40 σπηλαιολόγοι από 8 διαφορετικές χώρες θα συγκατοικήσουν για 15 μέρες στα 2010μ
Το Σάββατο 26 Αυγούστου ξεκινάει η για 7η συνεχόμενη χρονιά διεθνής αποστολή εξερεύνησης του σπηλαιοβαράθρου «Στέρνες», το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 βαθύτερων σπηλαίων της Ελλάδας.
Την αποστολή διοργανώνει ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, που όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα, πάνω από 40 σπηλαιολόγοι από 8 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Ισραήλ, Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία) θα συγκατοικήσουν για 15 μέρες στην τοποθεσία Χώσες-Αμμουτσερά, κάτω από την κορυφή Στέρνες (2010μ.), σε μια οργανωμένη κατασκήνωση βάσης από όπου θα γίνεται η διαχείριση των ομάδων εξερεύνησης και μελέτης του σπηλαιοβαράθρου.
Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη, δεδομένων των εντυπωσιακών ανακαλύψεων που έγιναν στην τελευταία αποστολή του 2022: πάνω από 2 χιλιόμετρα καινούργιων αγωγών σε βάθος -600 μ., εντυπωσιακός σπηλαιοδιάκοσμος με μικροκρυστάλλους που σπάνια συναντάμε σε σπήλαια των Λευκών Ορέων, ενδημικά είδη πανίδας που χρήζουν περαιτέρω μελέτης από εργαστήρια εντός κι εκτός της Ελλάδος, είναι μερικά μόνο από τα νέα ευρήματα που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας σπηλαιολογικής κοινότητας. Σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο των Η.Α. Εμιράτων, η ομάδα ελπίζει να ανακαλύψει στοιχεία που θα επιτρέψουν μια αναθεώρηση των υπαρχόντων μοντέλων ορογέννησης των Λευκών Ορέων, πράγμα που θα επιτρέψει στους ειδικούς να καταλάβουν καλύτερα και την υδρολογία του ορεινού όγκου.
Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μέχρι σήμερα εξερευνήσεων στο 18ο Παγκόσμιο Σπηλαιολογικό Συνέδριο, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης κατάφερε να προσελκύσει βοήθεια και από την Παγκόσμια Σπηλαιολογική Ένωση και από την Αμερικανική Σπηλαιολογικη Εταιρία, φορείς που αναγνωρίζουν και τις δυσκολίες της εξερεύνησης ενός τέτοιου βαράθρου αλλά και τις προσδοκίες για τα χρήσιμα στην επιστήμη αποτελέσματα της εξερεύνησης.
Της όλης αυτής προσπάθειας ηγείται ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης με την υποστήριξη κάθε χρόνο του Δήμου Σφακίων και της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας.
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των προηγούμενων αποστολών
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 παρουσιάστηκαν στο κοινό του δήμου Σφακίων για πρώτη φορά τα εξαιρετικά αποτελέσματα των μέχρι τότε αποστολών που είχαν διοργανωθεί στο σπηλαιοβάραθρο Στέρνες. Έκτοτε ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης (ΣΠΟΚ) συνέχισε με συνέπεια κάθε χρόνο την εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου, με διεθνείς αλλά και αμιγώς ελληνικές αποστολές κατά τον δύσκολο καιρό της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των αποστολών είναι πολύ εντυπωσιακά και περιλαμβάνουν σημαντικές ανακαλύψεις.
Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι γνωστό στους σπηλαιολόγους από τη δεκαετία του ’80 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10 αποστολές με στόχο την εξερεύνηση και καταγραφή του, μιας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 βαθύτερων σπηλαίων της Ελλάδας, αλλά και της δυναμικής του για περαιτέρω ανάπτυξη λόγω του πολύ μεγάλου υψομέτρου της εισόδου (2090 μ.).
Μέχρι την παρουσίαση του 2018 το εξερευνημένο κομμάτι του σπηλαίου είχε βάθος 585 μ. και συνολικό μήκος διαδρομών 830 μ. Έκτοτε, και κυρίως μετά την αποστολή του 2020, όπου μέσω ενός μικρού παραθύρου ανακαλύφθηκε μια γαλαρία μεγάλων διαστάσεων και με πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο, το σπήλαιο έχει βάθος 616 μ. και μέγιστο μήκος διαδρομών 2438 μ., καθιστώντας το το 6ο βαθύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα.
Τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό από τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης τα νεότερα αποτελέσματα, σε εκδήλωση και πάλι στα Σφακιά, καθώς ο δήμος Σφακίων είναι ο βασικός χορηγός και υποστηρικτής των αποστολών.
Η παρουσίαση περιελάμβανε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις ημέρες της αποστολής και από το ίδιο το σπηλαιοβάραθρο και την πανέμορφη γαλαρία του, ενώ παράλληλα δόθηκαν στοιχεία για το γενικότερο ενδιαφέρον της περιοχής, σε σπηλαιολογικά και άλλα γεωλογικά φαινόμενα και σχηματισμούς όπως προκύπτουν από τις έρευνες πολλών διεθνών ομάδων από όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια.
Τώρα ήρθε η ώρα για την συνέχεια της εξερεύνησης του σπηλαιοαράθρου μιας και οι αγωγοί και θάλαμοι του σπηλαίου συνεχίζονται!