• Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνου «Μελιττεύς» τίμησε το καθοριστικής σημασίας έντομο για τον κύκλο της ζωής, τη μέλισσα, στήνοντας ένα κιόσκι στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, ενημερώνοντας τον κόσμο και ευαισθητοποιώντας τον για τις προκλήσεις του κλάδου
Η 20ή Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, τιμήθηκε φέτος από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνου «Μελιττεύς» μέλη του οποίου βρέθηκαν χθες το πρωί στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων σε ένα κιόσκι που είχαν ετοιμάσει με προϊόντα τους με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Ένας πολύπαθος κλάδος και ένα εξαιρετικά σημαντικό έντομο, μια ημέρα υπενθύμισης του πόσο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η μέλισσα για τη ζωή στον πλανήτη.
Από την επικονίαση δηλαδή τη γονιμοποίηση των φυτών και την εξασφάλιση απαραίτητων προϊόντων όπως πατάτες, μπάμιες, καρύδια, αμύγδαλα, φρούτα κ.ά. έως ακόμη και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας οι μέλισσες άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα συνιστούν ζωτικής σημασίας κρίκο στην αλυσίδα της φύσης.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ειδικότερα, ο κλάδος της μελισσοκομίας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις: Μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επιβαρύνουν τη φυσική παραγωγή μελιού, οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» που υποβαθμίζουν το ντόπιο προϊόν, το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη χρηματοδότησης των παραγωγών, συνθέτουν ένα «δυσοίωνο» τοπίο για τους μελισσοκόμους του νησιού, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά, χωρίς την κατάλληλη ενίσχυση από πλευράς πολιτείας. Ενώ ακόμη και η χρήση φυτοφαρμάκων και η έλλειψη ποικιλίας στις καλλιέργειες μεταξύ άλλων απειλούν ευθέως την επιβίωση της μέλισσας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κρίσης, η ευαισθητοποίηση και η δράση είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, όχι μόνο για τη διάσωση των μελισσών, αλλά και για την προστασία της ίδιας της τροφικής αλυσίδας.
«Την 20η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα μέλισσας, γιορτάζει η μέλισσα και βγήκαμε να κάνουμε μια ενημέρωση στον κόσμο», εξήγησε στα «Ρ.Ν.» η Χριστίνα Κουβαρά, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «Μελιττεύς».
Ο Σύλλογος από το πρωί, υποδεχόταν τον κόσμο, περαστικούς, ακόμη και ξένους επισκέπτες της πόλης, ενημερώνοντας με φυλλάδια και παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο για τη σημασία του σημαντικού αυτού εντόμου για το οικοσύστημα αλλά και τις απειλές που δέχεται. «Μιλάμε για την αναγκαιότητα της μέλισσας στη γη, στον πλανήτη. Για τη ζημιά που έχει υποστεί ο πλανήτης λόγω της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ώστε να καταλάβει τη σημασία της», συμπλήρωσε η κ. Κουβαρά.
Σημαντικό κομμάτι για την επιβίωση της μέλισσας πλέον είναι η φύτευση φυτών και δέντρων, των λεγόμενων μελισσοκομικών, από τα οποία τρέφεται η μέλισσα. Η κ. Κουβαρά μάλιστα είχε εξηγήσει στα «Ρ.Ν.» το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία στις καλλιέργειες, και ειδικότερα στην Κρήτη πόσο κακό κάνει στη μέλισσα η μονοκαλλιέργεια της ελιάς, από την οποία η μέλισσα θα τραφεί μόνο αν δεν έχει άλλη επιλογή. Έτσι στο κιόσκι υπήρχαν μικρά γλαστράκια με φυτά μελισσοκομικά, μεταξύ άλλων θυμάρι και αρισμαρί όπου αν κανείς φυτέψει θα βάλει ένα μικρό λιθαράκι στη διάσωση της μέλισσας. «Φυτεύοντας δέντρα και φυτά που είναι μελισσοκομικά συμβάλλει κάποιος στο να μην χαθεί η μέλισσα, να έχει τροφή. Δεν είναι σωστές οι μονοκαλλιέργειες, θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία φυτών και δέντρων μελισσοκομικών, να έχουν νέκταρ και γύρη. Οπότε αυτό κάνουμε σήμερα: ενημέρωση στον κόσμο για να συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Και δεν πρέπει να βλέπουμε σαν εχθρό τη μέλισσα, ακόμα και αν είναι στο διπλανό χωράφι, ή κοντά στο σπίτι κ.λπ. Θα πρέπει να τη δούμε ως σύμμαχο, ως ζωή. Γιατί αυτό είναι. Η μέλισσα είναι ζωή. Αυτή φέρει τη ζωή», τόνισε στα «Ρ.Ν.» η κ. Κουβαρά.
Πάντως όπως δήλωσε η ίδια ο κόσμος περνώντας από το κιόσκι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ιδίως οι νέοι πράγμα σημαντικό όπως τόνισε η πρόεδρος του «Μελιττεύς». Ο Σύλλογος μάλιστα όπως εξήγησε έχει επενδύσει ιδιαίτερα στην ενημέρωση των νέων καθώς αυτοί είναι μελλοντικοί πολίτες, που θα διαμορφώσουν τη συνέχεια αυτού του κόσμου: «Ο κόσμος έρχεται σήμερα στο κιόσκι. Υπάρχει ενδιαφέρον. Και μαθαίνουν και τους ενδιαφέρει. Και μπορώ να πω και οι νέοι. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό. Γιατί τα νέα παιδιά είναι αυτά που θα προχωρήσουν μπροστά και θα πρέπει να γνωρίζουν. Και εμείς είμαστε ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό το θέμα και προσπαθούμε για αυτό», σημείωσε η κ. Κουβαρά στα «Ρ.Ν.».
Ωστόσο, δεν έλλειψε από το κιόσκι και η παρουσία των τουριστών, οι οποίοι με ενδιαφέρον προσέγγισαν το σημείο προκειμένου να μάθουν για τη μέλισσα, τα κρητικά προϊόντα, ενώ υπήρχε και ενημερωτικό υλικό κατάλληλο στα αγγλικά, όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.» η κ. Κουβαρά: «Έρχονται και ξένοι σήμερα από το κιόσκι. Έχουν περάσει σήμερα πολλά γκρουπ. Ρωτάνε, ενδιαφέρονται, έχουμε και στα αγγλικά κάποια φυλλάδια οπότε θέλουν να δουν κι αυτοί τι κάνουμε», κατέληξε η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «Μελιττεύς», Χριστίνα Κουβαρά.