Χρειάζονται βιβλία τα βρέφη και τα νήπια; Γιατί έχει σημασία να τους διαβάζουμε; Στα ερωτήματα αυτά και σε άλλα αντίστοιχα,το διεπιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Διαβάζοντας Μεγαλώνω», δίνει απαντήσεις: Η πρώιμη επαφή των παιδιών με το βιβλίο συντελεί αποφασιστικά στη γλωσσική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους, διευκολύνει την ομαλή προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον και την μετέπειτα σχολική τους πορεία, ενώ η μεγαλόφωνη ανάγνωση στο πλαίσιο της οικογένειας ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας των παιδιών και τους δεσμούς με τους ανθρώπους που τα μεγαλώνουν.
Η ένταξη της ανάγνωσης ως συνήθειας στην καθημερινότητα των παιδιών από πολύ νωρίς, επιδρά καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση των αναγνωστικών τους κινήτρων και κριτηρίων, όσο και στην ανάπτυξη των αναγνωστικών τους δεξιοτήτων.
Η αναγνωστική εξέλιξη των παιδιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ευκαιρίες μάθησης που έχουν στο σπίτι τους, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καθώς και από τον χρόνο που αυτόβουλα αφιερώνουν στο διάβασμα.
Στην Ελλάδα, τι γίνεται; Η πρόεδρος του «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» κ. Άβα Χαλκιαδάκη, σημειώνει: «Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι γονείς ξεκινούν από πολύ νωρίς να διαβάζουν στα παιδιά τους και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Η μεγάλη εικόνα, όμως, παραμένει γκρίζα: Είναι πολλά τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το βιβλίο και κινδυνεύουν να παραμείνουν εγκλωβισμένα στον αδιέξοδο κύκλο που οδηγεί από την αγραμματοσύνη στη φτώχεια και στο κοινωνικό περιθώριο». Μέσω διημερίδας που διοργανώνει το σωματείο στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, θέλει να αναδείξει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, όπως επισημαίνει η κ. Χαλκιαδάκη: «Αυτό θέλει να αναδείξει η διημερίδα, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό και με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα των πρώιμων παρεμβάσεων αλλά και τον ρόλο όλων μας: Των επαγγελματιών και των δομών που απευθύνονται στο παιδί και στην οικογένεια, των φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας, της οργανωμένης πολιτείας».
Η διημερίδα, με θέμα «Βιβλία και ανάγνωση στην πρώτη παιδική ηλικία» πραγματοποείται σε συνεργασία με το Goethe – Institut Athen, με συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α. και την Ιταλία. Είναι αφιερωμένη δε, στη μνήμη της Σοφίας Γαβριηλίδου, καθηγήτριας Συγκριτικής Παιδικής Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ.
Το «Διαβάζοντας Μεγαλώνω», ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα, και αποτελεί τον καρπό ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους ανθρώπους που παραδοσιακά ασχολούνται με το βιβλίο και την ανάγνωση και στους επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο παιδί και στην οικογένεια. Σκοπός του σωματείου είναι η εφαρμογή πολιτικών και η υιοθέτηση πρακτικών που θα διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην ανάγνωση και στη γνώση, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά που προέρχονται από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, καθώς και για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με περιορισμένα μορφωτικά ερεθίσματα.
Με μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων στοχεύει στην ενημέρωση της κοινωνίας για τη σημασία που έχει η ανάγνωση στην ανάπτυξη, στην εξέλιξη και στη γενικότερη πορεία της ζωής των παιδιών, καθώς και την ανάδειξη του δικαιώματος των παιδιών στην ανάγνωση και στη γνώση. Όπως επίσης στόχος του σωματείου είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτείας για τα θέματα του αναγνωστικού γραμματισμού και η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την εφαρμογή πολιτικών που θα στοχεύουν στην παροχή περισσότερων αναγνωστικών ευκαιριών σε όλα τα παιδιά, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά που προέρχονται από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, καθώς και για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με περιορισμένα μορφωτικά ερεθίσματα.