• Συνεχίζονται οι προσφορές στα καταστήματα
Χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα ήταν η περίοδος των εκπτώσεων για τον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου. Η κίνηση στα καταστήματα ήταν το περισσότερο διάστημα περιορισμένη, γεγονός που αποδίδεται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό διαθέτοντας το μεγαλύτερο μέρος τους εισοδήματος τους στην κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων και στο ρεύμα, αλλά και στις ανάγκες σίτισης, με αποτέλεσμα τα εμπορικά καταστήματα να έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Από την άλλη ο ελαφρύς χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν απούλητα αρκετά χειμερινά είδη ένδυσης και υπόδησης.
Το σίγουρο είναι ότι η περίοδος του καρναβαλιού ενίσχυσε τα ταμεία κυρίως των καταστημάτων χονδρικής πώλησης, ενώ οι προσφορές συνεχίζονται για το επόμενο δεκαπενθήμερο, αποτελώντας μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να προμηθευτούν είδη που έχουν ανάγκη σε χαμηλές τιμές.
Πλέον οι έμποροι ετοιμάζονται για την περίοδο του Πάσχα, όπου εκτιμούν ότι θα υπάρξει τόνωση της αγοραστικής κίνησης και εν συνεχεία ποντάρουν στην τουριστική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει δειλά δειλά αρχές Απριλίου και τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικιντίκου, οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου στρέφονται στη θερινή περίοδο, όπου λόγω του τουρισμού η κίνηση στα καταστήματα είναι σημαντικά αυξημένη δίδοντας μια σημαντική τονωτική ένεση στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων:
«Η κίνηση της αγοράς τις τελευταίες μέρες σε συνδυασμό με το καρναβάλι μπορώ να πω ότι μας άφησε πολύ ικανοποιημένους. Το καρναβάλι βοήθησε, καθώς και η ψυχολογία του κόσμου αναπτερώθηκε που βγήκε πολύς κόσμος στην αγορά, ανεξάρτητα εάν μπήκε στα καταστήματα να ψωνίσει τη μιάμιση μέρα που είχαμε ουσιαστικά τους επισκέπτες. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να αποτυπωθεί πως δούλεψε η χονδρική πώληση. Τα έσοδα της χονδρικής πώλησης θα φανούν στη λιανική πώληση τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο σε γενικές γραμμές η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων από τις αρχές Γενάρη, οπότε και ξεκίνησε, δεν πήγε καλά, κάτι που οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό. Είχαμε άμεσο ανταγωνιστή το σούπερ μάρκετ για τις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών σε βασικά αγαθά. Οπότε δεν υπήρχε αύξηση πωλήσεων των εμπορικών καταστημάτων σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο στα εμπορικά καταστήματα συνεχίζονται οι προσφορές. Ούτως ή άλλως ο καιρός δεν είναι ακόμα κατάλληλος για άνοιξη, ώστε να στολιστούν οι βιτρίνες με ανοιξιάτικο ύφος.
Οπότε γύρω στις 15 ημέρες θα υπάρχουν πολύ καλές προσφορές στα καταστήματα για όποιον δεν είχε προλάβει και την τελευταία στιγμή να αγοράσει κάτι που χρειάζεται σε καλή τιμή. Ουσιαστικά για εμάς τους εμπόρους, ο Μάρτιος είναι μια μεταβατική περίοδος, ως ψυχολογία περισσότερο, γιατί πολύ σύντομα μπαίνουμε καθαρά στη θερινή αγορά, στη θερινή άνοδο της αγοραστικής κίνησης, όπου λόγω του τουρισμού η κίνηση είναι σημαντικά αυξημένη».
Αυξήθηκαν το 2022 οι ηλεκτρονικές αγορές
Σημαντική αύξηση καταγράφεται όμως στις ηλεκτρονικές αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, επτά στους δέκα χρήστες internet στην Ελλάδα έκαναν αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα ή εφαρμογές το 2022, στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με τα σχετικά ποσοστά μάλιστα να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι τα φυσικά καταστήματα λειτουργούν χωρίς περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα χρησιμοποιούν πλέον ευρέως τα ηλεκτρονικά καταστήματα τόσο για την αγορά αγαθών, όπως είναι τα ρούχα, όσο και υπηρεσιών, από έτοιμα γεύματα έως ενοικίαση καταλύματος, αλλά και κλήση ταξί, στοιχείο που σχετίζεται με την εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και με την ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωση πλέον τόσο με τις εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα όσο και με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Καθοριστικό ρόλο επίσης στη διατήρηση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε ανοδική τροχιά διαδραματίζει η ευκολότερη σύγκριση τιμών και προϊόντων, ειδικά σε περίοδο πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και η ύπαρξη αξιολογήσεων από άλλους χρήστες – αγοραστές που συνοδεύουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το 69,84% των χρηστών Internet στην Ελλάδα έκανε αγορές από το διαδίκτυο το 2022, έναντι 68,52% το 2021 και 58,93% το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2019 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν κάτω από 50%, ενώ δέκα χρόνια πριν, το 2012 το ποσοστό των χρηστών Internet που έκαναν αγορές από το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν μόλις 36,13%. Μια σημαντική αύξηση καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2015 (46,62%), εξέλιξη που σχετίζεται με την επιβολή των capital controls, ενώ στη συνέχεια υπήρξε σχετική αποκλιμάκωση των αγορών από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Από το 2018 καταγράφηκε εκ νέου αύξηση για να υπάρξει η «έκρηξη» με αφορμή την πανδημία το 2020, που επί πολλούς μήνες κατέστησαν τα ηλεκτρονικά καταστήματα τη μοναδική επιλογή για αγορές.
Τα είδη ένδυσης και υπόδησης, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, κατέχουν τα πρωτεία στις ηλεκτρονικές αγορές, με το 32,49% να έχει προβεί σε σχετικές παραγγελίες, ενώ ένας στους πέντε παραγγέλνει φαγητό μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων και εφαρμογών. Ο αθλητικός εξοπλισμός (15,24%) είναι ψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών, όπως επίσης και η αγορά καλλυντικών και ειδών ομορφιάς και ευεξίας (14,29%). Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σημαντικό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς είναι το ποσοστό της αγοράς υπηρεσιών μεταφοράς (π.χ. ταξί) μέσω Διαδικτύου (12,79%).