε «που θα καθίσει η μπίλια» στις 25 Ιουνίου.
Η Ελληνική Λύση: Μπαίνει τελικά στη Βουλή ενισχυμένη με 4,45% και 16 έδρες, παρά τη διάσπαση, τις διαγραφές στελεχών του και τις διαμάχες τους με τον «επιχειρηματία», όπως αυτοαποκαλείται κ. Βελόπουλο. Εκτιμούμε πως όσο είναι ο κ. Βελόπουλος στα ηνία του κόμματος θα είναι αυτό στη βουλή. Μετά από αυτόν, όπως και στην περίπτωση των ΑΝΕΛ το μέλλον του κόμματος θα είναι αβέβαιο.
Το Μέρα 25: Εκτιμούσαμε ότι θα βρει στήριξη στους νέους μεταξύ 17 και 25 ετών, ορισμένες δημοσκοπήσεις μάλιστα τον έφερναν πάνω και από την Ελληνική Λύση. Τελικά διαψεύσθηκαν και αυτοί και εμείς. Για τις 25 Ιουνίου, ίσως το ποσοστό του κατέβει ακόμη πιο κάτω και μείνει εκτός. Αυτό θα είναι και το τέλος του κόμματος αυτού.
Το κόμμα Νίκη: Για όσους δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με το site του, είναι Πατριωτικό κόμμα, πολεμά για την αξιοπρέπεια της Πατρίδας, την αποσόβηση της βιολογικής αυτοκαταστροφής του πληθυσμού της, την αποσόβηση του μίσους για τον αυτόχθονα Έλληνα. Πολεμά επίσης για την Ελλάδα και τη Ρωμιοσύνη της ψυχής και των προγόνων μας. Αρχηγός του ο δάσκαλος κ. Δημήτρης Νάτσιος, ο οποίος αγωνίζεται κατά των παραχαραγμένων βιβλίων της ιστορίας και της γλώσσας μας, αλλά και κατά της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Τρέμε Μαργαρίτα Γερούκη…
Εκτιμούμε ότι θα ενταχθεί στη βουλή αργά ή γρήγορα, σε πορεία παράλληλη με το κόμμα Βελόπουλου αλλά κάποια στιγμή κάποιο από τα δύο θα επικρατήσει, αφού απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Σημαντικό ατού του κόμματος είναι η ευφράδεια και ο λόγος του αρχηγού του.
Η Πλεύση Ελευθερίας: Ουφ, τη γλιτώσαμε προς το παρόν. Δεν θα αντέχαμε την αλαζονική παρουσία της κας Κωνσταντοπούλου στο βήμα της βουλής και τους πύρινους μακροσκελείς λόγους της. Αλλά για πόσο;
Από σήμερα μέχρι και τις επόμενες εκλογές
Οι διερευνητικές θα επιστραφούν αυθημερόν, ίσως με εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ, αν θελήσει να κάνει χρήση της εντολής για να παίξει «καθυστέρηση». Πάντως η 25η Ιουνίου, είναι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Θα γίνει το debate που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα (one to one) για τις δεύτερες κάλπες; Εγώ θα έβρισκα τρόπο αν ήμουν ο πρωθυπουργός να μην… Διότι τους απελπισμένους και χαμένους πρέπει πάντα και να τους σεβόμαστε, αλλά και να τους φοβόμαστε. Αφού, δεν έχουν τίποτα περισσότερο να χάσουν.
Μετά τις δεύτερες εκλογές και την αυτοδυναμία της Ν.Δ
Το επόμενο σκαλοπάτι για το ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Αλλά σε αυτές, έχει παράδοση στο να χάνει. Πάμε λοιπόν στις Ευρωεκλογές του 2023. Μέχρι τότε βέβαια θα έχει γίνει το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και είτε θα έχει καθαρίσει ο κ. Τσίπρας, είτε οι «ομπρέλες» και οι λοιποί παλαιοπυρηνικοί θα επικρατήσουν. Μένει να φανεί τι θα επιλέξουν. Πάντως ότι και να γίνει, ο κ. Τσίπρας είναι νέος, επικοινωνιακός και μέλλον έχει. Ίσως δε τον ξαναδούμε και ως πρωθυπουργό, στο όχι πολύ απώτερο μέλλον.
Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση, το παιχνίδι θα παιχτεί στην οικονομία, στις επενδύσεις και στον εκσυγχρονισμό με ουσιαστικές τομές της δημόσιας διοίκησης και των διαφόρων κρατικών οργανισμών. Αυτά θα είναι τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα του κ. Μητσοτάκη. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διεθνή κατάσταση, το (αναμενόμενο) αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών, το Ουκρανικό και το ενεργειακό. Διότι, ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι σκληρός και όχι ανάλογος με αυτόν του 2022.
Θα τα παρακολουθήσουμε όλα, με μεγάλη προσοχή.