Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, επιπλέον διεθνοποίηση λαμβάνουν τα ιστορικά ντοκιμαντέρ τους: «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά από Γερμανούς ναζί», «Το Αμάρι στις φλόγες» και «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβις», καθώς απεστάλησαν, ήδη, σε κράτη, όπως την Αμερική και την Ρωσία αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ κ.ά.), ενώ όπως υπενθυμίζουν, τα προηγούμενα χρόνια, μετά την ολοκλήρωσή τους, οι δυο πρώτες παραγωγές που αναφέρονται η πρώτη στην πυρπόληση σε καιόμενα σπίτια του χωριού των 12 γυναικών και του ενός ηλικιωμένου στην Καλή Συκιά, και η δεύτερη στις ομαδικές εκτελέσεις 164 κατοίκων σε οκτώ χωριά του «Κέντρους» στον δήμο Αμαρίου και στον δήμο Αγίου Βασιλείου, τα οποία και κατάστρεψαν στη συνέχεια από τα θεμέλια, παραλήφθηκαν από την Καγκελαρία και την Προεδρία της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν οι δυο δημιουργοί σε ενημερωτικό τους σημείωμα, στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του, βρίσκεται και το τέταρτο ιστορικό ντοκιμαντέρ των δυο δημοσιογράφων με τίτλο «Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη», και αφορά στις μαζικές εκτελέσεις 36 κατοίκων της περιοχής(Σκούρβουλα, Γρηγοριά, Καμάρες, Μαγαρικάρι) από τις κατοχικές δυνάμεις στη θέση «Βιγλιά» των Σκουρβούλων στη Μεσσαρά, στις 14 Αυγούστου 1944. Εκτιμάται ότι στους παραγωγούς η νέα τους ταινία θα παραδοθεί για την επίσημη παρουσίαση και άλλες προβολές τον προσεχή Ιανουάριο. Το αποτρόπαιο γεγονός των εκτελέσεων, (22 γυναίκες και 14 άντρες), άγνωστο, έως τώρα, στο ευρύ κοινό αποκαλύπτεται με τη νέα δημιουργία των δυο δημοσιογράφων που και αυτή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν τη σφραγίδα του κορυφαίου σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ. Οι δυνάμεις των κυρίαρχων, εκείνους τους μήνες, για ασήμαντη αφορμή, λόγω της απαγωγής του στρατηγού Καρλ Κράιπε, από Άγγλους και Κρητικούς κομάντο προχωρούσαν σε πρωτοφανή αντίποινα με εκτελέσεις αμάχων και αθώων ανθρώπων του νησιού αλλά και ισοπέδωση των οικισμών τους.
Δυο μέρες πριν τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, συνήθιζαν, όπως κάθε χρόνο, οι γυναίκες των Σκουρβούλων να ετοιμάζουν τα σπίτια τους για το πανηγύρι της Παναγίας, και αποσπάσματα Γερμανών, αφού δεν εντόπισαν τον αριθμό των αντρών που αναζητούσαν για εκτέλεση, συνέλαβαν γυναίκες. Τα αντίποινα προκλήθηκαν επειδή αντάρτες της ομάδας Πετρακογιώργη είχαν σκοτώσει στις 12 Αυγούστου δυο Γερμανούς στρατιώτες από το αεροδρόμιο Τυμπακίου, οι οποίοι κάθε εβδομάδα επισκέπτονταν τα χωριά της περιοχής και από σπίτια συγκέντρωναν διάφορα αγαθά για την διατροφή τους.
«Τα ιστορικά ντοκιμαντέρ που δημιουργούμε με τον συνάδελφο Μανόλη Παντινάκη, επαληθεύουν τα σκληρά και απάνθρωπα έκτροπα που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές στον πληθυσμό, σε αθώους και ανυπεράσπιστους κατοίκους της Κρήτης και ιδίως σε γυναικόπαιδα, πράξεις που έχουν καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι παραγωγές μας, με την ολοκλήρωσή τους παρουσιάζονται σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, σε πανεπιστήμια και πνευματικά κέντρα καθώς και σε άλλους φορείς…», τονίζει σε δήλωσή του ο εκ των παραγωγών Γιάννης Κανελλάκης.
Η έρευνα και η παραγωγή, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, είναι των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, το σενάριο του δημοσιογράφου Αντώνη Παντινάκη και η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ. Τα κείμενα αφηγείται ο Στέλιος Φωκάς, ενώ τα γυρίσματα έγιναν από το τηλεοπτικό συνεργείο του Τάκη Δελαμάνη. Στην ολοκλήρωσή της σημαντική ήταν η οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη που υποστηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την ιστορία του τόπου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους δυο δημιουργούς, τα τρία ιστορικά ντοκουμέντα ζητήθηκαν και παραδόθηκαν στον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας Ιάσονα Χανδρινό, προκειμένου να τα προβάλει στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου στους Γερμανούς φοιτητές που διδάσκει και στη συνέχεια να αποτελέσουν το περιεχόμενο μαθήματος για τα εγκλήματα που προκάλεσαν οι πρόγονοί τους ναζιστές οπαδοί του Χίτλερ στην Κρήτη.