16 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Διερευνώντας τον ρόλο του δασκάλου… στη Σικελία

Στη Σικελία ταξίδεψαν καθηγητές και μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου από 29/1 έως και 4/2 στο πλαίσιο της τέταρτης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus +  «The European School of the future – We move on», στο οποίο συμμετέχουν και η Γερμανία (συντονίστρια), η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πιο συγκεκριμένα οι μαθήτριες Δημητράκη Μαριλένα, Καραβασίλη Μαρία, Καραμιχάλη Μελίνα, Κωστούλα Ιωάννα και Μουρατίδου Μαρία συνοδευόμενες από τους καθηγητές Γιακουμάκη Παντελή και Μανανεδάκη Ειρήνη έτυχαν θερμής φιλοξενίας από μαθήτριες του σχολείου I.TET. E FERMI στην Barcellona Pozzo di Gotto. Πριν την άφιξη στην Κατάνια έγινε ολιγόωρη περιήγηση στο κέντρο της Ρώμης, της αιώνιας πόλης!

Η θεματική της συγκεκριμένης κινητικότητας ήταν ο ρόλος του δασκάλου στο ευρωπαϊκό σχολείο του μέλλοντος. Η διοργανώτρια χώρα οργάνωσε δράσεις μέσα από τις οποίες ο δάσκαλος καθοδηγεί τον μαθητή να δει την ομορφιά που υπάρχει στην τέχνη, στην οικονομία, στην αρχιτεκτονική, στην επιχειρηματικότητα, στην ιστορία, στο περιβάλλον με απώτερο στόχο να καλλιεργηθούν συναισθηματικές δεξιότητες, φαντασία, αλλά και δημιουργικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές την πρώτη μέρα δημιούργησαν στην Canva τις δικές τους φωτογραφίες από αξιοθέατα των πατρίδων τους μέσα από τη δική τους προοπτική και φαντασία. Τα έργα των μαθητών κοσμούσαν από την επόμενη κιόλας μέρα προθήκες κεντρικών καταστημάτων της πόλης. Τη δεύτερη μέρα όλοι μαζί επισκεφτήκαμε το Parco Jalari, πάρκο έκτασης 35 εκταρίων με εκατοντάδες γλυπτά σμιλεμένα από την τοπική , λαμπερή πέτρα (jalari στα αραβικά = λαμπερή πέτρα). Στο εστιατόριο του πάρκου γνωρίσαμε τον Emilio Casalini, δημοσιογράφο στην Corriere della sera, παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής Generazione Bellezza. Στόχος του να εμψυχώσει τους μαθητές να βλέπουν κάτι όμορφο και θετικό μέσα από τις αντιξοότητες. Την επόμενη μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη σε καλλιτεχνικό σχολείο στο Santo Stefano, όπου επισκεφτήκαμε το τμήμα σχεδίου μόδας, γραφίστικης και κεραμικής στο οποίο οι μαθητές δημιούργησαν το δικό τους πήλινο αντικείμενο. Επόμενη στάση το γραφικό Cefalu, μικρή πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο στη βόρεια ακτή!

Στο Urban sketch «πειραματίστηκαν» μαθητές, αλλά και καθηγητές με την καθοδήγηση του Ιταλού καλλιτέχνη Salvo Curro στο υπέροχο κάστρο του Milazzo την επόμενη μέρα. Μετά από μια ξενάγηση στο κάστρο – ακρόπολη με υπέροχη θέα προς την ομώνυμη πόλη, μαθητές και καθηγητές αποτύπωσαν σε σκίτσο την ομορφιά του κάστρου, ο καθένας , βέβαια, με τις ικανότητές του! Η συγκεκριμένη μέρα έκλεισε με χορωδία, μουσική και φυσικά το καθιερωμένο πάρτι των χωρών. Οι απονομές των βεβαιώσεων έγιναν σε κλίμα χαράς, ενθουσιασμού και συγκίνησης!

Στην επιστροφή για το αεροδρόμιο της Κατάνια επισκεφτήκαμε την εκπληκτική Taormina, τον πρώτο αρχαίο ελληνικό αποικισμό στη Σικελία με το ελληνικό θέατρο με φόντο τη χιονισμένη Αίτνα! Στις «αποσκευές» των μαθητών και των καθηγητών «τρύπωσε» ένα συναίσθημα ικανοποίησης, ευγνωμοσύνης και χαράς για την εμπειρία που βίωσαν.