• Η Κρήτη συμμετείχε ως «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026»
Τρεις ιστοσελίδες που προβάλλουν τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό βραβεύθηκαν ανάμεσα στις δέκα καλύτερες στον κόσμο, στον διεθνή διαγωνισμό «Top Websites for Foodie Travelers 2025» του International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism (IGCAT).
Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, 6 Φεβρουαρίου 2025, στην Περιφέρεια Harghita της Ρουμανίας (European Region of Gastronomy 2027), τρεις ιστοσελίδες που προβάλλουν τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό διακρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT) με τίτλο «Top Websites for Foodie Travelers 2025». Τα βραβεία παρέλαβε η εκπρόσωπος της ομάδας έργου «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» και στέλεχος της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Στέλλα Λάζαρη.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, Dr. Diane Dodd, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία της Κρήτης, καθώς για πρώτη φορά σε αυτό το θεσμό μια περιφέρεια κερδίζει 3 θέσεις στο παγκόσμιο Top 10 του διαγωνισμού!
Οι ιστοσελίδες της Κρήτης είναι:
● www.discovercrete.com
● www.veggera.com
● www.gastronomytours.com
Οι ιστοσελίδες αναδείχτηκαν μέσα από το Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του έργου «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026». Διακρίθηκαν για την προώθηση μοναδικών γαστρονομικών εμπειριών, την ανάδειξη της τοπικής διατροφικής κουλτούρας και την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού. Περιλαμβάνονται και στην αφιερωμένη σελίδα του IGCAT με όλα τα βραβευμένα foodie websites: https://www.topfoodiewebsites.org/
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, η διάκριση αυτή αποτελεί σημαντική επιτυχία για την Κρήτη και επιβεβαιώνει την αξία του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού, αλλά και την θέση του γαστρονομικού τουρισμού της Κρήτης στη διεθνή σκηνή. Έρχεται να ενισχύσει την προετοιμασία της Κρήτης ως «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», αναδεικνύοντας τη δυναμική του νησιού στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού και της ψηφιακής καινοτομίας.